Fiskeguiden.no

Nyheter, reportasjer og 2500 norske fiskeplasser

Storsjøen / Mistra og Rena 2018

Storsjøen i Rendalen. Foto: Eivind Fossheim
Harr: Abbor: Ørret: Røye:

0


Kjempeørret på stingsild-sluken


Åkrestrømmen i Storsjøen er en god fiskeplass. 2001-sommerens gladmelding derfra, forteller om Magne Pettersen fra Sokna som tok en ørret på 6,5 kilo på en 40 grams Stingsilda-sluk.Fiskerik innsjø
Storsjøen i Rendal kommune i Hedmark og flere av innløpselvene og utløpselva i Søndre Rena kjent for sitt gode fiske.

Av de mest kjente innløpselvene er Nordre Rena, som riktig nok renner gjennom Lomnessjøen før den når Åkrestrømmen og Storsjøen i nord.

Flena kan også nevnes som ei brukbar ørretå.

Ellers er Mistra, som også renner ut i nordenden av Storsjøen, kjent for sitt fantastiske fiske etter oppvandrende gyteørret fra Storsjøen. Mistra er den viktigste gyteelva for denne stammen, så her tas rugger på over både 5 og 6 kilo fra slutten av juli og utover mot gytefredning.

I Storsjøen er det tatt ørret på 10,2 kilo, men det finnes garantert større fisk også.

Arve Bakken, som er en av de lokale storfiskerne, har hatt nærkontakt med en av dem. I det første utrasset gikk 350 meter line rett ut, og den viste ikke tegn til å miste krefter etter 35 minutters hard kamp. Ellers er vanlig størrelse 2-3 kilo.Håvfiske etter sik
Når det gjelder fiske i Storsjøen må vi nevne spesielt håvfiske etter sik. Sikfisket var tidligere en viktig næring for bygdefolket, mens det i dag stort sett bare fiskes for kuriositetens skyld.

Store mengder sik går opp på elva litt utpå høsten, og den sterke Åkrestrømmen tvinger fisken inn mot land hvor fiskerne rett og slett kan håve den opp med sine store og langskaftede håver. For å holde tradisjonen ved like arrangeres det kurs i håvfiske under Sikfestivalen på Åkrestrømmen.Populært oterfiske
I Storsjøen tas det ikke noe videre med fisk på stang fra land, men oterfiske er populært og effektivt. Om vinteren er det et bra isfiske, og særlig fisket etter røye og sik er kan gi gode fangster. Her er også en del stor gjedde, men stort sett bare i nordenden og i sørenden. Der kan det være brukbart, men forøvrig har ikke Storsjøen noe spesielt godt gjeddefiske.
Det er tillatt å fiske med stang, oter, garn, og minstemålet for ørret er 30 cm.80 timers fiske bak hver storørret-fangst

Storsjøen er 26 km2, 35 km lang og 1,7 km bred på det bredeste. Sjøen ligger 251 moh og største dyp er 309 m.

. Det finnes storørret på 1-7 kg i Mistra, 1-5 kg i Rena. Mistra er vernet mot vassdragsregulering. Bak hver storørretfangst i Storsjøen ligger det 80-90 timers fiske.Georg Larsen fra Hamar er en av storfiskerne. På sin første dreggetur den første uka av juni 1997 tok han to ørret på 5,1 og 5,7 kg og tre på 0,5 – 3 kg og mistet en som var enda større i løpet av et par timer. Forholdene var ideelle med sol, frisk bris og en vanntemperatur på 7 grader.
De største fikk han på to av sine selvsmidde skjesluker, den ene av kobber, den andre en sølvblank utgave, og begge fiskene tok helt oppe mot overflata. Larsen benyttet ekkolodd.

Godt fiske allerede i juni


Ørreten fredet 15/9-31/10. Godt fiske allerede i juni, spesielt i inn- og utløpselver som Mistra og Søre Rena.


Storørret!


Du kommer til Storsjøen ved å ta riksvei 3 oppover Østerdalen til Koppang eller med toget til Koppang stasjon. Herfra tar du riksevei 3 over kjølen til Buruen ved Storsjeøn, eller videre på riksvei 3 langs Storsjøen nordover.Storsjøen ligger 251 meter over havet, er 40 km lang og 2 kilometer på sitt bredeste. Største dyp er 311 meter, med småsteinet strand og brådypt på de fleste steder.Når biter harren best?


Harren har en økende appetitt og aggresjon fremover mot gyteperioden om våren. Etter gytetiden fortsetter appetitten å øke utover sommeren og høasten, mens aggresjonen synker markant og har liten innvirkning på harrens bitevillighet.

Harrens vilje til å bite på agn er eksremt høy om våren og forsommeren fordi summen av av aggresjon og appetitt faller sammen på denne tiden. Den tar derfor da både insektimitasjoner og lilla, purpur og røde fluer og sluker. Utover høsten kan kan appetitten avta noe og harren kan bli selektiv på bestemte arter og klekkefaser, skriver Morten Kraabøl og Børre K.Dervo i sin bok om Derfor biter fiskenViktige fiskearter i Storsjøen er ørret vannerlaks, harr, sik, lake, abbor og gjedde. Bra bestand av ørret på opptil 7 8 kilo, vanligvis 2-3 kilo. I mai 2008 ble det oppdaget at også krøkla finnes i innsjøen. Per Nordberg og Jan Skolbekken gjorde store øyne når de trakk opp garna etter ei natts fiske på vestsiden. Mellom diger gråharr og sik fantes det en fisk de aldri har sett maken til på disse kanter tidligere. Med karakteristisk blålig farge og underbitt, store øyne og en eiendommelig lukt som kan minne litt om agurk.


Med krøkle som agn


I Mjøsa og Tyrifjorden er krøkle er en svært viktig beitefisk for storørretenn. Det er den sikkert bli også for storørret i Storsjøen.
Det kan derfor være lurt å dorge med krøkle som agn, montert på en såkalt agnskalle, med en hastighet på 1,5 knop.
Team Festus fikk 93 fisk på 33 fisketimer på Storsjøen i 2002!


Sesongen startet 20.mai med bomtur, fram til dreggekonkuransen 15-16 juni var vi ute 5 turer (21 timer dreggetid) hvor vi kun fikk 3 fisker.

Fra midten av juni ble fisket noe bedre, fra 1.juli til 20 juli var fisket meget. Da tok vi over 50 fisk. Etter 20 juli ble fisket dårligere, noe vi tror skyldes den høye vanntemperaturen som kom helt opp i 20 grader. Det ble så varmt at overflatefisken ble borte.

Sommerstid fikk vi en volsom pollenspredning. Sjøen ble faktisk helt gul. Vi forsøkte å fiske i denne gørra, men fisken var helt borte fra de verste pollenområdene.

Det ble også mye gress og annet flytende rusk i vannet utover sensommeren. er var fisken full av mat, noe den ikke var, den fisken som holdt til utenfor disse beltene.

Vår største fisk sommeren 2002 var 1,3 kg. Vi fikk fisk på 400 gr.helt ned på 24 meter. Vi registrerte store mengder fisk sent på høsten på dyp fra 15 til 30 meter. Mye av dette var stor fisk.
På våre 33 fisketurer var vi ute på Storsjøen i tilsammen 166 timer. Vi fikk 93 fisk på tilsammen 45 kilo. Det blir i underkant av 2 fisk pr. time, forteller Ingar Lombness i Team Festus til Fiskeguiden


Se også Mistra og Åkrestrømmen!

Informasjon

Fiskeforvalter Tore Fred Qvenild

2325 Hamar

Telefon 62 55 11 60

Telefax 62 55 10 01

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.


Rendalen kommuneskoger,

Arve Bakken,

tel + 47 99 23 99 54 / + 47 62 46 70 45Du bør leie deg en fiskeguide den første fiskedagen


Fiskeguiden Tore Litleré Rydgren


Kast ikke bort flere dager på å lete opp storfisken i nye, ukjente elver. Skaff deg en guide den første dagen og lær deg plassene og fiskemåten å kjenne akkurat da og kos deg så resten av uka alene. Alle fluefiskere bør lage seg en svartebok med kart over storfisk-takene under de ulike vann- og temperaturforhold, sier Fiskeguidens ekspert på harr- og ørretfiske i Glomma, Rena og Trysilelva, fiskeguiden Tore Litleré Rydgren.

Vær og vind og vanntemperatur blir også i år helt avgjørende for fiskestarten i Glomma, Rena og Trysilelva, sier fiskeguiden på Elverum. Som profesjonell fiskeguide er Tore helt enig med oss. Kommer du til en ny, ukjent elv, og spesielt på forsommeren, bør man leie seg en fiskeguide den første dagen for å bli kjent med et par av de gode storfiskplassene og hvordan de best fiskes. Derved slipper vi å bruke flere dager på å bli kjent med forholdene og kan kose oss alene resten av uka. Bare en guide som fisker mye under de forskjellige lys-,temperatur – og vannforhold, vet hvor man finner den største fisken til enhver tid og hvordan vi best kan lure den på kroken.
Der storfisken sto for en uke siden, kan være et helt annet sted dersom temperatur- og vannstanden har endret seg. Var du med på en fisketur sammen med guide i fjor og fikk massevis av fisk, er det ikke sikkert du kan gjenta turen i år med samme suksess uten guide. Fisken kan stå helt andre plasser.

Skriv ned data,vanntemp og vannstand når du tar storfisk!Som mange fiskeguider, har også Tore en svartebok, fylt av data om sine beste fangster, med sol- og månefaser, og notater om vannstand, vanntemperatur og fluevalg under de fleste forhold. Derved kan han lettere finne ut hvor fisken står og hva den vil ha under de ulike forhold Gjestene kan konsentrere seg mer om fluevalget og presentasjonen av flua. Egentlig bør enhver fluefisker lage seg sin egen svartebok med dato og tid for våre gode fangster, med notater om lysforhold, vannstand og vann- og lufttemperatur, som vi senere kan ha god nytte av. I første omgang bør vi i hvertfall notere oss vannstand og temperatur og dato etter å ha landet storfisk…


Storsjøen Fiskeforening


Fiskeguidens ekspert på fluefiske etter harr og ørret i Glomma, Renaelva og Trysilelva:Tore Litleré Rydgren, Forstmester J. B. Barths vei 7 B, N-2407 Elverum, tel + 47 95 29 87 32 , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tore Litleré Rydgren har fisket med flue i 25 år og har 20 års erfaring som fluebinder. Tore har guidet og instruert sportsfiskere siden 1991 og har holdt fluefiskekurs for fiskeforeninger, privatpersoner og næringslivsgrupper. Han er lærer i fluefiske ved Høgskolen i Hedmark. Selv om fluefiske etter ørret, røye og harr ligger hans hjerte nærmest, driver Tore også med instruksjon i laksefiske med flue.

Her er favorittene hans:1. F-Fly (cdc caddis) (vårflue, steinflue og kanskje klekkende vårfluer) 12, 14, 16
2. Klinkhåmer (vårflueklekker, døgnflueklekker)14
3. Adams (døgnfluedun)14
4. CdC No Hackle (døgnfluedun)12, 14, 16
5. Superpupan mørk brun/oliven (svømmende vårfluepuppe)12, 14, 16
6. Gold Head brun/oliven (døgnfluenymfe, vårfluelarve)12
7. Spent wing, brun (døgnfluespinner)14
8. Maur (maur)12
9. Stuck Shuck midge (myggklekker, div tovinger)16, 18
10. Pink Tag (svømmende vårfluepuppe, attraktor)14,

Fiskekort

Storsjøen Fiskeforening. Fiskekortautomater, bensinstasjoner, overnattingssteder.

Hytte ved Storsjøen:

https://www.facebook.com/sharer.php?u=https://www.inatur.no/hytte/5a9bbcf3f237ac00036d8344/flotarkoie-storsjoen&t=Flott%20fløtarkoie,%20nydelig%20beliggende%20i%20vannkanten%20ved%20Storsjøen%20i%20Rendalen.