Over 34 000 registrerte hummerfiskere

Over 34 000 registrerte hummerfiskereOver 34 000 registrerte hummerfiskere

Antallet registrerte hummerfiskere er nå det nest høyeste siden registreringen ble påkrevd. – Dette viser at ordningen er godt etablert og virker etter hensikten, sier seksjonssjef Trond Ottemo i Fiskeridirektoratet.Så langt har 34 488 personer registrert seg for hummersesongen 2020. Ordningen ble innført for å få bedre oversikt over høstingen av hummer langs kysten.

-En annen effekt er at vi samtidig får synliggjort regelverket knyttet til fiske av hummer. Det er fortsatt fritidsfiskere der ute som trenger en påminnelse om antall teiner, størrelse på fluktåpninger og at det er krav om råtnetråd av bomull i teinene, sier Ottemo. 


Fiskeridirektoratet har i sammenheng med årets hummersesong lansert en plakat med de ti viktigste reglene man må følge når man fisker hummer.

– Det er kort og greit at man skal melde seg på fisket og fiske med maks 10 teiner. Teinene skal merkes med navn, adresse og registreringsnummer og det skal være minst to fluktåpninger på minimum 60 millimeter i teinen. Det er også krav til at teinene skal røktes hver uke, det er et minstemål på 25 centimeter, man skal ikke ta opp rognhummer og man skal ikke fiske i fredingsområdene, sier Ottemo.

– Tapte redskaper kan meldes i appen «Fritidsfiske». Det skal være rømmingshull med bomullstråd i teinene og man skal bare omsette hummer gjennom lovlige kanaler, ramser Ottemo opp.

Hummerfiske

LAST NED
10 kjappe regler om hummerfiske


Oppbevaring i sjø

Hummersesongen er ulik langs kysten. Fra svenskegrensen til og med Vestland fylke kan du fangste til og med 30. november. I resten av landet kan du fangste til og med 31. desember.

For de som skal oppbevare hummer i sjøen i desember, er det rapporteringsplikt.

– Det er populært å ta vare på hummer frem til juletider, og det er registreringsplikt på den oppbevarte fangsten. Dette gjør det mulig å kontrollere at det ikke blir fanget hummer i fredingstiden, sier Ottemo.

De som fisker på Skagerrakkysten må også vite at det gjelder et maksimalmål for hummer på 32 centimeter. Fra og med 1. januar og frem til 1. oktober er det forbudt å oppbevare hummer i sjøen.

LES OGSÅ
• Skjema for oppbevaring av hummer i sjøen
• Les alle reglene for hummerfiskeKilde: Fiskeridirektoratet

Kategori: