Den beste av alle fiskeknuter!

Publisert: 28.10.01

Denne knuten er sterkere enn sena den knytes på! Det er konklusjonen på en snøretest som presenteres i det siste nummer av det amerikanske magasinet Sport Fishing. Vi presenterer knuten her.

De fleste monofilament-snører er laget for å kunne strekkes opp til 30 prosent før de ryker. Mange fiskere liker det. Snører som strekker seg, har sine fordeler. Under kjøring av en tung og sprek fisk, kan de spare stanga og samtidig hindre at kroken retter seg ut. Dersom fisken går i været, og du ikke senker stanga raskt nok, kan et tøyelig snøre hindre fisken i å slå seg av.



De fleste sportsfiskere har sine favorittsener. Vi velger vår sene ut fra ønske om stivhet, mykhet og knutestyrke, alt etter om vi fisker med flue, mark eller sluk, alt etter krokstørrelse og senetykkelse og stangtype.



Vi har sett mange tester av sener, men er overbevist om at fiskemetodene og en egen fiskefølelse er langt mer avgjørende enn de rådene slike tester gir oss. Således foretrekker jeg selv et merke som aldri har nådd til topps på slike tester.



Jeg tror hver enkelt av oss må prøve oss frem og selv finne ut hvilket merke som passer oss best. De fleste senere i dag er svært bra. Som regel er det vår egen behandling av snørene som fører til brudd.



Velg riktig senetykkelse til stanga du bruker


Først og fremst må vi benytte riktig senetykkelse til riktig stang. Det betyr tynne sener til lettspinn- og enhånds fluestenger, tykkere sener til tohånds slukstenger, teleskopstenger og to hånds fluestenger. Så må sena spoles riktig på. Sena må ikke bli liggende i sola i dagevis.

Vi må skifte sene ofte ved hardt fiske. Knuten må fuktes før den trekkes til. Ellers ”brennes” den.. Og ikke minst: Du må velge en knute som holder! Det hjelper lite med en sterk sene om knutestyrken bare er halvparten!



Den enkle clinch-knuten er ikke god nok

Det amerikanske magasinet Sport Fishing har testet 73 ulike merker av monofilamentsnører. Vi vil ikke her avsløre hvilke sener som kom best ut, men konsentrere oss prøvene på knutestyrken.

I testen benyttet ekspertene den vanlige ” five turns clinch knot ”, som de fleste av oss kjenner og som mange foretrekker fordi den både er rask og lett å knyte. Resultatet av knutetesten varierte imidlertid så mye at magasinet valgte å ikke publisere det. Styrken på denne spesielle knuten varierte nemlig fra 60 til 80 prosent for de 73 ulike merkene.



100 prosent sikker knute!


Det som for oss her hjemme er mest oppsiktsvekkende ved testen som er offentliggjort i siste nummer av Sport Fishing, er hva ekspertene fant ut ved å benytte en ” Doubled Clinch Knot” på 20 forskjellige senemerker. I alle tilfellene røk nemlig sena før knuten!



Konklusjonen er: Knyt en riktig knute og du oppnår 100 prosent av snørestyrken! Noen av oss har vår favorittknute, men hvorfor ikke også lære oss den beste av alle knutene som vi her presenterer?




Fiskeguiden vil gjerne høre om norske sportsfiskeres erfaringer med knuter og hvilke tips vi kan gi hverandre om sener og knuter.



Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. 

Kategori: