sportsfiske Laksefiske ørretfiske fluefiskelaks laks røye ørret sjøørret fluer fiskrer Eivind Fossheim

Fiskeguiden.no
Velkommen


Fiskeguiden - Siste:Fiskeguiden siste nyheter



Rakefisk Magasin fra fiskeguiden.no


Her får du kjøpt rakefisk!
Ole-Ivar Bakken og Anne Hasselknippe
-Etter et par akevitter er all rakefisk like god, hevdet vår venn Edvard Elsrud i et lag inne i Vassfaret for mange, mange år siden. Vi var enige. Vi hadde jo tatt noen drammer begge to. Dessuten føles alt bare godt for villmarkinger som opplever susen fra trollskogen og den lune varmen i koia etter en eventyrlig dag inne i de sagnomsuste traktene. Med ettersmaken av rakørreten på tunga, kommer også fiskeopplevelsen og de uforglemmelige historiene.

Vi loser deg frem til de beste rakefisk-produsentene


Fiskeguidens rakefisklag 2013, foto Eivind Fossheim

Atter en gang ble den rake ville ørreten til Ingrid Grøv og Ole Skogstad kåret som 2013-årets beste på rakørretlaget til Fiskeguiden.no.
Selv om det kan være vanskelig å få rakefisk av vill ørret i butikkene som følge av Mattilsynets strenge krav til produksjonskjøkken, blir det likevel omsatt flere 10 talls tonn av rakørret fra Hallingdal, Valdres, Jølster og andre bygder der vill fjellfisk er det naturlige råstoffet.
Fiskeguiden forsøker her å lose våre lesere frem til rakefisk-leverandører, og er glad for alle innspill om rakefisk, enten den er lagt ned av villørret, regnbueørret, røye, sik eller harr.

Rakefiskens smak, farge og konsistens er avhengig av vannkvaliteten og næringsdyrene i miljøet den kommer fra.

Trond og Karin Slette i Nord-Aurdal elsker å be til selskap på rakefisk, men den må være selvfanget og det må være villfisk.
Allerede 1.juni drar Trond til fjells med fiskestanga, og det blir mange turer til Bygdin og Tisleifjorden, Vinsteren, Røssjøen, Storefjorden og Øyangen i løpet av sommeren for å fylle fiskebuttene sine. Og fisken fra hvert vann får sin egen butt, forteller han. Selv om Trond bruker samme oppskriften for all fisken sin, kan det nemlig være stor forskjell på den ferdige rakefisken fra de ulike vann han henter fangsten sin fra. Laken kan variere fra blank til melkehvit og smaken, fargen og konsistensen kan være klart forskjellig.

Lake med en skjær av rødfarge og fettperler på toppen, er toppen, mener Trond

Med et hundretall gjester på tre-fire forskjellige rakfisklag kåres favoritten. Trond foretrekker fisken fra Bygdin. Der er næringsforholdene og grunnforholdene ideelle. Her finner ørreten nok av små krepsdyr i sanden og grusen, og blir fin og feit. Når laken får fettperler på toppen og er rødlig i fargen, er jeg fornøyd, sier han.

Tronds oppskrift på nedlegging av vill ørret til rakfisk:

Bruk alltid håv. Rens fisken nøye. All innmat skal ut. Også gjellene.Blodranda skal vekk.
1 kilo fisk skal ha 50 gram salt (5%)
La spannet stå i 8-10 grader i 2 døgn for å få i gang prosessen.
Etterfyll med lake 30 gram salt pr. liter vann.
Deretter settes spannet i kjøleskap i 5-6 graders varme i 8-10 uker.
Når fisken er ferdig kan prosessen avbrytes ved å sette fisken i et rom ned mot 1 grad.

Ingrid Grøv har kjempegod rakørret av villfisk

Rak, vill halvkilos fjellørret fra Jotunheimen

Fiskeguiden synes villfisken som Ingrid Grøv legger ned fra sitt private vann på Filefjell er noe av den beste vi har smakt.
Dessverre var været altfor dårlig til at Ingrid fikk fisket og lagt ned rakørret høsten 2011, men lovet oss å kommer sterkere tilbake til jul 2012.
Adressen hennes er: 2977 Øye, eller ring henne 909 35 549 / + 47 61 36 87 36.
EPOST

Villfisk på opptil kiloen fra Tyinvatnet!

Ole Skogstad vant NM for sin rakefisk av villørret fra Tyinvatnet i Valdres ved tilstelningen på Vauldalen Fjellhotell i 2008. Fisken hans ble også en suveren vinner blant Fiskeguidens gjester før jul samme året. Med Skogstads fine kilosfisk, rød i kjøttet, en fin duft og en god skarp rakesmak, ble den en minnerik kveld. Tyinholmen og Filefjellstuene Ole Skogstad
2977 Øye
tel + 47 61 36 87 82 / + 47 991 51 413

Vill storørret fra Bjornesfjorden!

Ragnar Evje i Flesberg tilbyr rakefisk av vill ørret på opptil 2-3 kilo fra Imingfjell og fra Bjornesfjorden på Hardangervidda. Gi dine venner en overraskelse ved å presentere en rakørret på 2 kilo liggende langflat på et lekkert dekket bord. Ta av skinnet, men behold spord og hode. Skjær ned til beinet i biter på 1 cm, som gjestene kan plukke over på sine tallerkner.
Ragnar Evje Bjørkelivegen 20,
3620 Flesberg
tel + 47 450 52 209 / + 47 93 25 29 95

Villfisk fra Jølstravatnet

Finn Ola Årdal legger ned rakørret fra garnfanget villørret fra Jølstravatnet. Siden ørreten i Jølster kan være av vekslende kvalitet, håndplukker han fisken som skal i rakebutten. Snittvekta ligger på 300 gram, og fisken har fin konsistens og er rød i kjøttet.
Finn Ola Årdal tel + 47 970 99 454

Lar noe av blodranden følge rakefisken!

Sørre Hemsing gård benytter villfisk fra Vangsmjøsa når han serverer rakefisken sin for grupper på 5-20 persone i førejulstiden.Gården har også overnattingsrom til 15 personer. Sørre Hemsing bruker bare salt ved nedlegging av fisken sin. Dessuten lar de noe av blodranda være igjen.
Sørre Hemsing gård 2975 Vang i Valdres
tel + 47 61 36 72 70br> Sørre Hemsing Gård

Bjørn Egil Nilsen

Røn i Valdres
tel + 47 61 34 40 44 / + 47 92 83 23 93

Olaf Ridal

7470 Brekkebygd
tel + 47 72 41 31 82.

Den beste villfisken fra Hardangervidda

152 rakefisk-entusiaster på Fjellmatfestivalen på Dagali kåret rakeørreten til tinndølene Gudbrand og Vilhelm Håvardsrud som det beste produktet fra Hardangervidda 2009.
Det er fire fiskelag som driver næringsfiske på vidda. I tillegg kommer fiskelaget på Langebu og Olav Hov sitt fiske og Olav Thoen sitt fiske ved Lågaros.
Det var Vilhelm Håvardsrud som representerte vinneren, og var den første til å innrømme at det er ingen lett sak å bedømme fisken ved blindtest.
– Eg må bare fortelje at eg hadde Olav Thoens fisk som favoritt i år. Den fekk mi stemme, sa ein smilande vinnar i 2009.
Mer enn fem tonn rakefisk fra næringsfisket i Langesjøen på Hardangervidda blir revet vekk. Produsentene kan glede seg over en umetteligg marked for den foredlede villfisken.
Vilhelm og Gudbrand Håvardsrud 3632 Uvdal
Video-snutt av garnfiske etter ørret for nedlegging til rakfisk i Hallingdal
Her får du kontrollert om listeriabakterien finnes i rakfisken din!

Villfisk fra 3 høyfjellsvann

Fisken fra 3 vann 1100-1450 meter over havet legges ned etter gammel oppskrift fra vidda.
Skarvheimen Fjellfisk 3570 Ål
tel + 47 97 58 93 94/ + 47 48 12 79 32
Fjellfisk
EPOST

Ole Løvstuen

Kyllestad,3632 Uvdal
tel + 47 32 74 33 08

Øvre Flaata Gård

v/Stein og Kit Flaata,Øvre Flaata
3632 Uvdal
tel + 47 901 81 993

Furuheim Rakafisk

Per Lassegård
Ole Gunnar Lisleli

Laagaros Fiskelag

v/ Olav Thoen.

Fjellsmak

v/Gunhild Brun



Rak vill fjellørret (finprikkørret) fra Hardangervidda og ishavsrøye fra Vesterålen:

Øvre Vang gård
Ole-Ivar Bakken og Anne Hasselknippe.
3520 Jevnaker
Ole-Ivar og Anne kjøpte produksjonsanlegget til den kjente rakørret-produsenten Per O. Bakkegård på Geilo og legger nå ned all rakfisk av villfisk av prikkørret fra Hallingdal/ Hardangervidda og ishavsrøye fra Vesterålen på gården sin på Jevnaker
tel + 47 61 31 04 69 / + 47 900 59 371

Handes Rakaure

2960 Røn.
www.hande-gard.no
tel + 47 61 34 31 41 / + 47 917 97 991
Hande har holdt på med rakfisk av regnbueørret i over 20 år fra eget oppdrettsanlegg og moderne produksjonsanlegg.

Lofoss Fisk

2960 Røn
tel + 47 92 85 78 53
Lofoss Fisk er et familieselskap som har produsert rakfisk siden 1976. Lofoss Fisk ligger i Ryfoss, der de har oppdrettsanlegg i tanker på land som får kontinuerlig tilførsel av friskt vann fra fossen.

Rakefisk av regnbueørret fra eget oppdrettsanlegg

Noraker Gård
2910 Aurdal tel + 47 61 36 23 64
www.noraker.no
Noraker Gård er en gammel slektsgård i Aurdal i Valdres, der rakørret har vært brukt til hverdags og fest i generasjoner. Fisken hentes fra eget oppdrettsanlegg med friskt tilført fjellvann og produksjonen foregår i moderne lokaler på gården.
Den vellagrede rakefisken fra Noraker er safe, men er mild og litt kjønnsløs i smaken. Det er fisk som bør serveres de som spiser rakefisk for første gang.For de mer erfarne rakefiskkjennere bør man velge vellagret type

Røn Gard

www.valdres-orretoppdrett.no
2960 Røn
tel + 47 91 84 45 01
Røn Gard er et familieselskap som har produsert rakfisk siden 1965. Gården ligger ved Pjåten rett utenfor Røn sentrum. Der har de oppdrettsanlegg, produksjonslokaler og fabrikkutsalg.

Trøsvik Fisk

v/Anne og Andris Øygard
2967 Lomen
tel + 47 61 34 38 18 / + 47 95 07 17 95
www.trosvik-fisk.no
Trøsvikfisk har produsert rakfisk siden 1973. De holder til i Lomen i Vestre Slidre, med et moderne foredlingsanlegg på vestsiden av Slidrefjorden.
Trøsvikfisken vant på Rakefiskfestivalen på Fagernes i 2008, men den vakumpakkede rakefisken vi kjøpte direkte fra Trøsvik i slutten av november 2009, var en stor skuffelse. Den var etter vår mening direkte uspiselig. Så forskjellig kan rakefisken fra samme produsent slå ut. Får meg til å velge rakefisk som ikke er vakumpakket.

Haadem Fisk

Valdresfisk v/ Henrik Haadem
2920 Leira i Valdres
tel + 47 61 36 21 99 / + 47 941 43 696
Valdresfisk v/Henrik Haadem har produsert rakfisk siden 1967 og ligger ved Faslefoss på Leira. Der har Haademoppdrettsanlegg med klekkeri, settefiskanlegg, matfiskanlegg og produksjonslokaler.

Wangensten

Postboks 74
2907 Leira i Valdres
tel + 47 61 36 23 00
www.wangensten.no Rakfiskproduksjon fra Færden gård har flere hundre år lange tradisjoner.
Wangensten legger ned rakfisk av opdrettet regnbueørret fra Danmark. Den er altfor mild og litt kjønnsløs i smaken, mener mange erfarne rakefisk-entusiaster.

Fossbråten Gård

Steinar Fossbråten 2920 Leira i Valdres
tel + 47 61 36 24 10 / + 47 952 11 531

Rakmakaren ANS

Barmen,
6715 Barmen
+ 47 57 85 82 77
www.rakmakaren.no

Verafisk

7660 Vuku
tel + 47 74 07 07 23 / +47 992 25 821
EPOST
www.verafisk.no

Raket røye / raket ishavsrøye fra Arnold Jensen i Sortland:

Øvre Vang gård Ole-Ivar Bakken og Anne Hasselknippe,
3520 Jevnaker.
tel + 47 61 31 04 69 / + 47 900 59 371
Vakumpakkede fileter.
Fjellrøye AS, Hattfjelldal i Nordland

Norges beste rakefisk av røye 2008:



Jens Peder Svelmo. Foto: Bodil Uthus, avisa Selbyggen
Tydalsfisk AS v/Jens Peder Svelmo,
7590 Tydal
tel + 47 73 81 56 16 / + 47 913 72 343
Vant NM-rakfisk på Vauldalen Fjellhotell i 2008 for sin rakfisk av røye. Han tar rogn av stamfisk fra Grønsjøen og klekker den og forer den opp og legger den ned til rak i sitt innendørsanlegg. 12 tonn var produksjonen i 2008 - og alt ble solgt.Vi mottok en vakumpakket smakebit, og syntes den var ren og fin, men noe mild i smaken.

Her får du kjøpt startkultur til rakefisk:

Arne Månum, Månevegen 136, Leira.
aconsult@online.no
tel + 47 909 44 815
selger 50 grams poser til 80 kroner beregnet på 100 kilo fisk, som tilsettes saltet. Til tross for at de fleste bruker 4,5 - 5 prosent salt og 1/2 prosent sukker, får de ofte ikke prosessen fort nok igang. Ved å tilsette Månums kultur, kommer man raskt i gang med den riktige bakterieveksten. Store rakfiskprodusenter som Wangensten benytter kulturen i sin prosess som en kvalitetssikring av produktet, men den er også viktig for sportsfiskere som legger ned sin egen fisk.

Lefse med rakfisk eller røykt laks


Raking er metode for konservering av fisk.

Fisken fermenteres, dvs. gjennomgår en gjæringsprosess. Under fermentering så starter enzymer og mikroorganismer prosess som fører til biokjemiske forandringer i maten. Dette er enzymer og enkelte mikroorganismer er naturlig forekommende i fisken, men inaktive når fisken er i live. Når fisken slaktes, sette disse prosessene i gang. Det som skjer er at proteinet i fisken brytes opp av enzymer og melkesyrebakteriene omdanner karbohydratene til syrer. Dette og noen andre aktiviteter i fiskekjøttet skjer samtidig og kalles fermentering.
Resultatet er et matprodukt med endret næringsinnhold, smak og øket holdbarhet. Fisken sies også å være lettere å fordøye.

Kåring av Norges beste rakfisk på Vauldalen Fjellhotell.
NM i rakfisk på Vauldalen For 7. gang inviterer Vauldalen Fjellhotell til NM i Rakfisk 13.november 2011. Vinnerne i 2010 var Slidre Ørretsenter for oppdrettsfisken sin og Stensaasen Reinsdyrslakteri for rakefisken av villfisk.
Først på lørdagen arrangeres kurs i rakfisklegging – med Arnstein Stensås som kursleder. Til god rakfisk hører god drikke, og på ettermiddagen arrangeres det derfor et øl-kurs med Steinar Døsvik fra Ringnes som kursleder.
Rakfisk har gjennom årtier vært viktig føde for folk på Rørosvidda, så det er ingen tilfeldighet at nettopp Vauldalen Fjellhotell står som arrangør av Rakfisk-NM. På rakfiskbanketten severes smaksprøver av fisk fra alle deltagerne
Norsk Rakfisk Festival på Fagernes.

Fjellmatfestivalen

Fjellmatfestivalen på Dagalifjell 18.-20.11.2011
Mail

Servering av rakefisk:

< href="http://snakk.klikk.no/Oppskrift?Search=rakfisk»>Matoppskrifter
<< Tilbake Skriv ut Up

fiskestyre



| Hoved side | Ledersiden | Nyheter list | Søke i vassdrag | Gode råd | Repotasjer | Fluetips | Vi hjelper deg | Fiske videoer |
Fiskereiser | Shop | Tips oss | AnnonseInfo | Gode fiskelinker | Rakefisk Magasin | fiskeravgiften | 4 bruker |
Web Site Design © CopyRight 2006 Datatid.no All rights reserved
Ansvarlig redaktør Eivind Fossheim, tel +4791139552, E-post, Norsk Fiskesenter AS