Fiskeguiden.no

Nyheter, reportasjer og 2500 norske fiskeplasser

Haugatjønna 2010-2011

Foto:Kåre Wessel
Røye:

Fisketiden

Sportsfiskefesten foregår bare en eneste dag, i 2010 er det 27.mars.


Nord-Europas beste røyevann?Haugatjønna på 300 x 400 meter, midt i Brekken sentrum i Røros, er av mange betegnet som Nord-Europas beste fiskevann. Ingen andre steder er røya så stor og fin som her, hevdes det.

- Jeg vet faktisk ikke om noen annen innsjø i Europa som kan sammenlignes med de store uttakene som i Haugatjønna. Spesielt tidlig i forrige århundre men også i dag hvor du kan få opptil 100 kilo per hektar i året, det er helt ekstremt, sier Helge Reinertsen, professor ved Institutt for biologi ved NTNU.


Forklaringa de fant var blant annet at jordbrukslandet rundt gir mye næring til sjøen.Grunneiernes forvaltning får også stjerne i margen, bare til bryllup, begravelser og denslags skulle det fiskes.Til nå har det har vært vanskelig for allmennheten å slippe til, men i påska 2007 ble det åpnet for isfiske i to timer for første gang. Sportsfiskeren Harald Kvithyll fikk mest fisk. I løpet av fisketiden tok han 32 fisk på tilsammen 24 kilo!
>
I den tiden vi fisket med not sies det at man fikk 1.300 fisk i ett kast, forteller grunneier Johannes Kokkvoll.Haugatjønna i Brekken i Røros.. Foto: Johanne Stensaas, Nea RadioRekord-deltakelse i 2009
Isfiskekonkurransen på Haugatjønna lørdag før palmesøndag ble en festdag som brekkingene aldri har sett maken til, skrev journalsit Roald Møller på nettavisa til Fjell-Ljom i 2009. Det ble rekorddeltagelse med hele 675 fiskere, hvorav 212 stilte i juniorklassen. De tok opp 214 velvoksne røyer med ei samlet vekt på 150 kilo.


Det var Svein Dalbakk fra Lørenskog som ble beste fiskeren. Han trakk opp i alt 13 røyer med ei samlet vekt på 9,69 kilo. Jonas Sundby gikk til topps i yngste klasse med tre fisker på til sammen 2,22 kilo. Martin Andresen fikk den største fisken av alle, med ei røye som veide hele 1,75 kilo.


– Dette er landets største og Skandinavias beste isfiskekonkurranse, sa en overbegeistret Harald Kvithyll. Den påstanden var det mange som så seg enig i. I det strålende flotte påskeværet, var omlag 1 000 mennesker med smått og stort samlet ved tjønna denne dagen. Mest fornøyd av alle var kanskje arrangørene av det hele, grunneierlaget og fotballgruppa i idrettslaget.


– Vi kunne aldri har drømt om en så stor respons, sier Arnt Mikkelsen i arrangørstaben. Han presiserer at den største takken går til grunneierne, som er villig til å stille tjønna til disposisjon for dette formålet.


Man kan ikke si annet enn at røyebestanden holder seg stabil i Haugatjønna. Årets samlede fangst på 214 røyer, er bare én fisk mindre enn hva som ble dratt opp på konkurransen i fjor. I år ble det tatt opp 169 røyer med ei samlet vekt på 124,4 kilo i seniorklassen, mens juniorene fikk til sammen 45 fisker som ble veid til 25,1 kg.


Søndagen etter fortsatt isfiskekonkurrasen i ørretvannet Bolagen, innsjøen midt mellom Brekken og Vauldalen. Her er det tatt fisk på både fem og seks kilo.


Søndagens konkurranse er stort sett smidd over samme lest som den som var på Haugatjønna før påske. Men denne gangen må deltagerne kjøre forbi Brekken til Ryvollen og parkere der. Derfra blir det å ta skiene fatt den siste drøye kilometeren fram til sjøen. Dersom det er noen som ikke er så fotfør og trenger skyss fra parkeringsplassen, har arrangørene, grunneierne og fotballgruppa i idrettslaget, ordnet med det, skrev Fjell-Ljom.


Kjell Arne Trønnes tok den største i 2010

Kjell Arne Trønnes fikk den største fisken på 1,77 kg.Isfiskefestivalen i 2010 samlet 843 deltakere. Etter bare 30 sekunder var den første fisken på kroken, og siden gikk det slag i slag utpå tjønna. 
Ialt ble det tatt opp 310 fisker med en totalvekt på ca. 132 kg.

–Jeg har aldri opplevd maken! Dette er jo bare helt eventyrlig, sa Anita Norstrøm som i løpet av den første timen hadde tatt opp 6 flotte røyer. –Dette var min første gang på Haugatjønna, men jeg garanterer at jeg kommer tilbake neste år, sa en meget fornøyd Nordstrøm til Nea Radio.


For en kompisgjeng fra Malvik var helga et høydepunkt.

–Vi hadde sovet i telt i nærheten helt siden torsdag og vi koste oss virkelig her i Brekken, sa Terje Flønes. Mye fisk ble det også.

–Han som vant i fjor satt like borti her, så vi bestemte oss for å prøve fiskelykken i denne enden av tjønna i år, sa Terje Flønes. Det så ut til å lønne seg, for rundt nesten hvert et hull i området lå det store og fine røyer, mange godt over kiloen. –Jeg har vært her før, men aldri fått fisk. Nå lærte jeg et godt triks av fjorårets vinner som ser ut til å funke, men den hemmeligheten røper jeg ikke til noen, sier Steffan Plugge med et lurt smil om munnen. Fisketrikset så i hvert fall ut til å fungere da det ble enda flere fisker også lenger ut i konkurransen. -Dette har vært en fantastisk dag! Brekken er et lykkeland! , avsluttet Steffan Plugge og henviste til sin flotte fangst.

Informasjon

Årlig settes det ut 2000 fisk som blir fanget i ruse i tusenbror-innsjøen Tufsingen.Etter en sommer i Haugatjønna veier de 300 gram.Brekken idrettslag har leide Haugatjønna for fem år, siste året blir 2011. Konkurransen foregår 27.mars 2010.


Mer info:
Brekken idrettslag


Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Du må aktivere javascript for å kunne se adressen.

tel + 47 934 01963

Fiskekort

Nytt liv i Haugatjønna

Kategori: