Fiskeguiden.no

Nyheter, reportasjer og 2500 norske fiskeplasser

Hemsila / Hemsil 2020

Ørret:

Fisketiden

01.06 kl. 08.00 - 16.09 kl. 24.00

Kart

Vannføringen gjennom Storeskar

Hemsedal Elveeigarlag 

http://fiskeihemsedal.no

Hemsedal Fiskeforening selger fiskekort for 18 fjellvann og 4 elver i Hemsedal.


Fluefiskerens drøm!

Leif Johansen
Hemsila er en av Norges fem vakreste og beste fiskeplasser for fluefiske etter fjellørret. Krystallklar og stilleflytende, med noen få pirrende småstryk, slynger den seg ned gjennom den vakre, frodige dalen, omkranset av et frodig naturlandskap med høyreist granskog og fjell pyntet med brudeslør av viltre fossefall.

Med enhåndsstanga kan jeg rekke hvert bidige vak av storfisk på hele strekket foran meg. Med lang og syltynn fortom kan jeg presentere den ørlille nymfa eller tørrflua som på et sølvfat for den gullbrune gubben som ruller seg ute i strykkanten.
I noen få sekunder kjenner jeg huldra puste meg i nakken før hølen eksploderer og snøret raser ut. Atter en gang føler jeg  gleden og frysningene nedetter ryggen over skjønnheten om stivner i en vakker skulptur i en kaskade av vann mot silhuetten av Kjerringkjeften der oppe oppe i fjellskaret...

Duellene kan bli friske i Hemsila. Når kilosen raser avsted som en flyvefisk på en fortom som kan briste når som helst, er det viktig å holde tunga rett i munnen.

Beste tiden fra St.Hans og utover

Det er midtsommers. Det er snøsmelting. Elva går stor. Leif Johansen fra Sandefjord sitter og venter på at aurivelli-døgnflua skal klekke. Foreløpig sitter det en 16-krok selvbundet døgnflueimitasjon i fortommen på 0.14.Leif Johansen fisker mange plasser. Jakter på storharren i Rena. Han liker seg også i Glomma og i Hallingdalselva på strekningen fra Gol til Nesbyen. Svenkerud er en fin ørretplass, men best liker han seg i Hemsila ( 630 m.o.h.).

Han tar seg 14 dagers ferie fra St. Hans, og nyter dagene fullt ut. For et par år siden tok han en 4 kilos ørret på flue litt lenger oppe i elva. Trolig går den her ennå. Ørreten han kroket tidligere i dag her ved Myte, var 46 cm. lang. Veide nok over kiloen. Ingen bad feelings ved å måtte slippe den tilbake i sitt rette element, sier han.
Flua må serveres som på et sølvfat!


Det tok tid for Leif Johansen å lære Hemsila. Ingen elv for nybegynnere, mener han. Her nytter det ikke å vasse uti hvor som helst. Ørreten er svært sky. Du må benytte alle dine knep og erfaringer. Servere flua som på et sølvfat. Nybegynnere blir ofte frustrert over all fisken som stadig vaker, men ikke tar, sier Johansen.

Men bare vent, legger han til, når aurivellien begynner å klekke,blir det liv...


Som en flyvefisk

Duellene kan bli friske. Når kilosen raser avsted som en flyvefisk på en fortom som kan briste any time, er det viktig å holde tunga rett i munnen. Du kjenner huldra puste deg i nakken i duellen med den fargerike fjellfisken der ute. Naturlandskapet, den ranke fjellskogen og kjerrinkjeften med sitt sølvslør nedetter fjellveggen gjør opplevelsen din suveren.

Beste tiden fra St.Hans og utover
Det er midtsommers. Det er snøsmelting. Elva går stor. Leif Johansen fra Sandefjord sitter og venter på at aurivelli-døgnflua skal klekke. Foreløpig sitter det en 16-krok selvbundet døgnflueimitasjon i fortommen på 0.14.


Leif Johansen fisker mange plasser. Jakter på storharren i Rena. Han liker seg også i Glomma og i Hallingdalselva på strekningen fra Gol til Nesbyen. Svenkerud er en fin ørretplass.


Ørret på over 40 cm, må slippes ut igjen!
Men best liker han seg i Hemsila ( 630 m.o.h.). Tar seg 14 dagers ferie fra St. Hans, og nyter dagene fullt ut. For et par år siden tok han en 4 kilos ørret på flue litt lenger oppe i elva. Trolig går den her ennå. Det er kun tillatt å ta inn en ørret pr. dag og bare fisk som måler 25 - 40 cm. Ørreten han kroket tidligere i dag her ved Myte, var 46 cm. lang. Veide nok over kiloen. Ingen bad feelings ved å måtte slippe den tilbake i sitt rette element, sier han.


Det tok tid for Leif Johansen å lære Hemsila. Ingen elv for nybegynnere, mener han. Her nytter det ikke å vasse uti hvor som helst. Ørreten er svært sky. Du må benytte alle dine knep og erfaringer. Servere flua som på et sølvfat. Nybegynnere blir ofte frustrert over all fisken som stadig vaker, men ikke tar, sier Johansen.
Men bare vent, legger han til, når aurivellien begynner å klekke,blir det liv..
<

600 grams fjellørret på første Hemsila-turen!

Peter og sønnen Tommy Blom er kommet helt fra Vesterås. De er i Hemsila for første gang. Som de fleste førstegangsfiskere trekkes de til Låvene - eller Turisten- som plassen kalles. Fra riksveien er den lett å oppdage. Det står alltid biler nede ved utløa ved elva.
Tipset av en kamerat

De ble tipset av en kamerat.Allerede de tre første dagene har det vært god uttelling med kroking av 5-6 ørreter. Peter tok den største i dag, en ørret på godt og vel 600 gram, tror Peter Fisken ble pent og pyntelig ut igjen i sitt rette miljø.

Kanskje blir den min neste gang, sier Tommy, og speider etter nye vak der ute i den flomstore elva.


Når klekker insektene i Hemsila?


Klekkingen er i gang!Leptophlebia Marginata 15.05 - 15.06

Baetis Rhodani 05.06 - 30.06

Ephemerella Aurivillii 20.06 - 20.07

Ephemerella Ignita 10.07 - 30.07

Siphlonurus Lacustris 10.06 - 30.06

Små baetis (vernus, scampus, niger, muticus, subalpinus) 30.06 - 15.09

Lyse vårfluer i krok 14-18 20.06 - 01.08

Fjærmygg i krok 12-20, sorte, brune og oliven: Hele fiskesesongen.Når klekker insektene i Hemsila?

Det settes årlig ut
3000 3-somrig ørret i Hemsil-vassdraget, unntatt i fluesonen, som er selvrekrutterende. Hemsila er en pengemaskin, med en omsetning på nærmere en million kroner. Halvparten går til til oppsyn, leie av fiskevann, utsetting av fisk, skilting, rydding/merking av stier og informasjonsbrosjyrer.Sett ut igjen storfisken

En halvkilos ørret i Hemsila Da starter veksten for alvor med 200 gram årlig. Snittvekten på ørret i Hemsila er 300-900 gram, men det er også en god bestand av ørret fra 900-1500 gram. Ørreten i Hemsil er fiskespiser, og derfor er denne med på å regulere bestanden. Langt flere forvaltere burde lære av Hemsedal. Skal man oppnå gode og attraktive fiskeplasser for sportsfiskere, bør man sette tilbake storfisk og sette ut storfisk, slik at den får dominere elva.

Fiskeregler for Hemsila


Fiskedagen varer fra kl.07.00 til kl.01.00.


Hver fisker kan avlive 3 fisker pr. fiskedag.Når den tredje fisken er avlivet, skal fisket opphøre til neste dag!Spesielle regler for fluesonen:


Det er påbud om å bruke knuteløst hovnett.

For å unngå motfiske, uvettig vading og unødig stress for fisken er det innført fiskeforbud på strekningene"Jugerbenkens" vestside, Hjelmens vestside, begge kanalene mellom Hjelmen og Myteslåtta, vestre kanal fra vestsida, og østre kanal fra veisida.

På fluestrekket fra Ulsåk til Jordheim og på fluestrekket ved "storfiskhølen" er hele veisida stengt.


Det er ikke lov å fiske med mark eller sluk i fluesonen. Barn kan fiske med mark og sluk her, men ikke etter 20. august. Flue og flytedupp er tillatt.


På strekningen fra Sirkuset til Eikredammen er det tillatt med markfiske etter 15 juli for å få tatt ut noe av småfisken. All fisk på under 33 cm skal da avlives.
Fluefiskepakke:

Den kjente konkurransefiskeren Tor Grøthe, tilbyr en ukes fluefiskepakke med overnatting i velutstyrt hytte på Grøthe Gård,fluefiskeguiding i 24 timer (6 timer x 4) og en ukes fiskekort i fluefiskesonen i elva for kr 4.400,- per person i uke 23, 24, 33 og 34, og kr 5.900,- per person i uke 25-30.

Tor Grøthe mener den aller beste tiden for fluefiske i Hemsila er fra midten av juni til slutten av juli.Fiskeforvaltning:

Fiskeforvalter Erik Garnås

Miljøvernavdelingen, Fm-Buskerud

Postboks 1604

3007 Drammen

Tel: + 47 32 26 68 07 / + 47 41 10 07 32

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.Viktig informasjon om fisket i Hemsila!Informasjon

Hemsedal TuristkontorTel: tel + 47 32 05 50 30Hemsedal BookingTel: + 47 32 05 50 60

www.hemsedal.comTor GrøtheN-3560 Hemsedal

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Tel: + 47 99 54 77 99 / + 47 32 06 20 66

www.hemsila.no
Hemsedal Hytte- og Feriepark ASN-3560 Hemsedal

Tel: + 47 32 06 20 40

Hemsedal Hytte- og Feriepark


Fiskekort

Felles fiskekort for 4 elver og 18 vann


Hemsedal Fiskeforening tilbyr et felles fiskekort for 4 elver og 18 vann.

Det finnes også fiskekort for private fjellvann, båtutleie og fluefiske-guiding i Hemsila. For informasjon om dette, kontakt Hemsedal Turistkontor tlf. 32 05 50 30. For overnatting i Hemsedal, kontakt Hemsedal Booking tlf. 32 05 50 60.


Salgssteder: Hemsedal Turistkontor, Velkomstsenteret, Shellstasjon, turistbedriftene Moen Camping, Bru Haug, Fossheim, Elvely, Hemsedal Ferie & Hyttepark og butikker (Kiwi, Hemsedal Sport, Totten Sport, Coop Marked på Trøim og Tuv) og kiosken på Eikredammen.Fluefiske-guiding


Vi anbefaler at du leier deg en fiskeguide på din første fisketur til Hemsedal. Ellers kan du bli dypt skuffet. Guiden tar deg med til elver og fjellvann, og ikke minst er det viktig å få en grei orientering om forholdene i fluesonen nede i Hemsila.


Prisen for en fiskeguide er 400 kroner for en tretimers-tur per pers, minimum 2 personer. maks 4.


Hemsedal Turistkontor, tel +47 32 05 50 30.


Fluefiskeforeningen "Auriivillii" har nordiske mestre som guider, og hjelper gjerne både nye og mer erfarne fluefiskere
med å finne de beste fiskeplassene, samtidlig som de gir gode tekniske fiskeråd.


Fiskekort for fluesoner gjelder som kort i alle foreningens vann og elver.


Fiskekort utenom fluesoner gjelder som kort i alle foreningens vann og elver som ikke er merket med "Fluesone".


Fluesoner(deler av Hemsila, Grøndøla og Helgetjedn) er merket av på kart.


Beste fisketid: De fleste fjellvann er fullt fiskbare helt fra sesongstart – høyereliggende vann tar seg opp utover i juli. Elvefisket er bra fra slutten/midten av juni og ut sesongen.


Har du ikke fluer med mothakeløse kroker, så kan du klemme ned mothaken med en liten tang.


Vanlig fiskekort 2013


NOK 150,-/ 5-timerskort

NOK 300,-/ 2 dager

NOK 500,-/ 1 uke

NOK 1100,-/ sesongFluesone 2013:


NOK 950,-/ 2 dager

NOK 1800,-/ 1 uke

NOK 3300,-/ sesongFluesone fra 15.07-15.09 2013:


NOK 500,-/ 2 dager

NOK 900,-/ 1 uke

NOK 1800,-/ sesong

Kategori: