sportsfiske Laksefiske ørretfiske fluefiskelaks laks røye ørret sjøørret fluer fiskrer Eivind Fossheim

Fiskeguiden.no
Velkommen


Fiskeguiden - Siste:Fiskeguiden siste nyheter


Rakefisk Magasin fra fiskeguiden.no


Her får du kjøpt god rakefisk!
Ole-Ivar Bakken og Anne Hasselknippe
-Etter et par akevitter er all rakefisk like god, hevdet vår venn Edvard Elsrud i et lag inne i Vassfaret for mange, mange år siden. Vi var enige. Vi hadde jo tatt noen drammer begge to. Vi kunne ikke ha det bedre blant gjengen av villmarkinger her i den lune varmen i koia etter en eventyrlig dag inne i de sagnomsuste traktene. Med ettersmaken av rakørreten på tunga gikk det glatt å fortelle om fiskefangsten og de uforglemmelige historiene.

Vi loser deg frem til de beste rakefisk-produsentene


Fiskeguidens rakefisklag 2013, foto Eivind Fossheim

Atter en gang kunne Fiskeguidens utvalgte gjester kåre den villfanga ørreten til Ingrid Grøv og Ole Skogstad som 2013-årets beste rakørret.
Selv om det kan være vanskelig å få rakefisk av vill ørret i butikkene som følge av Mattilsynets strenge krav til produksjonskjøkken, blir det likevel omsatt flere 10 talls tonn av rakørret årlig fra Hallingdal, Valdres, Jølster og andre bygder der vill fjellfisk er det naturlige råstoffet.
Med oversikten her forsøker Fiskeguiden.no å lose våre lesere frem til de beste rakefisk-leverandører, og er glad for alle oppdateringer og andre innspill om rakefisk, enten den er lagt ned av villørret, regnbueørret, røye, sik eller harr.

Rakefiskens smak, farge og konsistens er avhengig av vannkvaliteten og næringsdyrene i miljøet den kommer fra.

Trond og Karin Slette i Nord-Aurdal elsker å be til selskap på rakefisk, men den må være selvfanget og det må være villfisk.
Allerede 1.juni drar Trond til fjells med fiskestanga, og det blir mange turer til Bygdin og Tisleifjorden, Vinsteren, Røssjøen, Storefjorden og Øyangen i løpet av sommeren for å fylle fiskebuttene sine. Og fisken fra hvert vann får sin egen butt, forteller han. Selv om Trond bruker samme oppskriften for all fisken sin, kan det nemlig være stor forskjell på den ferdige rakefisken fra de ulike vann han henter fangsten sin fra. Laken kan variere fra blank til melkehvit og smaken, fargen og konsistensen kan være klart forskjellig.

Lake med en skjær av rødfarge og fettperler, er toppen, mener Trond

Med et hundretall gjester på tre-fire forskjellige rakfisklag kåres favoritten. Trond foretrekker fisken fra Bygdin. Der er næringsforholdene og grunnforholdene ideelle. Her finner ørreten nok av små krepsdyr i sanden og grusen, og blir fin og feit. Når laken får fettperler på toppen og er rødlig i fargen, er jeg fornøyd, sier han.

Tronds oppskrift på nedlegging av vill ørret til rakfisk:

Bruk alltid håv. Rens fisken nøye. All innmat skal ut. Også gjellene.Blodranda skal vekk.
1 kilo fisk skal ha 50 gram salt (5%)
La spannet stå i 8-10 grader i 2 døgn for å få i gang prosessen.
Etterfyll med lake 30 gram salt pr. liter vann.
Deretter settes spannet i kjøleskap i 5-6 graders varme i 8-10 uker.
Når fisken er ferdig kan prosessen avbrytes ved å sette fisken i et rom ned mot 1 grad.

Ingrid Grøv har kjempegod rakørret av villfisk

Rak, vill halvkilos fjellørret fra Jotunheimen

Fiskeguiden synes villfisken som Ingrid Grøv legger ned fra sitt private vann på Filefjell er noe av den beste vi har smakt.
Ingrid er invitert til rakefiskfestivalen på Fagernes 2014. Der vil hun vise hvordan hun legger ned fisken sin.
Adressen hennes er: 2977 Øye, eller ring henne 909 35 549 / + 47 61 36 87 36.
EPOST

Villfisk på opptil kiloen fra Tyinvatnet!

Ole Skogstad vant NM for sin rakefisk av villørret fra Tyinvatnet i Valdres ved tilstelningen på Vauldalen Fjellhotell i 2008. Fisken hans ble også en suveren vinner blant Fiskeguidens gjester før jul samme året. Med Skogstads fine kilosfisk, rød i kjøttet, en fin duft og en god skarp rakesmak, ble den en minnerik kveld. Tyinholmen og Filefjellstuene Ole Skogstad
2977 Øye
tel + 47 61 36 87 82 / + 47 991 51 413

Hardangervidda rakfisk

Ola Hov
Langebu Fiskarlag
Lågaros Fiskelag Nordre Aasberg gård

Vill storørret fra Bjornesfjorden!

Ragnar Evje i Flesberg tilbyr rakefisk av vill ørret på opptil 2-3 kilo fra Imingfjell og fra Bjornesfjorden på Hardangervidda. Gi dine venner en overraskelse ved å presentere en rakørret på 2 kilo liggende langflat på et lekkert dekket bord. Ta av skinnet, men behold spord og hode. Skjær ned til beinet i biter på 1 cm, som gjestene kan plukke over på sine tallerkner.
Ragnar Evje Bjørkelivegen 20,
3620 Flesberg
ragnarevje@hotmail.no

Villfisk fra Jølstravatnet

Finn Ola Årdal legger ned rakørret fra garnfanget villørret fra Jølstravatnet. Siden ørreten i Jølster kan være av vekslende kvalitet, håndplukker han fisken som skal i rakebutten. Snittvekta ligger på 300 gram, og fisken har fin konsistens og er rød i kjøttet.
Finn Ola Årdal tel + 47 970 99 454

Røkt rakørret og ørretrogn fra Hardangervidda

Kirkebygda Produkter DA
3630 Rødberg
tel + 47 32 74 30 17

Lar noe av blodranden følge rakefisken!

Sørre Hemsing gård benytter villfisk fra Vangsmjøsa når han serverer rakefisken sin for grupper på 5-20 persone i førejulstiden.Gården har også overnattingsrom til 15 personer. Sørre Hemsing bruker bare salt ved nedlegging av fisken sin. Dessuten lar de noe av blodranda være igjen.
Sørre Hemsing gård 2975 Vang i Valdres
tel + 47 61 36 72 70br> Sørre Hemsing Gård

Villfisk fra Hardangervidda

152 rakefisk-entusiaster på Fjellmatfestivalen på Dagali kåret rakeørreten til tinndølene Gudbrand og Vilhelm Håvardsrud /Langebu Fiskelag som det beste produktet fra Hardangervidda 2009.
Det er fire fiskelag som driver næringsfiske på vidda. I tillegg kommer fiskelaget på Langebu og Olav Hov sitt fiske og Olav Thoen sitt fiske ved Lågaros.
Det var Vilhelm Håvardsrud som representerte vinneren, og var den første til å innrømme at det er ingen lett sak å bedømme fisken ved blindtest.
– Eg må bare fortelje at eg hadde Olav Thoens fisk som favoritt i år. Den fekk mi stemme, sa ein smilande vinnar i 2009.
Mer enn fem tonn rakefisk fra næringsfisket i Langesjøen på Hardangervidda blir revet vekk. Produsentene kan glede seg over en umetteligg marked for den foredlede villfisken.
Vilhelm og Gudbrand Håvardsrud 3632 Uvdal
Video-snutt av garnfiske etter ørret for nedlegging til rakfisk i Hallingdal
Her får du kontrollert om listeriabakterien finnes i rakfisken din!

Villfisk fra 3 høyfjellsvann

Fisken fra 3 vann 1100-1450 meter over havet legges ned etter gammel oppskrift fra vidda.
Skarvheimen Fjellfisk 3570 Ål
tel + 47 97 58 93 94/ + 47 48 12 79 32
Fjellfisk
EPOST

Ole Løvstuen

Kyllestad,3632 Uvdal
tel + 47 32 74 33 08

Øvre Flaata Gård

v/Stein og Kit Flaata,Øvre Flaata
3632 Uvdal
tel + 47 901 81 993

Furuheim Rakafisk

Per Lassegård
Ole Gunnar Lisleli

Laagaros Fiskelag

v/ Olav Thoen.


Rak vill fjellørret (finprikkørret) fra Hardangervidda og ishavsrøye fra Vesterålen:

Øvre Vang gård
Ole-Ivar Bakken og Anne Hasselknippe.
3520 Jevnaker
Ole-Ivar og Anne kjøpte produksjonsanlegget til den kjente rakørret-produsenten Per O. Bakkegård på Geilo og legger nå ned all rakfisk av villfisk av prikkørret fra Hallingdal/ Hardangervidda og ishavsrøye fra Vesterålen på gården sin på Jevnaker
tel + 47 61 31 04 69 / + 47 900 59 371

Handes Rakaure

2960 Røn.
www.hande-gard.no
tel + 47 61 34 31 41 / + 47 917 97 991
post@hande-gard.no>
Familien Kari, Randi Berit og Knut driver ein ein middels stor gard i Vestre Slidre.
Det er fiskeoppdrett og rakfiskproduksjon som har fyrsteprioritet i gardsdrifta. Garden har nemleg rike fisketradisjonar både heime og på stølen. Slidrefjorden, Grønsennvatnet og Store Flyvann var veldig gode fiskevann. Difor var det naturleg å videreutvikle dette og gjera eksistensgrunnlaget på garden meir sikkert.
Fyrst starta dei oppdrett med not ute i fjorden, til dei i 1990 flytta fisken til dammar på land. Fisken fikk her tilgang på meir vatn, heldt seg rein, vart godt trimma og oppnådde dermed et topp råstoff for den kjende rakefisken til Hande.

Lofoss Fisk

2960 Røn
tel + 47 92 85 78 53
Lofoss Fisk er et familieselskap som har produsert rakfisk siden 1976. Lofoss Fisk ligger i Ryfoss, der de har oppdrettsanlegg i tanker på land som får kontinuerlig tilførsel av friskt vann fra fossen.

Rakefisk av regnbueørret fra eget oppdrettsanlegg

Noraker Gård
2910 Aurdal tel + 47 61 36 23 64
www.noraker.no
nils@noraker.no

Noraker Gård er en gammel slektsgård i Aurdal i Valdres, der rakørret har vært brukt til hverdags og fest i generasjoner. De har sitt eget oppdrettsanlegg med friskt fjellvann fra kilder i 900 meters høyde.
Rakefisken av regnbueørret fra Noraker er safe. Den mildeste typen er kanskje litt kjønnsløs i smaken, men er en bankers for den som spiser rakørret for første gang. De fleste foretrekker den vellagrede typen, og bør nok være representert på bord der det serveres flere typer rakørret. De aller fleste liker den. Hvis ikke, må det serveres røykelaks for tvilerne, eller aller helst la være å invitere slike folk, mener Fiskeguiden.no

Lofoss Fisk

tel + 47 91844501
endre@roengard.no
www.lofossfisk.no
Lofoss fisk har produsert og foredlet rakfisk i nordre enden av Slidrefjorden sidan 1970. Bedriften ligger i Ryfoss i Vestre Slidre, rett ved fossen kalt Lofoss. Fisken går derfor i friskt fjellvann direkte fra fossen. Med settefisk av beste kvalitet produsert på Røn gard i Valdres, legger vi grunnlaget for den delikatessen som rakfisken er i dag. Fisken er premiert av folkejuryen på Norsk Rakfiskfestival. I 2013 var den også fagjuryen sin favoritt!
Røn Gard tel + 47 91844501
endre@roengard.no
www.valdres-orretoppdrett.no

Røn Gard er den eldste profesjonelle oppdretter og rakfiskprodusent, nå i andre generasjon. Siden 1965 har familiebedriften produsert og gjort rakfisken kjendt i hele landet.
Bedriften ligger ved den kjente fiskeplassen Pjåten i Røn i Vestre Slidre. Røn Gard har klekkeri og produserer derfor sin egen settefisk.
Røn gard har vunnet flere priser for den gode rakfisken.

Trøsvik Gård

v/Anne og Andris Øygard
2967 Lomen
tel + 47 61 34 38 18 / + 47 95 07 17 95
www.trosvik-fisk.no
andris@trosvik-fisk.no
Denne rakefiskbedriften ligger ved Slidrefjorden i Vestre Slidre, og har oppdrettet og foredlet rakefisk siden 1973 under førsteklassses forhold.
Trøsvikfisken har vunnet fagjuryprisen, og er er premiert av folkejuryen flere ganger. Den leveres i spann på 10, 5, 3 og 2 kg samt vakumpakket (flådd,filetert og hel). Fiskeguiden.no anbefaler å styre unna all vakumpakket rakefisk. Den kan i noen tilfeller være helt uspiselig. Det gjelder ikke bare Trøsvik-fisk, men all vakumpakker rakefisk.

Haadem Fisk

Valdresfisk v/ Henrik Haadem
2920 Leira i Valdres
tel + 47 61 36 21 99 / + 47 941 43 696
bestilling@haademfisk.no
www.haademfisk.no

Fasleelva har frå gamalt av vore kjend for eit særs godt fiske og hadde stor betydning for livsgrunnlaget for dei som budde på garden Haadem, der nedlegging av rakfisk har lange tradisjonar. Haadem Fisk har i dag eit moderne produksjonsanlegg som ligg idyllisk til ved Faslefossen på vestsida av Leira.
Eigaren av bedrifta, Henrik Haadem, har sett si ære i å levere førsteklasses rakfisk gjennom særs strenge produksjonskrav. Firmaet har i mange år hatt eige klekkeri og settefiskanlegg, og tek derfor hand om heile prosessen fra utklekking av yngel, fram til ferdig modna rakfisk. Bedrifta kunne i 2007 feire sine 40 år som produsent av rakfisk, og har fått mange prisar, blant anna Fagjuryprisen fleire gonger. Haadem Fisk vart tildelt prisen "Årets rakfisk" i den aller første konkurransen mellom rakfiskprodusentane i Valdres i 1990. Under Rakfiskfestivalen i 2002 vann Haadem Fisk også den første Vandrepokalen for beste rakfisk til odel og eige, etter å ha sikra sigeren tre gonger. Bedrifta har også sikra eit napp i den neste Vandrepokalen.
Haadem Fisk leverer rakfisk i spann på 4 og 13 kg, og dessutan vakumpakka som Heil, Flådd og Filet. Fisken blir seld i fleire daglegvareforretningar i Østlandsområdet, eller du kan bestille rakfisk direkte frå lageret vårt på Leira etter nærmare avtale.

Wangensten

Postboks 74
2907 Leira i Valdres
tel + 47 61 36 23 00
www.wangensten.no
post@wangensten.no
Produksjon av rakfisk har århundrelange tradisjonar på gården Færden i Røn. Wangensten-familien drev fiske i flere vann, inklusive Vasetvatnet og Slidrefjorden. Det var en naturlig del av gårdsdriften. Salg av rakfisk startet allerede på slutten av 1800-talet. I 1974 ble den første nota med oppdrettsfisk sett ut, og ble raket og foredlet på gården.
I 1992 flyttet bedriften fra gården til de tidlegere lokalene til Nord-Aurdal meieri på Leira hvor de spesaliserte seg på foredling av rakfisk. De leverer nå fisk til alle de største dagligvarekjedene , som ICA, Coop, Norgesgruppen og Rema 1000.
Wangensteen fikk fagjuryprisen '04 og '05, og folkeprisen '02 og ’03.

Wangensten legger ned rakfisk av opdrettet regnbueørret fra Danmark. Den er altfor mild og litt kjønnsløs i smaken, mener mange erfarne rakefisk-entusiaster.
Wangensten-fisken fikk folkets pris på Fagernes-festivalen i 2013

Slidre Ørretsenter

tel + 47 95769870
www.rakaure.no

Slidre Ørretsenter ble stiftet i 1973 av Ruth og Magne Røn. Det var oppstart i Valdres med produksjon av egen fisk fra nærområdet. Rakefisken var ikke like ettertraktet på den tiden, som den er i dag. Det begynte med en produksjon på 1500 kg fisk årlig. Oppskriften på en god rakefisk var satt, og etterspørselen ble stadig større. Ettersom fisken tilfredstilte de mest kresne krav, gikk utviklingen fra 1500 kg til 25 000 kg. rakefisk årlig. Rakefisken ble stadig mer og mer populær utenfor distriktene og produktet var kommet for å bli. I 2006 ble Slidre Ørretsenter overtatt av Terje og Mads Kjernsholen. Familien Kjernsholen har siden 1982 omsatt rakefisk for Slidre Ørretsenter, dette gjennom gamle Veldre samvirkelag i Ringsaker som Kjernsholen var bestyrer av. Det er derfor i familien blitt tilegnet gode kunnskaper om rakefisk gjennom mange år. Høysesongen for rakefisk er november og desember, men fisken er allerede i butikkene fra slutten av august.

Fossbråten Gård

Steinar Fossbråten 2920 Leira i Valdres
tel + 47 61 36 24 10 / + 47 952 11 531

Verafisk

7660 Vuku
tel + 47 74 07 07 23 / +47 992 25 821
EPOST
www.verafisk.no

Raket ishavsrøye fra Arnold Jensen i Sortland:

Øvre Vang gård Ole-Ivar Bakken og Anne Hasselknippe,
3520 Jevnaker.
tel + 47 61 31 04 69 / + 47 900 59 371
Vakumpakkede fileter.

Premiert rakrøye av Tydalsfisk:



Jens Peder Svelmo i Tydalfisk. Foto: Bodil Uthus, avisa Selbyggen

Tydalfisk


7590 Tydal
tydalsfisk@tydalsnett.no
tel +47 73 81 51 81

Sæterstad Gård

Sæterstad Gård er en økologisk fjellgård i Hattfjelldal, nær grensen til Sverige som foredler geitmelk til ost, kjøttet blir til spekemat og røya til prisbelønnet rakfisk.
www.seterstadgard.no

Her får du kjøpt startkultur til rakefisk:

Arne Månum, Månevegen 136, Leira.
aconsult@online.no
tel + 47 909 44 815
selger 50 grams poser til 80 kroner beregnet på 100 kilo fisk, som tilsettes saltet. Til tross for at de fleste bruker 4,5 - 5 prosent salt og 1/2 prosent sukker, får de ofte ikke prosessen fort nok igang. Ved å tilsette Månums kultur, kommer man raskt i gang med den riktige bakterieveksten. Store rakfiskprodusenter som Wangensten benytter kulturen i sin prosess som en kvalitetssikring av produktet, men den er også viktig for sportsfiskere som legger ned sin egen fisk.

Lefse med rakfisk eller røykt laks


Raking er metode for konservering av fisk.

Fisken fermenteres, dvs. gjennomgår en gjæringsprosess. Under fermentering så starter enzymer og mikroorganismer prosess som fører til biokjemiske forandringer i maten. Dette er enzymer og enkelte mikroorganismer er naturlig forekommende i fisken, men inaktive når fisken er i live. Når fisken slaktes, sette disse prosessene i gang. Det som skjer er at proteinet i fisken brytes opp av enzymer og melkesyrebakteriene omdanner karbohydratene til syrer. Dette og noen andre aktiviteter i fiskekjøttet skjer samtidig og kalles fermentering.
Resultatet er et matprodukt med endret næringsinnhold, smak og øket holdbarhet. Fisken sies også å være lettere å fordøye.

Servering av rakefisk:

Matoppskrifter
<< Tilbake Skriv ut Up

fiskestyre


| Hoved side | Ledersiden | Nyheter list | Søke i vassdrag | Gode råd | Repotasjer | Fluetips | Vi hjelper deg | Fiske videoer |
Fiskereiser | Shop | Tips oss | AnnonseInfo | Gode fiskelinker | Rakefisk Magasin | fiskeravgiften | 1 bruker |
Web Site Design © CopyRight 2006 Datatid.no All rights reserved
Ansvarlig redaktør Eivind Fossheim, tel +4791139552, E-post, Norsk Fiskesenter AS