Fiskeguiden.no

Nyheter, reportasjer og 2500 norske fiskeplasser

Soneren / Storfjorden 2010

Ann Kristin Vestheim Tveøy med storørreten.
Gjedde: Abbor: Ørret:


Drømmefangsten


SIGDAL: Ekteparet Ann Kristin Vestheim Tveøy og Tore Tveøy Vestheim var på en rolig måneskinnstur på Soneren 17.juli 2009.De dro ut på Soneren i en liten aluminiumsbåt. Ingen av dem hadde forventet annet enn abbor.De fikk en på 200 gram og var fornøyd.


Litt senere rykket det imidlertid kraftig i stangen til Ann Kristin. Ekteparet trodde først snøret hadde satt seg i bunnen, men da snøret ble slakkere for så å rykke til igjen, var det ingen tvil om at det var en storfisk på kroken.


- Tore antok først det var en gjedde, men holdt på å falle ut av båten da fisken kom til overflaten og vi så at det var en diger ørret.


Ørreten ble etter hvert sliten, og ekteparet fikk den om bord. Dagen etter ble den veid inn på Spar-butikken på Prestfoss. Vekta viste 4,446 kg og fisken målte 72 cm!


Tradisjonelt har det vært vanlig å bruke skjesluker og store roterende fiskeformede ”Devonspinnere” til storørretfiske. Etter hvert har wobblere av ulike slag overtatt, med Rapala, Bomber og Tomic som de kanskje sikreste kortene.


Felles for dem alle er at de imiterer småfisk, som er storørretens hovedføde. Vestheim Tveøy fikk sin storfisk på en Rapala-wobbler.


Arnt Bergan, kontaktperson i Sigdal Jakt- og Fiskeforening,sier til Bygdeposten at dette kan være stangrekord for Soneren.


- Jeg vet det er tatt ørret på over 8 kilo i garn i Soneren, men kan ikke huske å ha hørt det er tatt ørret på stang som er større enn denne.


Ørret forekommer over hele Buskerud, men typiske storørretstammer har en vanligvis bare i Tyrifjorden, Eikeren og i Ulvenvatnet på grensa mot Oslo/Akershus. Også i Tunhovdfjorden, Krøderen og Sperillen kan enkelte ørret bli store, skriver Miljøstatus Buskerud på sine hjemmesider.Kjempeørret på spinnerFoto:BygdepostenKenneth Midtskogen Johansen dro i land en ørret på hele seks kilo i Soneren 10.juli 2010.

- Jeg tok sværingen på kvelden, men vil ikke si nøyaktig når og hvor,kan røpe at drømmefisken ble tatt med en spinner av type Blue Fox sier han til Bygdeposten.


Johansen har tidligere tatt en ørret på 2,5 kilo, men en så stor rugg som den på 6 kilo har han ikke vært borti.Ett av landets første vernede vassdrag


Soneren strekker seg fra Prestfoss til Båsheim. Innsjøen er 6,49 km² og ligger 103 m.o.h.
60°03′42″ N 09°32′40″ Ø. Innløpselva Storelva ble på grunn av perlemuslingene et av landets første vernede vassdrag - urørt av kraftutbygging. Storelva kommer fra Solevatnet,avløp ved Simoa.


Ørret, sik, abbor og ørekyte.


Soneren er en innsjø som har ftt en plass i norsk kunsthistorie. Det var på ei tomt like stranda her at billedkunstneren Theodor Kittelsen valgte å bygge sitt hjem Lauvlia. Fra sitt atlierevindu hadde han storartet utsikt til Andersnatten som speiler seg i vannet, et motive malte han om og om igjen.

Elva Simoa har sitt utspring fra Soneren.

Informasjon

Andersnatten Gjestegård, Båsheim Gjestegård og Halvorseth Landhandel og Camping.

Fiskekort

Kategori: