Furusjøen

Ørret: Røye:

0


Gudbrandsdølen Dagningen 6.august 2005:


Garnfisket Furusjøen, spiskammeret til folket i Kvam!

Einar Almehagen

Garnfiske på Furusjøen på Kvamsfjellet har lange tradisjoner. Presis klokka seks, 1. august, slippes garnene. Da gjelder det å finne beste plassen.


Rundt 20 båter med fiskere pleier å være ute når startskuddet for garnfiske på Furusjøen går 1. august.

Klokka er fem på seks om ettermiddagen 1. august. I båten «Knuppen» sitter kvamvær Oddmar Tangen og vinstravær Knut Sveen. Sistnevnte bak årene siden han ikke oppfyller det strenge kravet om å være virkelig innfødt. Tangen, som uten tvil har adresse Kvam hva språk og væremåte angår, klargjør garnene som ligger i kveiler i bunnen av båten. Stemningen er litt elektrisk.
- Det er årelange tradisjoner dette. Jeg har holdt på her siden midten av 50-tallet, sier Tangen og myser mot Rondane.


- Men i dag bles det for mye. Oss sett itte gå'n når det bles oss, da ma. Det bli berre tull.
Sveen nikker.
De ivrigste husker starttidspunktet for garnfiske på Furusjøen bedre enn sin egen bursdag. Hvert år, 1. august klokka seks, samles et tjuetall båter på det værutsatte vatnet for å sikre fiskemiddagen resten av vinteren. Småvokst røye og ørret er hva de jakter på - og kampen om å få de beste plassene er hard. Her gjelder det å være tidlig ute. Enkelte reiser opp tre-fire timer før, kanskje mer, for å sikre reviret. Området rundt øya ved Luseby er best. Her stenges hele vika med garn. Og nåde den som kommer for nærme. Da vanker det verbal overhøvling og stygge blikk.

Tidspunktet er også viktig. I fjor dristet en seg til å slippe maskene ut fire minutter på seks. Nabobåten reagerte umiddelbart, rodde opp siden av «lovbryteren» og stilte følgende spørsmål:- Går hun fæl klukket di?


Men så langt har ingen rent hverandre i senk - eller trukket kniv på Furusjøen. Siviliserte er de, kvamværene. Det skal de ha.

- Itte så fort nå, mær dit. Nei nei, nå går det gale her, roper Tangen som strever med nettmaskene. Roer Sveen fikk være med første gang i fjor enda han er født i Kvam, har hytte ved Furusjøen og bor ei mil lenger sør, på Vinstra. Forhåpninger om egen båt og egne garn kan han bare glemme. I så fall må han innom folkeregisteret og melde flytting. Det har han fått klar beskjed om.- Roleg nå, roleg nå, gjentar Tangen. Og Sveen prøver å lystre etter beste evne. Jobben som roer er plassert i laveste lønnstrinn, kan være utakknemlig og går ofte på selvsikkerheten løs. Der og da er du ikke mer verdt enn hva båten lystrer. Men fangsten deler de, og nistepakka til Tangen som består av kakuskive og rømme. Det er dagens høydepunkt.

- Hva er det meste vi har fått, Oddmar, spør Sveen.


- Tja, oss fekk vel seks fulle bytto en gong, svarer Tangen og legger til at det er mye fisk i vatnet, selv om den ikke blir så stor.


- Disse forskerne fra Lillehammer sier at det er for mye, men «e tro itte døm har greie på det.»
Det har ikke gått liv på Furusjøen under garnfiske, men det har sannelig ikke vært langt unna. Alle husker båten med fem personer i som gikk ned for noen år siden. Heldigvis ble de oppdaget i tide og reddet på land. Sterk vind og tunglasta liten båt er ingen ideell kombinasjon på Kvamsfjellet, selv om bølgene neppe når Atlanterhavsstørrelse.
- Det va stygt, gutt, sier Tangen - som grøsser ved tanken. Selv kjører de langs land når det blåser opp. Og det gjør det på et øyeblikk på Furusjøen, faktisk før du rekker å si «Årvillingen».


Asmund Kamp (76) og Alfred Teigen (69) er de eldste fiskerne på Furusjøen. Kamp har fisket her i sikkert 50 år, Teigen ikke fullt så mye. De siste fem årene har de delt båt. Begge er kledd som om de skal på skreifiske i Lofoten. Tjukke, oransje regnklær med redningsvest under - og store gummistøvler. Bare sydvesten mangler.- På fire sesonger har vi tatt opp 500 kg med fisk, sier Teigen som fører nøye regnskap over fangsten. Røya tar de seinere på høsten, i august er det mest ørret.

Spenning, avkobling, hobby er stikkord som går igjen hos gamlekara. Har du først begynt å fiske et sted, er det ikke så enkelt å slutte. Furusjøfisket er like mye tradisjon som det er matauk. Og sommeren blir ikke helt den samme uten utallige turer på sjøen.


- Fin natur og mye frisk luft, konstaterer Kamp som tar det litt roligere etter at han fikk hjerteproblemer.


Båten er av det gode gamle slaget, av tre.

- I fjor fikk vi kjeft, humrer Teigen.

- Vi la oss på et område som tydeligvis var opptatt. 'N vart sint, ja, sier han og ler enda mer.I bunnen av båten ligger det noen ørrettpinner. Ikke akkurat storfangst.

- Går itte an å vise fram detta, da ma. Nesten flaut, mener Teigen.
32 garn har de ute nesten hver natt. Ved fem-seks tida om morgenen tas de opp igjen. Derfor nytter det ikke å hefte disse karene for lenge. Mens måka skriker og Rondane bader i sol, ror de ut igjen. Klar til å sette garn nr. 27.
- Nei, kå længe ska oss hælle på med detta her da? Det bli vel te oss itte orker mær, roper Tangen og forsvinner i horisonten.

For en gangs skyld er det blikkstille på Furusjøen.

Røyefiske

Asbjørn Hølmen forteller at det drives isfiske etter røye stort sett over hele sjøen. Vi forer hulla med kjuke(ost) og tror nok det er grunnen til suksess. Har vært overvann på isen ,  så vær obs på det. Ikke farlig men du kan fort bli veldig våt på beina. Ellers er det mormyrska og maggot som gjelder, sier han.

 

Informasjon

Fiskekort

Kategori: