Fiskeguiden.no

Nyheter, reportasjer og 2500 norske fiskeplasser

Glomma sør for Elverum

Bjørn-Vidar Syversen hadde ikke hjerte til å avlive den.
Gjedde: Harr: Abbor: Ørret:


Meitefiske etter storørret!


Den som tror at meitefiskere bare driver matauk, kan ta en prat med Bjørn-Vidar Syversen i Namnå. Denne ørreten på 3625 gram, tatt ved Kongsvinger tidlig i juni med en død mort som agn, hadde han ikke hjerte til å avlive.


- Jeg er opptatt av å ta vare på genene som ligger hos storørret og storgjedde. Derfor slipper jeg med glede ut igjen praktfisker som denne, som en del av min innsats for å verne om disse stammene, sier han til Fiskeguiden.Like spennende som fluefiske


Bjørn-Vidar synes det er rart at ikke flere moderne meitefiske, som er vel så spennende som å fiske med flue. Skal du lykkes med bunnmeite med død agnfisk etter storørret, gjelder det å være på riktig plass til rett tid. Det betyr at du må lære deg storørretens jaktmetoder og matvaner og vise stor tålmodighet.


Bjørn-Vidar benytter en nokså lang meitestang, med snelle som kan frikobles. Den døde agnfisken monteres på et kroksett med to triblekroker og fisket består i å legge godbiten på bunnen til storfisken snuser seg frem til den og snapper den på frikoblet snelle. I det storfisken drar avgårde med sitt bytte uten motstand, er Bjørn-Vidar raskt på plass med sitt kontante tilslag. Duellen er i gang.


Mellom Tynset og Øyeren
Bjørn-Vidar lar ikke agnet ligge på samme sted mer enn 5- 10 minutter. Da flytter han seg 10-15 meter, og slik fortsetter han å fiske over sine kjente plasser der han vet storfisken holder til. Og fiskeområdet hans er blitt ganske omfattende etter hvert, helt fra Tynset til Øyeren!


Beste fisketid på storørret med død agnfisk er fra 18 til 21 om kvelden. Det er i skumringen storfisken starter jakten, mener Bjørn-Vidar.
35 mil med stoprørret


Glomma m/ sideelvene Atna, Imsa, S. Rena og Tolga (Os, Tolga, Tynset, Alvdal, Stor-Elvdal, Åmot, Elverum, Våler, Åsnes, Grue, Kongsvinger og Sør-Odal) omfatter 350 kilometer fiskeplasser for storørret.


De elvelevende storørret-stammene består av fisk fra 1 - 5 kilo, som for det meste lever av sik, steinsmett m.m.


Vassdragsreguleringer har ødelagt vandringsmønsteret, men regulantene prøver å kompensere for tapet ved å sette ut hvert år 35000 ørretunger av stedegen stamme.


Fangstrapporter:


Tommy Hagen, Skarnes, tok en abbor 1,075 kilo i Glomma ved Skarnes 30.juni 2003


Ole Harald Løvenskiold Kveseth, abbor 787 gram i Opsetevja, Glomma 4.juni 2003.


Kim Høgli, Sander, gjedde 12,2 kilo Glomma 30.juli 2003.


Morten Sundkøien, Grue, gjedde 11,41 kilo Glomma 21.juni 2003 og gjedde på 11,06 kilo i Gloomma 22.juni 2003


Bjørn Haugen,Namnå, to gjedder på 9,3 og 8,7 kilo i Glomma 21.juli 2003.


Lars Petter Moss, Disenå, gjedde på 9,131 kilo Glomma 14.juni 2003


Ole Gunnar Mellem, Galterud, ørret på 4,7 kilo tatt i Svartfossen i Glomma 22.mai 2003.


Bjørn Arild Olsen, Sander, ørret på 2005 kilo tatt i Gjølstadfossen, Glomma 18.mai 2003.


Solvor Bordal, Hovin i Gauldal, ørret på 1,874 kilo tatt i Eidsfossen i Glomma 14.april 2003


Viktor Myhre Ihler fra Skarnes, ørret på 2,475 kilo tatt ved Funnefoss i Glomma 1.juli 2003.


Informasjon

Fiskeguiden.no sin fiskeguide i Atna:


Fiskeguidens fiskeguide i Glomma, Bjørnar Berg


mail

Bjørnar guider i Hedmark, i områdene Rondane - Atnadalen, Folldal, Stor-Elvdal med utgangspunkt i Sollia etter arter som ørret, røye og harr. Området byr på utfordrende fiske i glassklart vann med store sunne bestander av fisk.Fiskere som kommer tidlig i sesongen jakter ørret, de som kommer seint jakter harr. Målrettet fiske etter røye er det forholdvis lite av. Elver som Folla, Atna, Grimsa, Glomma er hans viktigste guideområde, men han bruker også Vangrøfta, Unsetåa, Renaelva, alt etter hva gjestene ønsker.

Han guider også på stillevannsfiske etter ørret på og rundt Hadeland.
Du bør leie deg en fiskeguide den første fiskedagenFiskeguiden Tore Litleré Rydgren

Kast ikke bort flere dager på å lete opp storfisken i nye, ukjente elver. Skaff deg en guide den første dagen og lær deg plassene og fiskemåten å kjenne akkurat da og kos deg så resten av uka alene. Alle fluefiskere bør lage seg en svartebok med kart over storfisk-takene under de ulike vann- og temperaturforhold, sier Fiskeguidens ekspert på harr- og ørretfiske i Glomma, Rena og Trysilelva, fiskeguiden Tore Litleré Rydgren.

Vær og vind og vanntemperatur blir også i år helt avgjørende for fiskestarten i Glomma, Rena og Trysilelva, sier fiskeguiden på Elverum. Som profesjonell fiskeguide er Tore helt enig med oss. Kommer du til en ny, ukjent elv, og spesielt på forsommeren, bør man leie seg en fiskeguide den første dagen for å bli kjent med et par av de gode storfiskplassene og hvordan de best fiskes. Derved slipper vi å bruke flere dager på å bli kjent med forholdene og kan kose oss alene resten av uka. Bare en guide som fisker mye under de forskjellige lys-,temperatur – og vannforhold, vet hvor man finner den største fisken til enhver tid og hvordan vi best kan lure den på kroken.
Der storfisken sto for en uke siden, kan være et helt annet sted dersom temperatur- og vannstanden har endret seg. Var du med på en fisketur sammen med guide i fjor og fikk massevis av fisk, er det ikke sikkert du kan gjenta turen i år med samme suksess uten guide. Fisken kan stå helt andre plasser.

Skriv ned data,vanntemp og vannstand når du tar storfisk!Som mange fiskeguider, har også Tore en svartebok, fylt av data om sine beste fangster, med sol- og månefaser, og notater om vannstand, vanntemperatur og fluevalg under de fleste forhold. Derved kan han lettere finne ut hvor fisken står og hva den vil ha under de ulike forhold Gjestene kan konsentrere seg mer om fluevalget og presentasjonen av flua. Egentlig bør enhver fluefisker lage seg sin egen svartebok med dato og tid for våre gode fangster, med notater om lysforhold, vannstand og vann- og lufttemperatur, som vi senere kan ha god nytte av. I første omgang bør vi i hvertfall notere oss vannstand og temperatur og dato etter å ha landet storfisk…


Fiskeguidens ekspert på fluefiske etter harr og ørret i Glomma, Renaelva og Trysilelva:Tore Litleré Rydgren, Forstmester J. B. Barths vei 7 B, N-2407 Elverum, tel + 47 95 29 87 32 , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tore Litleré Rydgren har fisket med flue i 25 år og har 20 års erfaring som fluebinder. Tore har guidet og instruert sportsfiskere siden 1991 og har holdt fluefiskekurs for fiskeforeninger, privatpersoner og næringslivsgrupper. Han er lærer i fluefiske ved Høgskolen i Hedmark. Selv om fluefiske etter ørret, røye og harr ligger hans hjerte nærmest, driver Tore også med instruksjon i laksefiske med flue.

Her er favorittene hans:1. F-Fly (cdc caddis) (vårflue, steinflue og kanskje klekkende vårfluer) 12, 14, 16
2. Klinkhåmer (vårflueklekker, døgnflueklekker)14
3. Adams (døgnfluedun)14
4. CdC No Hackle (døgnfluedun)12, 14, 16
5. Superpupan mørk brun/oliven (svømmende vårfluepuppe)12, 14, 16
6. Gold Head brun/oliven (døgnfluenymfe, vårfluelarve)12
7. Spent wing, brun (døgnfluespinner)14
8. Maur (maur)12
9. Stuck Shuck midge (myggklekker, div tovinger)16, 18
10. Pink Tag (svømmende vårfluepuppe, attraktor)14.
Fiskeforvalter Tore Fred Qvenild

2325 Hamar

Tel: 62 55 11 60

Fax: 62 55 10 01

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.Kjentmann:

Bjørn-Vidar Syversen

2265 Namnå

Tel: 62 94 47 29

Fiskekort

Glomma fiskeforening. FangstrapporterSvein-Haakon Skar fra Skiptvedt landet en ørret på 5,1 kilo ved Valdisholm i Glomma, på en blå leddet wobbler, sommeren 2001.


Ørreten er fredet 15/9-31/10.


Kategori: