Fiskeguiden.no

Nyheter, reportasjer og 2500 norske fiskeplasser

Ænes laksefarm - nedlagt fra 2009

Reportasje: Eivind Fossheim
Laks:

Fisketiden

Kart over Hordaland fylke


Garantert laks på kroken!


Så gøy! Lene Brørby stråler av fiskeglede. Dette er min første laks, jubler hun sammen med kjæresten Thea Gauksheim, etter å ha landet en 4 kilos sølvblank villstyring i lakseparken i Ænes-bygda ved Hardangerfjorden,

midt mellom Rosendal og Odda. Jeg føler meg som villmarkens datter, ler hun, fremdeles øm i armene etter duellen.
Lene har aldri fisket før. Ei heller kan hun svinge fluestanga. Men hun fikk kjempegod instruksjon av leif Sverre Ones, eieren av lakseparken. På en treble-krok festet hun en enkel tyggegummi-myk pellet (fiskefor) til en av krokene og kastet det hele ut i den kunstige fiskedammen.
Egentlig er dammene utformet i terrenget, som små innsjøer med frodig vegetasjon omkring. Vannet må være passe salt, med en riktig blanding av ferskvann fra elva og av sjøvann som pumpes inn fra fjorden utenfor.

Lakseparken er bygget opp rundt et gammelt nedlagt klekkeri. I tillegg til dammene har man et akvarium med laks og annen sjøfisk. Dessuten finnes her andre dyr som barna kan leke med mens foreldrene konsentrerer seg om fisket.


Mens eieren av et tilsvarende anlegg i Sogndal har satset på fiffen og pengesterke firmagrupper, tar lakseparken til Sverre Ones også i mot enkeltpersoner og familier. Dessuten driver han instruksjon av fluefiske.

Han triver fluestanga, setter på en liten streamer. Han trekker snøret ut av snella og gjør et par blindkast, før han legger lina snorrett over mot en stim av vakende laks. Egentlig har han ikke lov til å gi laksen pellets i dammer som dette uten å ha oppdrettskonsesjon, men for å holde laksen fortsatt interessert i agn som dette og dessuten sørge for at den er passe sulten til å kaste seg over det som måtte regne ut over vannet av krok med pellet, spinnere og streamers, må han jevnlig kaste ut en neve fiskefor i ny og ne.


Med små rykk trekker Sverre Ones streameren mot seg, og i løpet av få seskunder har han en kilosfisk på kroken. Som en vill laks kaster den seg i været av stikket av kroken. Med kraftige utras trekker den snøret fra den skrikende snella. Med en lett enhånds fluestang tar det litt tid å trekke ut fisken, men denne fisken er ekstra seig. Der den ligger i håven skjønte vi årsaken. Den hadde bommet på flua og var isteden blitt huket i hodet.


På land står Lene og Thea med laksen sin. For den har de betalt 75 kroner kiloen. Ikke alle slipper unna med den prisen for å oppleve laksefiske med garantert fangst. I elvene blir lakseprisen ofte det mangedobbelte, hvis man da i det hele tatt får noen fisk!


-Her i Ænes Laksepark kan selv den mest utålmodige få laks på kroken, sier Sverre Ones. Liten og stor, erfaren eller uerfaren, hos oss kan alle fiske laks og nesten vere garantert fangst! Du får låne fiskeutstyret og den nødvendige instruksjon. Og laksen kan du enten ta med deg hjem, eller du kan grille den og spise den her. Vi har alt som skal til, sier Ones.Om du ikke vil fiske, kan du studere laks og annen fisk fra sjøen i våre kontaktbasseng. Ute i parken kan du hilse på dyra våre; kjea, grisene Trulte og Kondrine, hønene som gir egg til de gode vaflene våre, påfuglene, kaninene som stadig er "på rømmen". Her er bilvei helt frem og kommer du sjøveien, kan du legge til kaien vår. Vi har lang sesong. Her er åpent fra mai til midten av oktober, sier Sverre Ones(nederste bildet).

Du kan lese mer om lakseparken ved Hardangerfjorden ved å klikke deg inn på: www.lakseparken.no


Informasjon

Fiskekort

Kategori: