Fiskeguiden.no

Nyheter, reportasjer og 2500 norske fiskeplasser

Glomma (Os-Tynset) 2018

Mer info: <a href="http://www.kvennan.com">Kvennan Fly Fishing</a>
Gjedde: Harr: Abbor: Ørret:

Fisketiden

Ørret: 15.mai - 15.september.
Harr: 15.mai- 15.oktober.


Utviklingen av tilrettelagt sportsfiske i øvre del av Glomma


Kvennan Fly Fishing i området fra Tolga til Tynset er i stadig utvikling.Erling Birger Semmingsen hadde på et fisketuirisme-konferanse i Førde 11.november 2009 et interessenat program om utviklingen av sportsfisket i øvre del av Glomma. Her kan du laste ned hele foredraget hans.


Ørret på 4,8 kilo på tørrflue!

Fra Røstfossen, litt nord for Os stasjon, faller elva pent. Fra brua i Os og et par kilometer nedover er det sterk strøm over grunne partier med rullestein og grov grus. Her kan du finne harr på opptil kiloen, mens ørreten stort sett er småfallen.


Nederst på denne strekningen kommer den lille sideelva Vangrøfta inn i Glomma. I Vangrøfta er det lite å hente for sportsfiskeren. Bare øverst, ved utosene til innsjøene den har tilløp fra, kan du oppleve storfiske når forholdene er riktige.
Grov harr og sik!


Fra Vangrøftas utos slynger Glomma seg videre. Bunnforholdene varierer, men i de dype hølene i de rolige partiene går det meget grov harr og sik. Her skal være tatt sik på over 2,5 kilo på tørrflue. Bli ikke overrasket over å få ei storgjedde på kroken. Ørret er det derimot lite av.


I de vekslende strykene videre nedover til Hummelvoll, med stille loner og fine kulper innimellom, er det mer ørret, harr, sik og gjedde. Ja, det er ganske gode muligheter til fine fangster både her og der. Det meste av ørreten finner du nærmest Hummelvoll. Ja, i hølen ved Hummelfjell Camping er det tatt ørret på 5,3 kilo på sluk og 4,8 kilo på tørrflue!


Årlig blir det tatt ørret på tre-fire kilo og harr på over 1,5 kilo ved Hummelvoll. Snittvekta for harr og ørret er på drøye halvkiloen!
De to eneste bruene over Glomma på denne strekningen, er ei hengebru ved Sogstad, nedenfor utløpet av Vangrøfta, og bua ved Hummelvoll.

Stor ørret og harr


Nedenfor den lange og dype hølen ved Hummelfjell Camping, går elva over i Veltvollfossene og strie stryk over en bunn av grov grus og rullestein. Først ved Erlivollen, der Hørtdalsåa og Bjøra kommer inn, roer elva seg ned i flere mindre løp. Så samler den seg igjen og stuper ned gjennom den 1,5 meter høye Erlifossen eller Lensmannsfossen, som den også kalles. Så går elva kst i kast videre nedover til Tollfossen, et par kilometer ovenfor Tolga bru.
På hele strekningen fra Hummelvoll til den gamle brua i Tolga, er det ørret og harr som dominerer. Det blir tatt ørret på opptil 2 kilo, men 300 - 800 gram er mer normalt. Snittstørrelsen for har er rundt halvkiloen.
På strekningen forbi Tolga sentrum og nedover til Eidsfossen, går elva stri over storsteinet bunn, med en og annen dyp høl innimellom. Her får Glomma tilløp fra Toljeelva, Storbekken og Veltbekken. Selv om det er tatt ørret på 4,7 kilo, er det meste av fisken småfallen. Her er lite å hente.

Kjempegod fiskeplass!


Etter å ha passert Eidsfossen sør for Tolga, får Glomma et roligere løp. Og stopp endelig opp ved hølene under Eidsfossen! De dypeste hølene ligger på østsiden på den ellers grunne elvstrekningen. Dette er harrens paradis, med fisk fra halvkiloen og opptil kiloen. Tidlig i sesongen står det også stor ørret her, slengere på 2-3 kilo!

Fra Kvennan og forbi Telneset er det fine fiskeplasser for harr. Gjennom Tynset renner Glomma stillere og får her inn mange mindre tilløp. Tunna er det største, og kommer fra Kviknesiden. Andre tilløp er Auma og Sivilla, og til sist Folla ved Alvdal sentrum.

Husk at fisken har en tendens til å gå nær land om våren, mens den trekker ut mot midten av elva på sommerstid.

Prøv utoset til Stortela!


Tre kilometer nedenfor Kvennan kommer Stortela ut i Glomma. Denne sideelva har sitt tilløp fra Telsjøen, over 1000 meter over havet, ei drøy mil inne i fjellet. Ved god vannføring kan det være lurt å fiske etter harr og ørret i de nederste partiene, ned til utoset mot Glomma.

Halvkilosharr i fleng!


Nedenfor utløpet av Stortela deler Glomma seg i flere løp, der det står halvkilosharr i fleng. En drøy kilometer nede, gjør elva en brå sving, og her finner du en fin høl det er verdt å stanse opp ved. Glomma flyter videre i mer rolige former, krysser grensa til Tynset kommune.


Fra Teleneset bru til Tynset bru er det lurt å prøve strykene ved Mosøya.Jo nærmere du kommer Tynset, domineres bunnen av mudder. Her møter vi siken i tillegg til harren. Fisk på kiloen er ikke sjelden. I tillegg finner vi mer gjedde, en og annen fin ørret og litt lake og abbor og mort.Glomma-strekning med eksklusiv fluefiske-sone!


Tynset og Tolga/Vingelen Elveeierlag har opprettet .haropprette en 9 kilometer lang strekning i Glomma som skal forbeholdes fluefiskere.

Perfekte forhold

Den 9 kilometer lange strekningen har perfekte forhold og det beste Glomma kan tilby fluefiskere. Elva har stabil vannføring med en hastighet og en dybde som er ideell. Harren trives. Du får harr med snittvekt på 600 gram, med muligheter til å få fisk på opptil halvannen kilo. I tillegg er elva lett tilgjengelig med vakker natur som en attraktiv ramme.Flue og mark også.

Fra Gammelbrua i Tolga til Eidsfossen og videre til like nedenfor Kvennan er priser og fiskeregler som før. Så blir det stopp for tradisjonelt fritidsfiske med mark og sluk.Kvennan fluefiskesone

Det eksklusive fluefisket vil omfatte den 9 kilometer lange Kvennan fluefiskesone. Der vil fiskekortet koste 120 kroner per døgn og ukeskortet 450 kroner. Det blir kun tillatt å ta tre fisk med mål over 35 centimeter i døgnet.

Vårfiske forbudt!

Sulten og slapp etter vinteren biter fisken på det meste. Elveeierne vil ikke at storfisken skal forsvinne før sesongen og minner om at det faktisk er fiskeforbud fram til 15. mai.Informasjon

Fiskeguidens fiskeguide i Glomma


Fiskeguidens fiskeguide i Atna, Bjørnar Berg


Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Bjørnar guider i Hedmark, i områdene Rondane - Atndalen, Folldal, Stor-Elvdal med utgangspunkt i Sollia etter arter som ørret, røye og harr. Området byr på utfordrende fiske i glassklart vann med store sunne bestander av fisk.Fiskere som kommer tidlig i sesongen jakter ørret, de som kommer seintjakter harr. Målrettet fiske etter røye er det forholdvis lite av. Elver som Folla, Atna, Grimsa, Glomma er hans viktigste guideområde, men han bruker også Vangrøfta, Unsetåa, Renaelva alt etter hva gjestene ønsker. Han guider også på stillevannsfiske etter ørret på og rundt Hadeland.
Kvennan Fly Fishing


Kvennan Fly Fishing

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

River keeper: Hein van Aar,

tel + 47 4682 2513 Info: Erling og Mette Sand Semmingsen,

Telneset,

N-2500 Tynset

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

tel +4762486779 /+4791663184/+4791399406

Estuary Flyfishing LodgeLars og Regina Sankar-Øyan

Telnes Øvre Farm

N-2540 Tolga

EPOST

tel +47 41613813

Estuary Flyfishing Lodge


Telstad GårdErling og Mette Sand Semmingsen

Telneset

N-2500 Tynset

tel + 47 62 48 67 79 / + 47 91 66 31 84 / + 47 91 39 94 06

EPOST

www.telstad.no

Fiskekort