Fiskeguiden.no

Nyheter, reportasjer og 2500 norske fiskeplasser

Lakselva / Gakkajavrre / Nedrevann / Øvrevann 2017

Etter fotografering ble 15 kilos laksen satt pent ut igjen!
Laks: Sjøørret: Ørret: Røye:

Fisketiden

Villaks 01.06-31.08

Sjørøye 01.07–31.07

Sjøørret 10.06-15.09

Laksebørsen

Esten Sødal Skullerud intervjuet fiskere i forbindelsae med en undersøkelse om reiselivsbasert fiske i Lakselva 2011. Foto: Eivind FossheimUnder the Midnight Sun


Laksefisket i 2015Gudmund Nygaard med sin laks på 18 kilo som han tok på flue 12.08.2015 på flue i sone 1.Kjempegodt fiske i 2014


Totalfangsten i 2014 endte på drøye 9,6 tonn, noe som er langt over snittet for de siste sesongene. Bare årsfangsten i 2012 var høyere. Snittvekta i 2014 ble 6,4 kilo.


Halvert fangst i Lakselva 2013


Daglig leder Egil Liberg i Lakselv grunneierforening er ikke fornøyd med sesongen 2013. Han er likevel ikke bekymret over at fisket har vært dårligere enn de foregående årene, og tror svingningene er naturlige. Selv har han «lurt» tre laks i år, den største på 11 kilo.


Sesongen 2013Eksklusivt fiske til folk flest


Lakselva i Porsanger i Finnmark er en av våre største favoritter for laksefiske i 2012. Med en årsfangst på 9,5 og 7,7 tonn laks i henholdsvis 2010 og 2011,har du her dine største sjanser til å finne trofefisken. Med et begrenset kortsalg og mye stor fisk, opplever vi dette som et eksklusivt laksefiske for folk flest flest.


Fluefiskerens drømDet populære fluestrekket ovenfor hengebrua i sone 1. Foto:Eivind Fossheim


De fine fluestrykene er en fryd for øyet, der de slynger seg ned gjennom den vakre og frodige elvedalen. De grove lakseryggene ute i strømkanten trollbinder meg. Prøver å servere flua like lekkert som servitøren presenterer favorittretten sin på den beste restauranten.


Jo, kastet er brukbart. Ikke så langt jeg ønsker, men Blue Charmén strekker seg pent ut og legger seg akkurat på bortsiden av midtstrømmen.


Med blikket spikret mot laksetaket er jeg klar med tilslaget. Står der spent som ei fjær til en fem kilos rugg skvetter til værs der flua mi nettopp har passert og en mindre blanklaks gjør et sprang rett over flytesnøret mitt.


Ingen ny opplevelse. Er det ei flue laksen ikke liker, kan den oppføre seg helt tullete. Mens jeg sveiver inn snøret, ser jeg laksen stupe opp i neste kulp, som om den vinker adjø med den kraftige sporden sin.Gjermund Thomassen med sin laks på 16,5 kilo.2008.

Fiskekortene på nettet i begynnelsen av mars-For mye folk, for hardt fiskepresse,laksen får ikke hvile, men raser videre, sier Andre Eilertsen. Foto: Eivind Fossheim


Lakselv Grunneierforening selger 10 døgnkort i hver av de 4 lakse-sonene i tillegg til det som selges i sjøsonen og sone 5. Men det er langt flere som strømmer til elva, og spesielt på gode fisketider. Mange grunneiere disponerer egne strekninger, som de fisker på selv og leier ut når de ikke er i elva. Dessuten er Bergen Aktiv sterkt inne i elva med sine grupper. Om ikke dette er nok. I Lakselva selger grunneierforeningen også et ubegrenset antall sesongkort.Keith Johnson tok av seg hatten og hilste som en riktig gentleman da han fgikk øye på Anna Marie, i motsetning til en gjeng finske sportsfiskere som tydelig viste at de ikke ønsket noen innblanding av kvinner på fiskeplassen sin. Fotyo: Eivind FossheimFiskeguiden anbefaler grunneierforeningens kort som legges ut til salg på internett i mars.
Du bestiller direkte på ledige stenger og betaler med visa-kort på nettet. Det er stor pågang, så det gjelder å legge fingeren klar på pc-tastene og ha visakortet klart for å klikke deg inn på fiskekort
www.lakselva.no den dagen de legges ut.


Her er ingen loddtrekning. Her fungerer ”førstemann til mølla-prinsippet”. Her selges fiskekortene på nettet til elva er fylt av fiskere.


For mange fiskere


Fiskeguiden legger ikke skjul på at det er altfor mange fiskere i Lakselva. Kulpene får ikke hvile. Laksen har lett for å vandre videre etter en kort hvilepause i de hardtfiskende kulpene.


Fiskeguiden besøkte Lakselva sommeren 2011. Gå inn på reportasjesiden og les om våre inntrykk.


Leiebil nødvendig


Etter å ha sikret seg fiskekort, bør man straks kontakte daglig leder Egil Liberg i Lakselv grunneierforening, tel + 47 941 78 428, Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den., som er behjelpelig med å skaffe bosted og leie av bil.


Bil er nødvendig – ikke minst for å kunne lukte på de andre fire lakseelvene som befinner seg innenfor en times kjøring når det blir for trangt i Lakselva. I de andre elvene er det også til tider lettere å skaffe dseg fiskekort.Ralph Ruprecht med sin laks på 23,5 kilo som han tok på flue 7.juli 2010Mye overstøinger i de første fjorten dagene av juni


Fiskestarten er 10.juni. Det er riktig. I de første fjorten dagene av juni ble det omtrent bare tatt overstøinger. I sin dårlige kondisjon bør de spares for belastningen ved å bli dratt i land og tappet for krefter under sin vandring tilbake til matfatet i havet.


God gytebestand


Rekordfisken i 2010 var 23,5 kilo og ble tatt på flue i sone 2 av Ralph Ruprecht 7.juli Men her finnes større fisk. I 2011 ble det tatt en laks på 25 kilo, som ble sluppet ut igjen. Under tellingen av gytebestanden ser man stadig laks på mellom 25 og 30 kilo. Det betyr at elva har en del annengangsgytere.


Gytemålet for Lakselva er anslått til 3424 kilo hunnfisk, og ved tellingen har man fastslått at det står igjen rundt 5 tonn hunfisk i elva etter fiskeslutt. Elveeierlaget er godt fornøyd med at stadig flere fiskere slipper tilbake stor hunnfisk. En slikt rettet fiske med gjenutsetting av stor hunnfisk betyr mye for den fremtige forvaltningen av laksebestanden.


Ett av Norges mest fiskerike laksevassdrag


Neppe noen annen norsk elv har så mye og stor fisk som Lakselva. Her er mengder av stor laks. Mange på mellom 20 og 30 kilo. Nils Iversen Utsii opplevde i 2008 dager han aldri glemmer. Med en kobberbrun Krokodille-sluk tok han for det første årets største laks på 23,2 kilo, og siden fylte han opp årskvoten med en på 15,5 og en på 13,3 kilo. Han hadde sluppet ut igjen flere laks på under 13 kilo da han bestemte seg for å beholde sin tredje på 13,3. Han måtte le for seg selv av alt styret, forteller han, der han sto i søkkvåte klær etter all jobbingen med å løsne kroker og få fisken tilbake i elva på en mest mulig skånsom måte.


Årsfangsten for Lakselva i 2008 var på over 1000 laks på tilsammen 8000 kilo, med et snitt på 5,7 kilo. Det var 1500 kilo mer enn rekord-året 2007. Og det er nok laks tilbake for å sikre bestanden. Mens gytemålet er anslått til 3,5 tonn hunnfisk, ble det registrert nærmere 5 tonn gyteklar hunnlaks i elva etter fisketopp høsten 2008. Og suksessen fortsetter. I 2010 ble det ny rekord. Og snittevkten økte til 6,5 kilo!xxxNorsk rekord for sjørøye


Sjøørreten i Lakselva kan også bli stor. Det er tatt sjøørret på opptil 12 kilo. Dessuten har Per Somby og Lakselva den norske rekorden for sjørøye på 2,6 kilo. Sjørøya er nå fredet for å berge restene av den unike bestanden. Det er tatt harr på opptil 2,5 kilo, gjedde på 10 kilo. For mange er Lakselva verdens beste fiskeplass, og spesielt mange fluefiskere søker hit for å finne drømmelaksen.


Tørrfluefiske etter brunørret og harr


Er du på jakt etter grov brunørreten og sjøørret på 2-6 kilo, anbefaler vi utløpet av Nedrevann. I Øvrevann og Nedrevann kan du oppleve det ypperste av tørrfluefiske etter halmeterlang harr på 2 kilo og gjedde på opptil 15 kilo. For ikke å snakke om mulighetene for fangst av sik og røye. Som du forstår er Lakselvvassdraget proppa med fisk av mange slag. Du vet aldri hva som biter på kroken!


Mikkeli BlueMikkeli Blue

Jørgen Korstad 
i Korstad Flyfishing and Flytying
forteller Fiskeguiden at han bruker Mikkeli Blue som allround-flue, i størrelsene 4 og 6 cm. Flua er en utrolig god fiskefanger. Alle sine storlakser de siste tre årene har han tatt på den. Den er god bade i rolig og stri strøm. Med sine spesielle vingeform svømmer den livlig uansett vannforhold, sier han, og legger til at han alltid fisker den med en nedstrøms mending..


The Fast & SimpleThe Fast & Simple


Den er meget rask og enkel å binde. Svømmer alltid riktig og fanger fisk, forklarer Korstad, som forteller at den ble til på en guidet tur og bundet ved elvebredden for to av hans gjester som fikk hver sin storlaks på sine første runde over hølen.


Er laksen på hugget, tar den alt!


Korstad legger ikke skjul på at fluer som Green Highlande og Black and Green også er gode fluer I Lakselva. Ja, er den på hugget, tar den flua uansett hvordan den ser ut, mener han.


Proff guiding


Jørgen Korstad driver profesjonell fluefiskeguiding og kjenner elva og forholdene her bedre enn de fleste. Han tar 2500 kroner for en dags guiding uten lunch mellom kl.0900 og 1800. Ta en titt på hjemmesidemn hans eller ta kontakt på mail


Drømmefiske


Arild Hansen og Reidar Sandslett. Foto: Eivind Fossheim

Arild Hansen fra Lakselv er en av de mange sportsfiskere som har opplevd drømmefiske i Lakselva i Porsanger. Fiskeguiden møtte han og kameratgjengen ved elva like ovenfor riksveibrua.


-Nå får jeg problemer med fryseren, sier han med glimt i øyet til fiskekompis Reidar Sandslett, etter å ha landet sin femte storlaks på over 10 kilo, årets 18 laks!
-Blue Charm i krok nr. 6 er favorittflua, men ofte tyr han til et mørkere mønster når det ryr leire fra elvebreddene og elva farges grå. Odd Johansen foretrekker da en hårutgave av Jock Scott, bundet som ørretflue.


Arild Hansen går ikke to ganger over samme hølen hvis det ikke skjer noe. Dårligste fisketiden er på ettermiddagen og fra midnatt til klokka 3 på morran, mener Hansen.Utsikt oppover mot sone 2. Foto: Eivind Fossheim.Elva er farbar med båtFantastisk naturElva renner ut i Vesterbotn, en arm av Porsangerfjorden. Den er farbar med båt det meste av fiskestrekningen, og den nederste delen av elva er lett å komme til fra veien på begge sider.


Fra munningen og 5 km oppover renner elva stille over leir- og sandbunn, og ved Stangnes 7-8 km oppe i dalen, går det ofte leirras som gjør elva grå.


Ovenfor Stagnes blir elva striere, med grov grus og stein og gode gyte- og fiskeplasser helt opp til Nedrevann, 22 km fra munningen.Anna Marie, eneste kvinne i elva denne dagen i august 2011. Foto: Eivind FossheimVouddojohka


Sideelva Vuoddojohka renner ut i Lakselva nedenfor Nedrevann. Siden den har en del brevann, vil ikke laksen gå opp her. Det gjør derimot sjøørreten og ikke minst sjørøya.


Nedrevann (5 km2) får inn sideelva Vuollajohka, der laksen går opp 7 km til den butter i Gjærfossen, mellom Øvre og Nedre Luobbal. Elva har småstryk og fine høler med grus- og steinbunn og gode gyte- og fiskeplassert.


Guotka


Fra Nedrevann kan laksen vandre videre den 3 km lange elvestrekningen oppover i Guotka, med sine gode fiskeplasser, opp til Øvrevann.


Fra Øvrevann fortsetter så laksen oppover den rolige strekningen til samløpet mellom Luostejohka fra Gaggajavrre og Fielbmajohka.

I Luostejohka er det 1 km opp til Luostejohkfossen (Lailafossen). Her stopper laksen.


I hovedvassdraget, Fielbma, går laks opp til Rastiluobbal.
På den 5 km lange elvestrekningen fra Øvrevann til Rastluobbal, går elva stille uten særlige gyte- eller fiskeplasser. I innfallsoset i Rastiluobbal er det derimot en god gyteplass og laksen kan her gå 4 km opp i Chajohka og et lite stykke i Savnjajohka opp til Savnjafossen, 32 km fra sjøen. Begge elvene er strie og storsteinet. Laksen kommer forholdsvis sent opp, men fra St. Hans er den på plass, og det beste fisket foregår i midten av juli.Telegrafkulpenstryket sone 1. Foto:Jørgen Korstad


Fangstrapporter:


1995: 4572 kg laks,7) og 357 kg sjøørret/sjørøye (0,8)

1996: 3240 kg laks (5,5) og 295 kg sjøørret/sjørøye (0,8)

1997: 1687 kg laks (4) og 450 kg sjøørret/sjørøye)

Detljer fangst 1997: 424 laks på 1687 kg, 425 sjøørret på 296 kg og 215 sjørøye på 154 kg
1998: 2578 kg laks (3,6) og 348 kg sjøørret/sjørøye (0,7)

1999: 2945 kg laks (4,8) og 354 kg sjøørret/sjørøye (1)

2000: 4709 kilo laks (4,8!) og 669 kilo sjøørret/sjørøye (0,8)
Den største laksen veide 21 kilo.

2001: 5692 kilo laks (4,8) og 572 kilo sjøørret og 57 kilo sjørøye

2002: 3108 kilo laks (5) og 417 kilo sjøørret/ sjørøye (0,8)

2003: 985 laks på 4958 kilo, 789 sjøørret på 764,1 kilo og 91 sjørøyer på 70,9 kilo.

2004: 763 laks på 3463 kilo, 718 sjøørret på 600,5 kilo og 100 sjørøyer på 70,2 kilo

2005: 5582 kilo laks (4,7) og 622 kilo sjøørret/sjørøye ( 0,7)

2006: 1089 laks på 4435 kilo og 212 sjøørret på 277 kilo.

2007: 561 smålaks, 235 mellomlaks og 431 storlaks, tilsammen 1227 laks på 6664 kilo, 463 sjøørret på 568 kilo og 43 sjørøyer på 36 kilo.

2008:1234 laks på 6658 kilo og 217 sjøørret/sjørøyer på 274 kilo

2009: 1128 laks på 7312 kilo, 343 sjøørret på 385 kilo og 15 sjørøyer på 18,3 kilo. Raymond Johansen tok den største, en laks på 25 kilo, på flue i sone 1, 1.september 2009. Den ble gjenutsatt. Det ble også 4 av de andre 10 største laksene.

2010: 1487 laks på 9395 kilo, 338 sjøørret på 510 kilo og 11 sjørøyer på 9 kilo, hvorav 426 laks på 3402 kilo, 75 sjøørret på 105 kilo og 8 sjørøyer på 8 kilo ble gjenutsatt.

2012: 1934 laks på 12 200 kilo, 439 sjøørret på 551,4 kilo og 13 sjørøyer på 13 kilo. Av dette ble gjenutsatt 468 laks på 3361 kilo, 67 sjøørret på 84 kilo og 11 sjørøyer på 9 kilo.


2013: 479 laks på 3292 kilo, 141 sjøørret på 199 kilo og 4 sjørøyer på 5 kilo. I tillegg ble det gjenutsatt 856 laks på 4458 kilo og 552 sjøørret på 752 kilo.


Den største laksen i Lakselva i 2014 var på 24 kilo og ble tatt på flue av en sunnfjording. Den ble krøket og gjenutsatt.


2016 1416 laks på 9024 kilo og 481 sjøørret på 661 kilo. Av dette ble 437 laks på 3273 kilo og 128 sjøørret på 167 kilo gjenutsatt.Fra Flatsteinen i sone 3. Foto:Jørgen Korstad
Egil Liberg fra Hedmark ble ny daglig leder etter Gudmund Nygaard fra 1. oktober 2009. Egil Liberg er 28 år og har mastergrad innen utmarksbasert reiseliv med fordypning i innlandsfiske, sjøfiske og laksefiske.kselva, sone 3. Foto: Eivind FossheimGrokeaes er den eneste kulpen i sone 2 som ikke er privat.


El-fisking i Porsanger


Paul ­Eric Aspholm ved Bioforsk Svanhovd,har fått tillatelse til å fiske med elektrisk fiskeapparat i vassdrag i Finnmark, bl.a.i Lakselva.


Formålet med tillatelsen er å registrere larver av elvamusling på gjellene til ung­laksefisk. Elvemuslingen har et parasittisk larvestadium på fisk og lar seg bare utvikle normalt på laks og ørret. Elvemuslingen er en effektiv vannrenser og nøkkelart, og lagrer miljøinformasjon i skallet. Bestanden er sterkt redusert i Norge blant annet på grunn av forsuring og gjenslamming av elvebunnen, samt reguleringer vassdrag. Antallsmessig er det antatt at over halvparten av elvemuslingen i Europa befinner seg i Norge, og Direktorat for naturforvaltning (DN) har utarbeidet en egen handlingsplan for elvemuslingen.

Informasjon

Norwegian med direktefly Oslo-Lakselv fra 2011


Norwegian starter en direkterute mellom Oslo og Lakselv fra 27.juni til 12.august 2011.Fiskeforvaltningen i Finnmark:


Finnmarkseiendommen- Finnmárkkuopmodat,

Postboks 133,

N 9811 Vadsø,

tel + 47 09975,

Finnmarkseiendommen,

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Finnmarkseiendommens fiskeforvalter for alle elvene bortsett fra Alta,Tana og grenseelvene, som er fylkesmannens ansvar:

Fiskeforvalter Steinar Christensen,

tel + 47 09975 / + 47 90 50 33 29,

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Fylkesmannens fiskeforvaltning:

Fagsjef Harald Muladal,

tel + 47 78 95 03 63 / + 47 97 52 67 04,

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Fiskeforvalter Morten Johansen

( spes.Tanavassdraget),

tel + 47 789 50360 ,

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.Lakselv Grunneierforening,


Nils Pettersen er også leder for Norske Lakseelver.


Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

www.lakselva.noOlderfjord Hotel Russenes Camping AS

9713 Russenes

Tlf: + 47 78 46 37 11Best Western Lakselv Hotell

9700 Lakselv

Tlf: + 47 78 46 54 00Bungalåven Vertshus Venke Risbruna

9716 Børselv

Tlf: 78 46 48 01


Lakselv Gjestestue

9700 Lakselv

Tlf: + 47 78 46 15 04Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Porsanger Vertshus

9700 Lakselv

Tlf: + 47 78 46 13 77Skoganvarre Turist og Camping AS

9722 Skoganvarre

Tlf: + 47 78 46 48 46
Stabbursdalen Camping

9710 Indre Billefjord

Tlf: + 47 78 46 47 60Solstad Camping

9700 Lakselv Tlf + 47 78 46 14 04Lakselv Bruktbilutleie

Avis Bilutleie

Lakselv

Tel: + 47 917 71 440Hertz Bilutleie

Busstasjonen

Lakselv

Tel: + 47 78 46 17 80

Fiskekort

Fiskekortsalget åpner 19. mars klokken 18.00. Kortsalget vil som vanlig skje via Scanatura.
Kortselger og forpakter:

Lakselv grunneierforening

www.lakselva.no
Lakselva-kartet benyttes av Fiskeguiden etter avtale med www.godreklame.no.Detaljkart,se www.lakselva.no
Fiskekortene legges ut for salg 7.mars kl.18 på www.laksefisk.no eller klikk deg inn på www.lakselva.no,
etter "førstemann til mølla"-prinsippet.Fin video fra Lakselva