Fiskeguiden.no

Nyheter, reportasjer og 2500 norske fiskeplasser

Hallingdalselva

Foto: Magne Hoftun.
Gjedde: Ørret:


Et paradis for fluefiskere!


I Hallingdalselva fra samløpet mellom Ustaelva og Holselva er det mange gode fiskeplasser. Vassdraget er sterkt regulert, men på visse strekninger er det bygget terskler, som gir fisken gode overvintringsplasser, samtidig som produksjonen av insekter holdes vedlike.Den aller beste strekningen finner du imidlertid fra Gol og ned til Smedsgården. Her er det mere vann, og elva veksler mellom stille partier og attraktive stryk og dype høler. Her er stor fisk også. Ved brua nedenfor Gol Camping er det en kjempeplass. Det samme på strekningen nedenfor Smedsgården. Her går ørret på opptil flere kilo og spesielt når den store døgnflua Ephemerella aurivillii klekker i siste halvdel av juni, er her et paradis for fluefiskere.

Siken overtar nedenfor Nesbyen

Fra Nesbyen og nedover flater elva ut og siken overtar standplassene. en beste fisket er det imidlertid på strek ningen fra Gol og nedover har strekningen er absolutt I siste halvdel av juni klekker Ephemerella aurivillii, og alt som kan krype og gå av fluefiskere er da på plass.Hallingdalselva er fredet bare fra 20.september til 31.desember!Utsetting av større ørret i Krøderen som motvekt til fremgangen for gjedda
Etter at Krøderen ble regulert i 1965 og gjedda kom opp i innsjøen på 1990-tallet, er bestanden av ørret gått dramatisk tilbake. Det gjelder ikke bare Krøderen, men etter at gjedda har spredd seg oppover i Hallingdalselva, helt opp til Ål, til fossen ovenfor utløpet av Votna som sperrer for all naturlig videre spredning, er ørretfangstene stupt dramatisk. De lovpålagte årlige utsettinger av titusener av ensomrige og tosomrige ørretunger er gått rett i gapet på gjedde og abbor.
I et forsøk på å redde stumpene av ørretbestanden i vassdraget, har fylkesmannen i Buskerud fra 2010 pålagt regulanten å gå over til utsetting av 4500 treårig ørret på 200 - 500 gram, i håp om at den er bedre rustet til å unngå gjedde-kjeften, samtidig som den selv raskere kan gå over til å spise annen småfisk.


For å redusere eller holde i sjakk den voksende bestanden av gjedde i vassdraget, bør man sette ut igjen alle store gjedder som kan spise opp alle smågjeddene, hevdes det. Men det kan være feil. De store gjeddene er som regel hun nfisk som fører til en økt gjeddebestand. De bør beskattes hardere.


Ørretfiskeren kan unngå gjedda ved å¨fiske mer i områder av elva der strømmen er sterkere.
I Hallingdalselva får du ikke lov å fiske i perioden 20.september - 31.desember. Ellers kan fiske det meste av året, men du må selvsagt sørge for fiskekort.


Mossing tok storørret ved Gol


Inge Sætran (foto 2) fra Moss tok lørdag 4.juni 2005 en ørret på 4,1 kilo ( 74 cm) på tørrflue i Hallingdalselva ved Gol Campingsenter. Han har fisket der i 20 år og kjenner fiskeplassene godt. Han måtte slippe storfisken ut av hølen og følge den et godt stykke nedover før han fikk landet den 40 minutter senere.
Hallingdalselva er de siste årene fått inn mye gjedde som forstyrrer betraktelig ørretbestanden i elva.
For den som blir kjent med Hallingdalselva, er det her minst like gode fiskemuligheter som i Hemsila. Her er større vannføring og en salig blanding av store dype høler, fristende bakstryk og stilleflytende strekninger, der det står fisk over alt.

Noen sportsfiskere vil av elva kunne lese hvor fisken står, men best er det å søke råd om fiskeplassene og fiskemetodene blant lokalkjente fiskere. Gol Campingsenter er et godt utgangspunkt. Stadig flere har basen sin her.Nyttig fiskebrosjyre for Hallingdalelva


Hallingdalselva Fiskelag i Gol, Golsfjellet Fiskerforening, Gol Jeger & Fiskerforening og Nedre Hemsil Fiskerforening har sammen laget en nyttig fiskebrosjyre for alle som vil utforske fiskemulighetene i Gol kommue.
Brosjyren får du på sportsutstyrsforretninger, campingplasser, fjellstover, hotell, på bensinstasjoner og på turistkontoret. Erik Damsgaard i Gol Jeger & Fiskerforening og Ola Grønseth i Golsfjellet Fiskerforening forteller at brosjyren inneholder et oversiktleg kart og info om fiskesesong, hav som er tillatt avfangstmetoderr, priser på fiskekort og kontaktpersoner. Fiskekortpengene går stor sett tilbake til elvene, sier de.

Informasjon

Fiskeforvaltning:

Fiskeforvalter Erik Garnås

Miljøvernavdelingen

Fm-Buskerud,

Postboks 1604,

3007 Drammen

Tel: 32 26 68 07 / 41 10 07 32

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Fiskekort

25,- døgn, 90,- uke, 200,- sesong.Det er tilrettelagt for fiske for funksjonshemmede på Fossheim Hytte og Camping og ved Gol Campingsenter.

Kategori: