Fiskeguiden.no

Nyheter, reportasjer og 2500 norske fiskeplasser

Etneelva / Etneelvo 2019

Kjartan Handeland med største laks på 13,2 kilo, tatt på sluk i Sørelva 15.juli 2006.
Laks: Sjøørret:

Fisketiden

Laks 15.06–15.08
Sjøørret 15.06–15.08

Elveguiden.no: https://elveguiden.no/elv/etneelva/

Det er forbudt å fiske i fjorden mindre enn 100 meter fra elveutløpet.


Beste fiske etter regnskyll i juli

Den største og fineste laksen får du i begynnelsen av sesongen, men mesteparten av fisken, og da spesielt sjøørret, blir tatt i flomperioder fra midten av juli og frem mot fredningstiden.


Det er også laks i Stordalsvatnet, ovenfor laksetrappene.


De beste fangstmulighetene har du ved en vannføring på 15-25 m3/sek.Elva er svært avhengig av nok vann. I tørkeperioder med svært liten vannføring kan det nesten være håpløst å få fisk.


Kart over Hordaland fylke

Reisetid til Etneelva: 3 timer fra Bergen, 3 timer fra Stavanger og 6 timer fra Oslo via Haukeli.
E 134 følger den lakseførende elva på 6,7 kilometer fra Stordalsvatnet til utløpet i Etnefjorden.
Vannføringen i Stordalsvatnet/Etneelva

Hjemmesiden: https://lakseelver.no/nb/elver/etneelvo

Elveguiden.no: https://elveguiden.no/elv/etneelvo/?search=&date_from=&date_to=&people=1&vald_length=0&a_id=22

http://lakseregister.fylkesmannen.no/lakseregister/public/default.aspx


Rekordlav fangst av rømt fisk i fiskefellen


Laksefella.Bare 60 oppdrettslaks er registrert og tatt ut i Etneelva, i 2017 mot 132 i fjor. – Det er et svært gledelig resultat og gir grunn til å tro at det lave tallet forteller om færre rømt laks i fjordene, sier prosjektleder Øystein Skaala ved Havforskningsinstituttet til Bergens Tidende.


I fem år har Etneelva vært pilotprosjekt for en fiskefelle tvers over elven for å stoppe oppdrettslaks. Flere ulike metoder har vært forsøkt for å hindre rømlingene å ta seg inn i gyteområdene til villaksen. Laksefellen kontroller praktisk talt hver eneste fisk som går opp i vassdraget, og gjør det mulig å plukke ut alle oppdrettsfisker som forsøker seg. Slik kan man stoppe den genetiske blandingen.


– Sesongen løper til 31. oktober 2017. Erfaringene viser at det kan komme mer oppdrettslaks, men vi er glade for resultatet så langt. Alle ønsker mindre rømt oppdrettsfisk, sier Skaala.


Fellen består av en seks meter lang flyterist som strekker seg tvers over den 40 meter brede elven. All fisk på vandring oppover blir ledet inn i et fangstkammer. Her fanges fisken, måles, veies og kontrolleres. Slik avsløres det om fisken er en villaks eller en fisk på rømmen fra oppdrettsmerder.


Naturen restitueres


– Når praktisk talt all fisk kontrolleres, gir det oss en unik kunnskapsbase. Dette er et av de mest nøyaktige målepunkt for villaks og sjøørret i Europa. Det store spørsmålet Etneelven skal gi oss svar på, er hvordan naturen restituerer laksebestander som er blitt innkrysset med rømt oppdrettsfisk, sier Skaala.


Laksefiske i Etneelva

En av Vestlandets beste lakselver


Historisk sett er Etneelva blitt regnet som en av Vestlandets beste lakseelver, men i årene rundt 2013/2014 kollapset bestanden og elven ble stengt for fiske. Siden er situasjonen gradvis blitt bedre, og det er igjen åpnet for laksefiske.


Glade gutter kjempet og vant over storlaksen.


Tore Andre Helgevold (11 ) og Bjoernar Larsen. Foto: Nick Jacobsen.Tore Andre Helgevold (11 ) hadde sent på kvelden 25.juni 2008 vært borte i en mindre fisk på Mepsen sin i sone 18 i Etneelva da en skikkelig rugg hugg tak spinneren. Det ble et skikkelig kjør, men etter 20 minutter klarte han ikke å holde storfisken i hølen, og fiskekompisen Bjørnar Larsen måtte trå til.


Bjørnar løp og svømte over stokk og stein nedover hele den neste sonen, til de i fellesskap fikk dratt storlaksen i land helt nede ved brokaret i sone 16.
Laksen veide 13,5 kilo og var og 111 cm lang, forteller Nick Jacobsen, som har tatt dette bildet og vil dele denne dramatiske og hyggelige opplevelsen fra Etneelva med alle våre lesere.


Mye storlaks i Etneelva også i 2008Etneelva klarte seg bra og var det eneste lyspunktet i årsstatistikken for lakseelvene i Hordaland i 2008. Hyggelig er det å se at storlaksen trives. 85 storlaks er verdt å skryte av.Kjartan M. Strømø (14) med 2007-sesongens største laks på 12,5kg tatt på spinner i sone 10 den 1. juni 2007.Foto: Jan A. Vinje

Storfiskeren Nick Jacobsen fikk rett i sin spådom om et godt storlaksår 2007. 80 laks på over 7 kilo var mer enn de hadde fått på mange, mange år, sa han til Fiskeguiden. Og like fornøyd må han være etter sesongen 2008, med 85 storlaks.


Høsten 2006 fant dykkende biologer 900 villaks og 100 rømlinger fra oppdrettsanlegg på gyteplassene i Etneelva. Det lover godt for årene fremover.


Det verste i Etneelva er at sjøørreten sliter noe veldig, sier Jacobsen. Høsten 2007 så det ut til at det er en del sjøørret på elva, men gjennom hele sesongen 2007 var fangstene av sjøørret like dårlig som sesongen året før.


Nick Jacobsen med en sjøørreten på 6,6 kilo i sone 16.( Foto: Roy Martin Øyjord).

Den beste lakseelva i Hordaland!


Etneelva har i årevis ligget på topp blant lakseelvene i Hordaland. Her blir tatt stor fisk også. Bare se på 15 kilos-laksen til Ragnhild Risan som hun tok på mark i sone 3 kl. 21,30 den 13.juli 2002. Den henger i dag på veggen, skåret ut i tre av Atle Rosseland i Etne. På siden har vi også et bildet av Nick Jacobsen med den største sjøørreten, en rugg på 6,6 kilo som han tok i sone 16 samme året.Fra sone 8 . (Foto: Magne Langåker)

Ta kontakt med lokalkjente folk!


Sportsfiskere som kommer til Etneelva for første gang, bør få hjelp av lokalkjente fiskere til å peke ut laksens standplasser i de ulike sonene. Ellers blir det lett bomtur.Mesteparten av fisken i Etneelva blir tatt på det første 5 kilometer lange strekket fra sjøen


Etneelva har en lakseførende strekning på 15 kilometer. Mesteparten av fisken blir tatt på de 5 kilometerne fra sjøen og opp til laksetrappa. Ved lav vannføring kan det være vanskelig for laksen å passere, og da er området her svært attraktivt. Gjennom Torefoss, 6 km fra sjøen, kan laksen passere først når vanntemperaturen er over 10 grader. Gjennom den andre fossen, Håfoss, 1 km lenger oppe, må vannet være rundt 15 grader for at laksen kan passere.


Elva er delt inn i 26 soner med plass til 2 fiskere pr sone, unntatt sone 1, som kan fiskes av fem personer og 16,17,19 og 22, der det er plass til 3 stenger. Fluefiskerne bør spesielt merke seg sone 7, 10, 16, 19 og 23.
Fra sone 9. (Foto: Magne Langåker)

Tar vare på skogen på ene siden av elva


Ved altfor mange lakselver ødelegges laksehølene ved å snauhugge begge sider av elvebreddene. I Etneelva har grunneierne forstått hva det betyr for laksens trivsel og trygghet ved å la det stå igjen rikelig med vegetasjon. Så får fluefiskerne lære seg speykast eller ta risikoen å miste noen fluer inne i krattskogen.Markfiskerne overtar


Tidligere var Etne best kjent som en glimrende fiskeplass for enhånds fluestang. Nå har markfiskerne overtatt mange av plassene. Det er nemlig lov å fiske med flue, mark og sluk i alle soner.Beste redskap:


Sunray Shadow, Black Doctor, Heggeli, Kleppesluken. Tørrflue etter sjøørret: Cock Y Bondhu og Tubs Indespensible krok 18-20, i følge Nick JacobsenVannføring: 30 m3/sek i midten av juni, 15 m3/sek i slutten av juli.Meget klart vann.

Ikke motfiske
Fiskeordningen i elva fungerer perfekt. Du kan leie en sone med to stenger og ha den helt for deg selv, uten motfiske. Bare et par steder lenger oppe i elva, kan man fortsatt risikere å hekte snørene sammen med fiskere på motsatt bredd.

Endelig!
- Det er lørdag 7.9.2002, eg er i Etneelva sone 18. Vannstanden er bra, temperaturen er bra og det tas endel fisk i elva. Allikevel er ikke motivasjonen på topp. Hvorfor? Dette er 8. laksedøgnet mitt i år, uten kjenning så langt. Legger jeg til de døgnene jeg har hatt tidligere år, nærmer jeg meg 200 fisketimer uten laks. Eg e bare glad sesongen er over.Jeg begynner fisket ca kl 14, og makk er det naturlige førstevalget i denne hølen for meg. Det er mye kjua og etter ca 1.5 time gir jeg opp og monterer fluestanga. Legger en Thunder & Lightning over hølen i viftemønster. Så prøver jeg renna øverst i hølen, etter ca 5 kast knekker stanga etter å ha sittet fast i bakslengen. Flott.


Jeg går ned til hølen og finner frem en møresild. Motivasjonen er på bånn, klokka er bare 18. Kaster i vifteform. Kaster bare 15-25m lange og dekker nesten hele hølen.


Plutselig ser jeg en mørk smålaks skyte etter sluken. Det nøkker i snøret! Så snur fisken og fortvilelsen tar meg. Den bommet! Nei-der strammer snøret seg! Med en 12.6 fots 5-35 Fenwick stang har jeg egentlig full kontroll. Allikevel har jeg problemer med nervene. Eg skjelve i beinå, og e livredde for å mista laksen min. Etter ca 3-5 begynner å snu seg over på siden, og jeg drar den rett inn på bredden. Kakket i hodet hadde svimeslått ein bison, fangsten e sikra!


Min første laks! Ein nydelige liten hannlaks på 1.6 kg og 59 cm. Lett farga med krok, perfekte finner.

Eg tar meg ein røyk og begynner å ta melderunden med telefonen. Ein røyk blir te 2, og etter ca 20 min har skjelvingå gitt seg.


Min første laks. Etter nesten 200 timer med fiske. Fantastisk.

Om eg ska fiska laks igjen?

Spør meg i mars, skrev Karl Inge S. til Fiskeguiden 9.september 2002.

Knud Barslund med sin laks på 13,5 kilo. (Foto: Nick Jacobsen).
Deilig å være dansk i Norge!


Knud Barslund fra Holstebro i Danmark hadde en fantastisk opplevelse da han tirsdag kveld 7.juni 2005 landet en kjempelaks på 13,5 kilo (105cm) på sin enhånds fluestang i Langehølen i Etneelva.


-Jeg har aldri sett en fluestang bli så belastet som under denne fighten. Et under at den holdt, meldte Nick Jacobsen, som kleppet fisken og tok dette bildet av den lykkelige dansken.


Laksen ble tatt på en liten dansk tube som går bra på dansk sjøørret. Stang Sage 10 fot klasse 7. Knud Barslunds laks var den største fangsten i Etneelva i 2005.
Rekordlaks!


Ragnhild Risa med rekordlaksen sin.Det var Ragnhild Risan som den 13.juli 2002 tok årets rekordlaks i Etneelva. Den veide 15 kilo, og ble på mark i sone 3 kl.21,30 om kvelden etter 25 minutters kjøring.

Ragnhild Risan fortalte at Atle Rosseland i Etne hadde skåret ut laksen i tre. Som treskulptur blir fisken mye finere enn om man støper den, mener hun.
Hver tiende laks er rømling fra oppdrettsanlegg!

Av årsfangsten 2000 1140 laks, var 10 prosent rømt oppdrettslaks.

Det er også laks i Stordalsvatnet, ovenfor laksetrappene.

Dyrere kort

Prisene på fiskekort i Etnelva har økt fra i fjor. Soneprisene ( 2 stenger) ligger nå fra 200 til 700 kroner døgnet.Beste redskap:

Sunray Shadow, Black Doctor, Heggeli, Kleppesluken. Tørrflue etter sjøørret: Cock Y Bondhu og Tubs Indespensible krok 18-20, i følge Nick Jacobsen
Vannføring: 30 m3/sek i midten av juni, 15 m3/sek i slutten av juli.Meget klart vann.

Ikke motfiske

Fiskeordningen i elva fungerer perfekt. Du kan leie en sone med to stenger og ha den helt for deg selv, uten motfiske. Bare et par steder lenger oppe i elva, kan man fortsatt risikere å hekte snørene sammen med fiskere på motsatt bredd.


Fangstrapporter:

1997: 2180 kg. laks (3,2) og 444 kg. Sjøørret (1,3) totalt: 2624 kg.

1998: 3010 kg. laks (3,9) og 482 kg. Sjøørret (1,4) totalt: 3492 kg.

1999: 2214 kg. laks (2,6) og 514 kg. Sjøørret (1,1) totalt: 2728 kg.

2000: 3628 kg. laks (2,2) og 526 kg. Sjøørret (1,1) totalt: 4154 kg.

2001: 2608 kg. laks (3,5) og 597 kg. Sjøørret (1,1) totalt: 3205 kg.

2002: 2339 kg. laks (3,4) og 1030 kg. Sjøørret (1,1) totalt: 3369 kg.

2003: 788 laks på tilsammen 2907 kilo og 613 sjøørret på tilsammen 741 kilo.

2004: 250 smålaks,197 mellomlaks og 31 storlaks, ialt 478 laks på tilsammen 1627 kilo, og 732 sjøørret på tilsammen 743 kilo.

2005: 967 laks på 2581 kilo og 474 sjøørret på 567 kilo. Ialt 727 smålaks, 192 mellomlaks og 48 storlaks.

2006: 1022 laks på 3275 kilo og 289 sjøørret på 360 kilo.

2007: 880 laks på 3302 kilo. Av dette var 367 smålaks, 433 mellomlaks og 80 storlaks. 263 sjøørret på 353.

2008: 647 laks på 2929 kilo. Av dette var 178 smålaks, 384 mellomlaks og 85 storlaks. Snittvekten var 4,5 kilo. Det ble tatt 215 sjøørret på 245 kilo.

2011-2012-2013-2014 og 2015: Stengt for alt fiske.

2016: 867 laks på 3499 kilo og 177 sjøørret på 338 kilo, hvoarv 117 laks på 388 kilo og 172 sjøørret på 329 kilo ble gjenutsatt.

2017: 747 laks og sjøørret på 3229 kilpo, hvorav 191 fisk på 600 kilo ble gjenutsatt.

 

Informasjon

Fiskeforvaltning


Fiskeforvalter Atle Kambestad

tel + 47 55 57 22 12 / + 47 909 80 730

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.Etne Elveeigarlag,

Vidar Børretzen

5590 Etne

Steinar Grindheim, 53 75 67 40)www.gjerdelaks.no


Hytter/camping/fiskekort:

Steine Laksefiske & Hytteutleie

Etne Camping

Gerd og Nick Jacobsen

Postboks 96 5591 Etne

Tel: + 47 53 75 68 54 / + 47 93 03 22 00

www.etnelaks.no

www.etnecamping.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Fin fluestrekning!

Karmøy jeger fisker og naturvernforening disponerer to soner i Etneelva. Om ledig fiske her

se: www.kjfnf.comFiskeutleie:

Fortuna Fiskeutleige

Fiskekort

Etne Camping

Tel: + 47 53 75 66 43

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sone 1

Svein Ove Retland

Jernaldervn. 17

4041 Hafrsfjord

Tlf: 51 55 97 33Sone 1b

Karmøy jfnf

fram til sesongstart:

Kontakt Frode Mortensen på tlf: 41 22 15 34

etter sesongstart: Grindheim & Sønn, 5590 Etne, Tlf: 53 75 60 51


Sone 2 og 3

Etne JFF

v/ Geir Ove Mæland

5590 Etne

Tlf: 53 75 66 09Sone 4,5 6 7 8 og 9

Jakob Sørheim jr.

5590 Etne

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Tlf: 90 79 02 70Øyvind Jacobsen

5590 Etne

Tlf: 53 75 63 27Kristen Håheim

5590 Etne

Tlf: 53 75 65 18Jakob Lindvik

5590 Etne

Tlf. 53 75 64 20Etne Laks

v/ Nick Jacobsen

Postboks 96

5591 Etne

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Tlf: 53 75 68 54Sone 10

Etne JFF

v/ Geir Ove Mæland

5590 Etne

Tlf: 53 75 66 09Sone 11, 12b og 13a

Etne Laks

v/ Nick Jacobsen

Postboks 96

5591 Etne,Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Tlf: 53 75 68 54Sone 12a

Eli Gravelsæter,5590 Etne

Tlf: 53 75 68 50

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sone 12b og 13

Bjørn Osvåg

5590 Etne

Tlf: 53 75 67 28Sone 14 og 15

E. Grindheim & Sønn

5590 Etne

Tlf: 53 75 60 51Sone 16,17,18 og 19

Etne Laks

v/Nick Jacobsen

Postboks 96

5591 Etne

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Tlf: 53 75 68 54Sone 18

Jan Martin Grindheim

5590 Etne

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Tlf: 53 75 68 57Sone 20

Åge Grindheim

Grindheim

5590 Etne

Tlf: 53 75 62 14Sone 21

Johannes Kringlebotn

5590 Etne

Tlf: 53 75 68 49Sone 22,23,24,25 og 26

Etne Laks

v/Nick Jacobsen

Postboks 96,5591 Etne

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Tlf: 53 75 68 54Sone 25 og 26

Åge Grindheim

Grindheim

5590 Etne

Tlf: 53 75 62 14

Hytter/camping/fiskekort:


Steine Laksefiske & Hytteutleie

Etne Camping

Gerd og Nick Jacobsen

Postboks 96
5591 Etne

Tel. + 47 53 75 68 54 / + 47 93 03 22 00

www.etnelaks.no

www.etnecamping.no

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Fin fluestrekning!


Karmøy jeger fisker og naturvernforening disponerer to soner i Etneelva. Om ledig fiske her, se: www.kjfnf.com


Fiskeutleie:

Fortuna Fiskeutleige

Sone 1:

Svein Ove Retland

Jernaldervn.

17 4041 Hafrsfjord

Tlf: 51 55 97 33

Priser for fiske:


Prisene varierer fra 200 til 800 kroner pr. døgn pr. sone. I de fleste av sonene kan det fiskes med 2-3 stenger.

Kategori: