Kilevannet

Gjedde: Abbor: Ørret: Røye:

0


Visst er det fisk i Kilevannet

Avisen Varden har vært sammen med grunneier Øysten Dalene i et prøvefiske med garn i Kilevannetvannet ( nyehtssak 16.april 2005):


- Isen på Kilevannet sprakk plutselig opp denne uka - sol og vind gjorde underverker. Dalene satte sine garn onsdag kveld - trukket torsdag morgen var de ikke smekkfulle, men like fullt bevis nok for at det virkelig er fisk i Kilevannet. Torsdagens fangst avslørte god kvalitet etter en lang vinter. Ørreten var til og med rød i kjøttet og i gjennomsnittlig størrelse fem på kiloen - eller stekepannestørrelse - mens røya var slankere, noe mindre, men i godt hold. Enkelte tryter fulgte med - tusenbrødre som det i hvertfall for noen år siden fantes i meget store mengder.
- Men den siste kjente gjeddefangsten skjedde så langt tilbake som i 1962. Om gjedda fortsatt finnes, har noen siden ikke kunnet fortelle om, sier Øystein Dalene.

Øystein Dalene mener det bør fiskes mer i Kilevannet for å få størrelsen opp.

Utleie av båt og garn


- I noen år har det nok eksistert fiskekort i Kilevannet, men det har ikke mange brydd seg om. Mot en liten avgift er jeg innstilt på å leie ut mitt fiske med garn og båt. Det tror jeg Kilevannet vil ha godt av, samtidig som gårdsdriften kunne få et lite økonomisk tilskudd. Selv tar jeg en del fisk - ett år var jeg oppe i 180 kilo, og jeg kan forsikre at kvaliteten har vært førsteklasses.
Kilevannet er typisk varmt skogsvann med pH-verdi helt i toppklasse. Beste fisketid er etter isgang om våren og fram til mai/juni.

- Da blir det ofte for varmt og fisken trekker ned mot dypet. Da nytter det sjelden å forsøke seg med tørrflue. Etter stillstand i vintermånedene har fisken nå startet etesesongen, og den skal normalt legge på seg 20 prosent i løpet av en sommer. Det betyr at fisken er i best hold fra august og utover høsten. Men da må det til gjengjeld fiskes dypt, sier mangeårig formann i Grenland Sportsfiskere, Alf Jensen til avisen Varden.

Oterkilfjorden og Nes

Etter åpningen av avfallsanlegget i Bjørnstaddalen for noen år siden ble det gjennomført prøvefiske i Kilevannet. Resultatene den gangen var av varierende kvalitet i forhold til parasitter.- Det jeg husker fra den gangen var at tryta var finest i Oterkilfjorden, mens røye var best utenfor Nes i Stavdal. Generelt var fiskekvaliteten dårligst ved Rognsbru, sier Einar Doksrød i foreningen.
Øystein Dalene sier at det er lenge siden det er blitt registrert parasitter i Kilevanns-fisken.
- Det beviser jo egentlig den fangsten som ble tatt torsdag.


Ørret fra Luksefjell

Grenland Sportsfiskere var for omkring 60 år siden engasjert et annet sted i Kilebygda, med fiskerett til 8-10 vann. Ved ett av den var det også settefiskanlegg, og holdt i drift fram til foreningen åpnet et nytt anlegg på Eriksrød i Gjerpen. I Kilevannet satte foreningen for mange år siden ut fisk av kjente ørretstammer fra Fjellvannet og Øktern i Luksefjell. Det kan være den det kan fiskes på nå.

Sist oppdatert: 16. April 2005 23:53

Informasjon

Fiskekort

Kategori: