Fiskeguiden.no

Nyheter, reportasjer og 2500 norske fiskeplasser

Dokka / Etna

Fra Randsfjorden går det opp stor ørret. Foto: Eivind Fossheim
Ørret:

Fisketiden

01.5 - 31.08.

Det beste fiske foregår i august i de første hølene i nedre del av Dokka/Etna og ved Høljerast.


Min beste fiskeplass!


Min beste fiskeplass finner du i de øvre deler av Dokka, fra Holsbrua og opp til Dokkvatnet, forteller Håkon Delphin. På denne strekningen har ørreten en snittvekt på halvkiloen og oppover, og det er ikke uvanlig ta den flua på over kiloen, forteller han.

Håkon Delphin er lommekjent i øvre delen av Dokka og gir deg gjerne tips og annen informasjon, om du er fluefisker og gjerne vil prøve dine ferdigheter i dette naturskjønne området.




Norges beste fluefiske etter storørret
Dokka og Etna møtes ved Dokka sentrum. Fra samløpet og de rolige partiene ned gjennom Dokka-deltaet og ut i Randsfjorden, kalles elva for Etna. Her ligger de beste fiskeplassene, og spesielt attraktive er fluestrekningene fra samløpet og ned til Kolbjørnshus bru.




Etter kraftige regnskyll og økende vannføring, går det en god del gytefisk på elva fra midten av juli, men fisket etter storørreten er absolutt best i august og frem til fredningstiden inntrer. I denne perioden kan du få ørret fra 1 til 10 kilo.




Før kraftreguleringen av Dokka i 1989, ble det også her tatt mye storørret, men med en vannføring på bare 3 kubikkmeter våger ikke storørreten seg opp i Dokka før like inn under gytetiden.




Det går stor ørret opp i Dokka. Foto:Eivind Fossheim



Rovfiske med garn!
Det drives et hardt garnfiske fra Fluberg og opp mot Dokka-deltaet på ettersommeren og høsten, og det hersker liten tvil om at denne beskatningen med garn er altfor sterk i forhold til bestanden. Fiskeforvaltningen bør her skjerpe oppsynet med garnfisket på tampen av sesongen, og vurdere om man ikke bør foreta en betydelig reduksjon av dette næringsfiske på ørret som skal opp for å gyte.



5000 ørret-unger settes ut årlig.
For å bøte på noe av de skadene som Oppland Energi påførte den brømte storørret-stammen ved sin utbygging a Dokka-vassdraget, har fylkesmannen pålagt regulanten å sette ut 5000 to-åringer av stedegen storørretstamme hvert år fremover. Oppland Energi prøvde å vri seg unna ansvaret ved å klage til Direktoratet for naturforvaltning, men fikk ikke medhold.



All settefisk vil bli merket for se effekten av utsettingene, og som et ledd i evalueringen blir det gjennomført registrering av fangst og fangstinnsats hos lokale fiskere i Dokka og Randsfjorden. For å få et godt vurderingsgrunnlag oppfordres fiskerne til å slutte opp om fangstrapporteringen.

Informasjon

Fiskeforvalter Ola Hegge

Storgt.

2615 Lillehammer

Tel: 61 26 60 61

Fax: 61 26 61 67

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.




Fiskeguidens kontakter og kjentmenn i Dokka:

Arild Vie

Nyboveien 10

2870 Dokka

Tel: + 47 61 11 15 43 begin_of_the_skype_highlighting              + 47 61 11 15 43      end_of_the_skype_highlighting / + 47 61 13 77 52 / + 47 920 86 514




Håkon Delphin

B.Lundgaardsgt.24

2608 Lillehammer

Tel: + 47 61 25 30 34 / + 47 916 88 970.





Vannføringen i Etna akkurat nå:

Vannføring

En utrolig helg i gausdal Vestfjell!

Fiskekort

Med fiskekort som kan kjøpes hos Etna familiecamping & hytter, til 40 kroner døgnet, kan du fiske med stang i Etna på strekningen fra Ton i Nord-Etnedal til Høljarast ved grensa mot Nordre Land i sør. 50 ovenfor og nedenfor Høljarast bru er det ikke lov å fiske.

Kategori: