Storørreten går på makkedrag!

Bjørn Helge me fine ørreter på kiloen

I Rosna og flere andre vann i Rognan-fjella er det ikke uvanlig å få ørret på langt over kiloen, forteller Stavanger-gutten Bjørn Helge Florø Larsen. Sammen med tre andre studenter var de på plass i Rosna etter isløsningen i slutten av juni og opplevde en fantastisk fisketur med markdrag etter storørreten. Her er bildene hans og Fiskeguidens intervju med Bjørn Helge.

Stavanger-gutten Bjørn Helge Florø Larsen (22) studerer marinbiologi ved Universitetet i Trondheim. Sammen med studiekameratene Vidar Bentsen Halvor Saunes og Svein Hetland satt de en kveld og drøftet hvor de skulle legge sin neste fisketur. Bjørn Helge kunne tenke seg å dra til et vann der han hadde muligheter å slette sin ørret-rekord på 700 gram, og under samtalen samlet man seg om et forslag om å dra til Rosna. Egentlig er det bare halvannen times gange fra nærmeste bilvei, men siden hele veistrekningen fremdeles ikke var isfri, ble det tre timer å gå før de sto ved vannet som ifølge ryktene skulle han en masse storfisk.

De fikk opp lavvoen og kom seg ut i en båt som lokale hadde slept inn på snøen.Alt lå vel til rette for et skikkelig varp.
De trakk frem fiskeredskapen, en amerikaner, som fiskere i Nordland kaller markdraget. For Bjørn Helge var dette en het ny fiskemetode. Han hadde aldri hørt om den før. Bare at den skulle være så uhyre effektiv i vann som her etter isløsn ingen.
Istedenfor å sette på en sluk, monterte de en amerikaner, en 60 cm lang wire med spinner-blad, og helt ytterst en 35-40 cm lang senefortom med en krok med mark på, som de kjøpte ferdig i butikken nede i Rognan. Deretter målte de opp 80 meter av snøret på snella og satte en knute på lina for å markere hvor langt snøre de skulle dorge med for å fiske på riktig dyp.
Makkedraget ser ut som et glitrende juletre med sine roterende spinner-blad, men hva spiller det for rolle om den trekker til seg fisken og lurer den til å ta marken i enden på draget?
På sine to dorgestenger og sitt forførende glitter og stas, ble det en kjempefangst. Og spesielt var storfisken hissig. Ialt fikk de 16-17 ørreter. De fleste var fra rundt kiloen og opp til 1,3 kilo, og alle var i kjempekondisjon og knallrøde i kjøttet, sier Bjørn Helge til Fiskeguiden.

De så lite til vak, men siden dette var rett etter isløsningen, var nok fisken spesielt sulten og agressiv.Det ble en kjempefin opplevelse. Selvsagt var vi oppe i skyene av glede og stolthet over fangsten.Fisken stekte vi i folie på glørne og nøt den med bakte poteter.
Amerikaneren fikk vi kjøpt den lokale sportsbutikken. Den var lang mer effektiv enn sluk og flue, sa kjentmannen vi hadde med oss i Rosna. Er du ikke kjent, er Rosna egentlig et vanskelig vann å fiske i. Her er mange grunne partier og den store fisken står gjerne dypt på spesielle plasser. Kanskje er ikke dette vanet du legger av gårde til på sparket.Det er mange andre og like flotte og lettere tilgjengelige vann i området, sier Bjørn Helge. Men turen til Rosna ga mersmak. Du treffer han der også neste år. Det skal finnes ørret i 4 kilos-klassen, sies det.
Bjørn helge er født fiskestang i handa. Faren hans, Helge Florø Larsen, har tatt torsk på 31 kilo og lange 24 kilo. Storebror John Olav har akkuart tatt en torsk på 23 kilo ved Sørøya og han har en kveite-pers på 77,5 kilo med stang.
Et fisketips for nye lesere?
Bruk makrell som agn og fisk langs bunnen etter torsk og flyndre. Bjørn Helge tar en tur til Nedstrand for å prøve å slå rekorden til faderen.
Makkedrag.


Markdrag, makkedrag, konvoj eller amerikaner er et utrolig effektivt fiskeredskap for fiske etter ørret i mindre skogsvann, fjellvann og store og små innsjøer. I Sverige har makkedrag vært i mange år, men i de siste par årene er dette fisket blitt ganske ubredt også i norske vassdrag. Den ene mark-kroken i enden det lange snøret med glitter og stas agnes med en mark eller maggot, mens noen isteden skifter ut mark-krone med en flue,spinner,wobler eller sluk.

Ved å klikke deg inn på vår shop fra Fiskeguidens forside, finner du et utvalg av markdrag, som du her kan få kjøpe og tilsendt, eller du kjøper det i nærmeste fiskeutstyrsbutikk.

bilde3.472.jpg

Bjørn Helge med ørret 1,1kg

bilde4.450.jpg

Vidar med ørret 1,3 kg, han er den som er fra Rognan, å tok meg med opp til vannet. for øvring en jeg traff igjennom marinbiologi studiene ved NTNU Trondheim.

Kategori: