Fiskeguiden.no

Nyheter, reportasjer og 2500 norske fiskeplasser

Bjørnsjøen / Bjørnsjøelva / Nordmarka 2008

Abbor: Ørret: Røye:

Fisketiden

Beste fisketid er mai og juni og september.


Ta storørreten når isen går opp!


Når temperaturen i elver og bekker åpner innløpsosene i innsjøer og større vann, er det på tide å trekke frem fiskestanga og prøve storørreten. Fra sitt skjulested i dypet utenfor moldbakken siger den inn mot innløpsos og mot grunna der vårsola vekker opp insektene og tenner jaktiveren i den digre og ennå litt vinterdorske fiskekroppen.

Storørret i minst 20 vann!

Alle større vann i Oslomarka, og det finnes over 20 av dem, har ørret på 2- 10 kilo, som står klare til å kaste seg over godbiten din når isen går.I Østmarka rakner isen først, i siste halvdel av april. Fiskeribiologen Tin Linderud ( nederste bildet)i Oslomarka Fiskeadministrasjon (OFA) peker ut Nøklevann som sitt førstevalg. På de grunne partiene som oppvarmes av sola, og hvor storørreten raskt kan gå i dekning på dypt vann hvis den forstyrres, kan det være lurt å prøve i tidsrommet fra klokken 10 til 15, eller kanskje over mer mot skumringstiden, etter hvert som isen forsvinner.
Gå varsomt frem!

Men det er klare grunner for at storørreten er blitt så gammel. Smart som den er, må også du gå til duellen med varsomme skritt. Sluken, streameren eller den døde lauen eller småmorten må serveres som på en duk av fløyel der ute i skogsvannet. Selv om storørreten er råglupsk sånn like etter isgangen, har den sansene sine i høyeste beredskap, sårbar som den er på sine første jaktturer inne på grunt vann.
Over bekken etter vann!

Mye Oslo-folk går over bekken etter vann på sine første fisketurer på forsommeren. Prøv en kveldsfisket, og spesielt mellom klokka ti og elleve, fra midten av juni og ut måneden, og fra midten av august og ut september. En streamer presentert i nærheten av et innos eller på en av de andre gode fiskeplassene ved 10- 11 – tiden om kvelden, kan gi deg en lykke-støkk for livet. Juninatta i Oslomarka er en eventyrlig opplevelse i seg selv, sier Linderud.
Fisk fra kano!

For mange kan Oslomarka med sine stengte skogsbilveier virke utilgjengelig for rask kveldstur. Men juninettene er lyse og fisken er aktiv det meste av døgnet. Tin Linderud ambefaler sportsfiskeren å ta med kanoen og kjøre til Damtjern fra Ringeriks-siden. Etter å ha padlet over, er det 500 meter å bære den videre til Storflåtan og fiskeeventyret som her venter de fleste av oss. Forresten behøver du ikke å ta med kano. Kano kan du leie på Kikutstua, eller på Bjørnholdt, der det fra Bjørnsjøen er raskt å komme seg inn Hakloa, Helgeren og Sandungen.
Storørret Bjørnsjøen og Hakloaelva!

Bjørnsjøen er 1,7 km2. I innsjøen og innløpselva Hakloaelva finnes det en stamme av storørret på 1-5 kilo som lever av mort,laue,sik og røye.
Godt fiske etter ørret i de fleste mindre tilløpsvann og tjern, men de aller beste fiskeplassene finner du innløsoset fra Hakloelva (Smalstrøm) og fra utløpsoset til Bjørnsjøelva!Bjørnsjøelva!
Legg årets første fisktur langs Bjørnsjøelva, fra utløpet av Bjørnsjøen og nedover mot Skjærsjøen. Mark og spinner.For å komme hit, sykler du fra Hammeren i Maridalen og over til Bjørnholt. Herfra går du så ned til demningen ved Bjørnsjøen, og fisker deg nedover i elva mot Skjærsjøen, ned til grensen for fiskeforbudet som er satt av hensyn til drikkevannskilden.

Her er vanlig å få ørret fra 350 til 600 gram, men det blir også tatt ørret på over kiloen. I tillegg til ørret, kan du også få fin røye, og da spesielt på flue. Bruk lett utstyr som flue, mark og små spinnere.Ta med deg fiskestanga, lei deg en kano på Kikutstua og sett i gang med å utforske en av de beste og mest idylliske fiskeplassene på hele Østlandet!
Høsten 2001 ble det satt ut 600 fangbar ørret - mange av dem på halvkiloen - i Bjørnsjøen i Nordmarka, forteller daglig leder av OFA , John Folkedal, her på øverste bildet med fangbar fisk som årlig settes ut i Oslomarka.
Pakk sekken og dra dit så snart isen går! Da er du garantert storfisk på kroken!


Fiskeguiden regner ikke med at noen av våre lesere varsler oss når isen går opp i Bjørnsjøen om få dager, men det ville være fint om noen sendte oss en rask e-mail eller ringte oss på 91139552, slik at vi kunne informere våre fiskekompiser i Oslo-området.
Bjørnsjøen var tidligere favorittvannet for de fleste sportsfiskere i Oslo. Nå er det atter blitt en magnet på våryre fluefiskere på jakt etter stor ørret. I fjor ble det tatt fire ørreter på over kiloen. Etter at det høsten ble satt ut 600 fangbar ørret, er Bjørnsjøen den hotteste fiskeplassen når isen går i begynnelsen av mai.
Kjempefangst i Bjørnsjøen!

Hans Hedstrøm tok den største ørreten på flue i Oslomarka sommeren 2001. Det skjedde i Bjørnsjøen, og fisken som lot seg friste av Hedstrøms montana-nymfe, veide 1486 gram. Bjørn Nilsen tok en ørret 1,1 kilo på en wobbler i Bjørnsjøen 20.mai, og Håkon Høst var var ikke snauere enn at han 27. juli dro på land i alt 10 ørreter, hvorav den største veide 1,4 kilo.
Bare isen går!!


I midten av oktober 2001 satte OFA ut 600 fangbare ørreter i Bjørnsjøen. Flere av dem var over halvkiloen. Lars Nilssen i OFA besøkte vannet 14 dager senere, og forteller at det da plasket og vaket over det hele, frem til isen la sitt lokk på vannet 14 dager senere!
Tenk hvilket vårfiske her kan bli i 2002, når isen er gått! Trond Solvang tok 7.juni 2001 en ørret på 1,75 kilo i Smalstrømmen, elvestubben mellom Hakkloa og Bjørnsjøen. OFA mener at dette er fisk som er gått opp fra Bjørnsjøen.
Fiske året rundt!


Alle over 16 år må ha fiskekort, som gir rett til ett redskap i alle fiskevann.
Oter,gjeddesaks og huggpilk er forbudt.Du kan fiske hele året, bortsett fra elver og bekker og innenfor 100 meter på begge sider av os, der fisken er fredet i hele oktober.Det er tillatt å fiske fra båt, kano og bellyboat i Helgern.


Fiske etter kreps i alle vann, og fiske i laks- og sjøørretelvene, krever eget kort.(Foto: Eivind Fossheim)

Informasjon

Fylkesfiskeforvalter Kristine Lund

Tel: 22 00 36 61

Faks: 22 00 36 58

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.


Oslomarka Fiskeadministrasjon

Sørkedalen 914

0759 Oslo

Tel: + 47 40 00 67 68

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

OFA

Fiskekort

Årskort kr. 340,- for senior, kr. 175,- for pensjonister og uføre, og kr. 395,- for familie/samboer pluss 1 barn under 18 år.Trykk her for å få en oversikt over steder der du kan kjøpe fiskekort for OFA-området i Oslomarka