Fiskeguiden.no

Nyheter, reportasjer og 2500 norske fiskeplasser

Altevatn / Altevann / Gamasjohka/ 2015

Altevann har stor røye, men storørret-stammen er i fare.
Ørret: Røye:


Søk etter storørreten nær innløpselvene!

Her finnes storørret på 5-7 kilo, men bestanden er gått sterkt tilbake etter reguleringer. Derfor er det uvisst om stammen kan reddes.Fylkesmannen i Troms vurderte i 2013 å frede storørretstammen i Altevatn. Han ønsket innspill om mulige tiltak for å beholde dagens stamme av storørret.


– Storørretstammen i Altevatn er sterkt redusert som følge av reguleringen. En genetisk undersøkelse utført på den aktuelle stammen, viser også at det kan få uheldige konsekvenser dersom man gjennomfører tiltak med utsetting av ørret i vassdraget, sa fagansvarlig hos Fylkesmannen i Troms, Knut M. Nergård. Fylkesmannen vurderte å frede storørreten fra 2014. Fiskepresset på den svake stammen må ned.


Han viste til et prosjekt der kraftregulant Statkraft vurderte utsetting av ørret som et kompensasjonstiltak og med mål om å øke storørretstammen. Hvorfor er ingenting skjedd? spurte Fiskeguiden.no.


Fylkesmannen i Troms har i juni 2015 vedtatt ny forskrift som regulerer fiske i Altevatn, Oustoelva og Leinavatn i Bardu kommune.


Altevatn er Norges tiende største innsjø, og innsjøen er viktig fiskeområde for lokalbefolkningen. Men bestanden av storørret er svært sårbar.

Før Altevatnvassdraget ble regulert i forbindelse med kraftproduksjon på 1950-tallet, var vassdraget kjent for rikt fiske, spesielt på storvokst bestand av ørret, men også stor røye.
En konsekvens av reguleringa er at her nå er en overtallig bestand av røye og en kraftig redusert ørretbestand.

- Omfattende undersøkelser har vist at all storørret fanget i Altevatnvassdraget har opprinnelse i Oustoelva, som nå er stengt for alt fiske. Dette innebærer at storørret fra Oustoelva er genetisk unik, men også genetisk isolert fra de øvrige ørretbestandene rundt Altevatn. Undersøkelsene viser videre at bestanden av storørret er liten og særdeles sårbar, og tilrådningene er å frede storørreten dersom en ønsker å bevare fiskebestanden.


All ørret på over kiloen må gjenutsettes


Fylkesmannen i Troms har i juni 2015 fastsatt nye bestemmelser som regulerer fiske i Altevatn, Ousto og Leinavatn, for å ivareta storørret-stammen.

De nye bestemmelsene for regulering av fiske innebærer at det blant annet innføres nye maskeviddebestemmelser, geografiske begrensninger i garnfisket, redskapsrestriksjoner og gjenutsettingsplikt for ørret som er større enn 1 kg/45 cm i berørte områder.

Det åpnes ikke for fiske i Oustuelva, skriver Fylkesmannen i Troms 3.juni 2015.


Storørreten i Altevatnet spiser røye og stingsild. Ved å øke storørret-bestanden, vil man kunne øke størrelsen på røya, som ørreten lever av, mener Fiskeguiden.no

Stor fisk blir årlig tatt nær innløpselvene Gamasjohka og Ostujohka.Ny teltleir ved Altevann
Nå får Villmarkstur konkurranse ved langtidsteltene sine ved innerenden av Altevatn. Et annet bardufirma har søkt om å etablere depot, helårscamp og korttidscamp i de samme områdene, melder avisen Nye Troms 20.april 2008.


Troms skog- og utmarksservice, v/ Yngve H. Bruhaug, vil utvide virksomheten innen jakt- og fisketurisme og tilby kundene faste steder de kan slå leir på.

Bruhaug har søkt kommunen om å etablere permanente plasser ved Gamaselva og i Maisabukta, hvor firmaet hans vil ha helårsdepot bestående av kasser med utstyr som trengs for å slå opp leir. Ved Gasmaselva satser han på en leir tre uker i året med fiske i juni og juli, og rypejakt og elgjakt i september. Leiren er tenkt plassert bak Atnavarre, ved en stor kulp i elva, 6-7 km fra utløpet av Irgasselva. Både telt og annet utstyr vil bli lagret i kasser når det ikke er i bruk. Leiren i Maisabukta vil bli brukt til isfiske i april og mai, storgjeddefiske i august, samt rype- og elgjakt i september.Dessuten søker han om helårscamping for utleievirksomhet på samme vilkår og med samme rettigheter som andre operatører i området, med inntil fem telt pr. plass. Det gjelder Storbukta, Gamaselvas utløp, Paradisbukta på Leina, utløpet av Irgasselva og på sørvestsida av Osto.


I tillegg vil Bruhaug etablere korttidscamper i inntil to måneder på høsten til jaktformål ved Vargneset, Lægerelva, Politiodden, Irgasselva og Storsandvika.

Storørreten i Altevatnet fremdeles svært sårbar ( Nye Troms 20.1.2019)

STORRUGG: En av de sagnomsuste storørretene i Oustoelva. Bildet er tatt under en tidligere gytetelling. Foto: Øyvind Kanstad-Hanssen

STORRUGG: En av de sagnomsuste storørretene i Oustoelva. Bildet er tatt under en tidligere gytetelling. Foto: Øyvind Kanstad-Hanssen

BARDU: Tiltaket med utlagt gytegrus i Oustoelva viser seg å være vellykket. Men den største trusselen mot storørreten kan være ulovlig fiske.

Informasjon

Fylkesfiskeforvalter Knut Ivar Kristoffersen

Tel: 77 64 22 07

Faks: 77 64 22 09

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Fiskekort

Statskog Postkontoret


På nettsiden Fjellguiden Altevatn Her finner du ut hvordan du kan ta deg fram til de beste jakt- og fiskeplassen i Altevatn området. Fjellguiden Altevatn tilbyr alt fra enkle, rimelige turer til mer eksklusive, skreddersydde opplevelser innen jakt, fiske og naturopplevelser tilpasset dine individuelle ønsker og behov. Fjellguiden kan tilby guiding innenfor fluefiske, dorging fra båt eller kano, gjeddefiske og markkrokfiske i elv.
Noe du lurer på Priser Anbefalinger til jakt- og fisketerreng eller hvor dere bør opprette base? Ikke nøl med å ta kontakt:

Tel: + 47 902 13 000

Fjellguiden

Bergvn 2A

9360 Bardu

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Kategori: