Fiskeguiden.no

Nyheter, reportasjer og 2500 norske fiskeplasser

Bergselva / Grytdalselva 2015

John Aa i Bergselva. Foto: John Øystein Berg
Laks: Sjøørret:

Fisketiden

Laks 01.06-31.07

Sjøørret 01.06-31.07



Får hjelp fra oppdrettsselskaper til bygging av laksetrapp i Bergsfossen!



De fem aller største oppdrettsselskap i Norge er alle interessert i å se på planlagte tiltak i de to smålakselvene Bergselva og Snillfjordelva. Det er Marine Harvest, Lerøy/Midnor, Aqua Gen, Salmar og Royal Salmon som hare stilt seg positive til søknaden fra elveeierlaget om bidrag til utbygging av Bergsfossen og annen hjelp for å bygge opp lasebestanden de to lakselvene.

Leder i elveutvalget i Snillfjord grunneierlag, John Aa, sier til avisen Sør Trøndelag 2.april 007 at dialogen med oppdrettsselskapene har vært meget god og konstruktiv.Han har inntrykk av at selskapene ser markedsverdien i at de engasjerer seg i miljøtiltak.

Hensikten med grunneierlagets initiativ overfor oppdrettsnæringa er flere. En er å få en økonomisk refusjon for de direkte tiltakene i kampen mot oppdrettsfisk. En annen er å realisere planene om ei laksetrapp i Bergselva. I tillegg skal man legge fram planen om å gjøre fiske i elvene til en del av et større tilbud for utmarksopplevelse.

Vernet vassdrag


Fossestryk og skumle høler. Foto: John Øystein Berg


Bergselva (Grytdalselva) er et lite vassdrag innerst i Snillfjorden vest for Trondheim. Elva har avløp fra Sognlitjørna, først som Grytdalselva, senere kalles den Bergselva, og renner til sist ut i sjøen ved Krokstadøra.


Grytdalen er en U-dal med slake sider. I øst er terrenget storkupert, med åser, koller og tjern. I vest danner Koksteinfjellet et markert høydedrag. Hoveddalen har åpen karakter, og veksler med myr og barskog. Bart fjell og morenemateriale av varierende tykkelse og med stor utbredelse av torv og myrdannelse er vanlig i de høyereliggende områdene.



Endelig!




Etter lang tid med tørke og lite vann i elvene.Ble det fine lakselver, kom laksen lørdag 18.august 2007 etter regn på fredagskvelden og natt til lørdag.Kennet Fjøldstad dro to villakser i Bergselva på lørdags ettermidag.Disse to fiskene ble umidelbart satt tilbake i elva.Elva var veldig stor så fisket foregikk nedenfor Sagfossen.Men fiskerne håper elva går ned til søndag,så de får fisket i fossen.

Det ble også dratt fisk i Snildalselva.Olaf Bakås kunne fortelle meg at han mistet en stor en i Jennyhølen i Snildalselva.Det er ofte sånn at de største mister man.Fiskerne hadde ingen innvendinger mot å sette fisken tilbake i elva.Skitt fiske sier jeg, skriver John Ø Berg en epost til Fiskeguiden 18.august 2007, og legger ved dette bildet av Kennet Fløldstad med sin lørdagslaks.

.

Flere stryk og gjel øberst i elva.






Øverst i vassdraget går elva flere steder i stryk og noen få gjel, ellers renner elva for det meste stille med oreskog og frodig kantvegetasjon. Det er ingen større vann i nedbørfeltet. De lavere delene har til dels mektige glasifluviale og fluviale avsetninger, marin grense ligger 140 moh. og det ligger marine avsetninger helt opp til Ausetsætra. Elveavsetninger finnes helt fra Melandsøya i øvre del og til utløpet. I flere av disse meandrer elva. Flere av elveslettene har også rester etter gamle meandere. Hele området bærer preg av tidligere tiders bruk av utmarka.


Liten og vilter lakseelv. Foto: John Øystein Berg




Vei til Ausetsætra.

Det går vei til Ausetsætra ca. halvveis inn i dalføret. Bare de nedre deler av vassdraget er påvirket av tekniske inngrep, bl.a. er elva forbygd de nederste 200 m. Ved utløpet i Snillfjorden har elva dannet et delta som er gjenfylt og planert. Vassdraget er vernet i Verneplan I for vassdrag.




Paul Skarsvåg dro denne fine laksen på 4,5 kilo i Sagfossen i Bergselva i midten av juni 2008.Kjempefine forhold i fossen, med en liten regnbue i bakgrunnen.Det var jeg som kleppet in fisken til Paul, skriver John Øystein Berg.



Mer info om vassdraget





Fangstresultater:


2001: 373 kilo laks (3,1) og 37 kilo sjoorret (1,9)


2003: 60 laks på 238 kilo og 7 sjøørret på 18,5 kilo.


2004: 4 laks på 8 kilo og 88 sjøørret på 179 kilo.


2005: 1 kilo laks og 57 kilo sjøørret. Hva er skjedd i Bergselva?


2006: 5 kilo laks og 1 kilo sjøørret.


2007: 8 laks på 14 kilo.

Informasjon

Fiskeforvaltning-kultivering:

Fylkesfiskeforvalter Ingvar Korsen, 7468 Trondheim,tel + 47 73 19 92 15, Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.



Snillfjord grunneierlag,

John Aa,

tel + 47 72 45 55 09 / +47 92 01 68 94.

Fiskekort

Snillfjord Camping og Hytter, 7257 Snillfjord, tel + 47 72 45 56 85.

Krogstadelva Autogrill, Boligli, 7257 Snillfjord, tel + 47 72 45 67 18.