Fiskeguiden.no

Nyheter, reportasjer og 2500 norske fiskeplasser

Ålvundelva 2008

Sjøørret: Ørret:

Fisketiden

2008-2012:

20.06 - 31.08

Døgnkvote på 2 laks og 2 sjøørret.Aura Avis 21.september 2004:

Gassovermetning drepte all fisken i Ålvundelva!


Gassovermetning fra Ulvund kraftverk førte til fiskedød i Ålvunda to ganger i løpet av ett døgn denne uka. Fiskere etterlyser nå tiltak for å få stanset problemet.


En fin sjøørret på rundt et halvt kilo fant Kåre Olav Stormoen død da han sjekket Ålvundelva torsdag ettermiddag.
To ganger i løpet av ett døgn fant Kåre Olav Stormoen død og halvdød fisk i Ålvundelva etter gassovermetning fra kraftverket.
Tirsdag la Stormoen merke til at måsen var veldig ivrig i utløpet av Ålvundelva. Det er sjelden godt nytt, og ganske riktig. Måsen plukket grådig av død yngel og smolt. Ved nærmere undersøkelse fant han også død fisk i elva.
Gassovermetning har skjedd med jevne mellomrom. I fjor fant Stormoen mye død yngel og smolt i elva nedstrøms kraftstasjonen. Denne uka skjedde det igjen, attpåtil to ganger i løpet av ett døgn. Hvor mange ganger det har skjedd i tida imellom, er det sannsynligvis ingen som vet.
Som å åpne ei flaske Farris


– Det så ut som om noen hadde åpnet ei Farris-flaske, sier Stormoen. Elva var helt grå, og det var et sus fra elva på grunn av luftboblene som ble frigitt.


Stormoen er en av veldig få fiskere som virkelig bruker Ålvundelva. Årlig selges det rundt 40 fiskekort i elva, men veldig få – kanskje tre–fire – er særlig aktive.
– Det er rart at det i det hele tatt er fisk i elva, sier Stormoen. Den opprinnelige elva er bare fiskbar nedenfor gangbrua. Ovenfor er vannføringen stort sett så liten at fisken ikke går opp her. I stedet følger den strømmen mot kanalen og kraftverket, der den går inn i avløpstunnelen.
– Men snart er det ikke fisk igjen i elva, sier han. I år har han vært tre turer med fluestanga i Ålvundelva, med tre fisker som resultat – to svel og en ørret i størrelsen halvannen kilo. Fiskesesongen ble avsluttet onsdag. Samme dag lå fisken med buken i været ute i elva.


Tok 40 kilo i fjor

– I fjor dro jeg 20 fisker på til sammen over 40 kilo, sier den pasjonerte fluefiskeren, som også fisker jevnt i Driva på egne vald i Sunndal og Oppdal.
– Det er trist. I ei tid da laksen er truet er det trist at hele fiskebestanden i Ålvundelva drepes på grunn av gassovermetning. Dette er et problem som det er enkelt å gjøre noe med.

– Jeg ringte Ulvund kraftverk, der de fortalte at rista på toppen av inntaket hadde tettet seg igjen på grunn av stor vannføring i elva. Dermed suges det inn vann.
– Vi kan ikke leve med at dette skjer hver gang elva vokser opp, sier Stormoen til Aura Avis.

Informasjon

Fiskeforvaltning Møre og Romsdal:


Leif Magnus Sættem, tel + 47 7125 88 58 / + 47 90 79 98 45,Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.


Ove Eide, tel 71 25 88 58 / + 47 90 79 98 45,Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Fiskekort