Fiskeguiden.no

Nyheter, reportasjer og 2500 norske fiskeplasser

Bjerkreimselva / Tengselva / Fotlandsvatnet 2018

Laks: Sjøørret:

Fisketiden:

Laks og sjøørret 01.06 - 20.09.

Døgnkvote på 2 villaks og/eller sjøørret i juni. I resten av sesongen er døgnkvoten 3 laks og/eller sjøørret
Fredningssoner ovenfor og nedenfor laksetrappene i Fotlandsfossen.

Hjemmesiden: http://www.ardalselva.no/

http://lakseregister.fylkesmannen.no/lakseregister/public/default.aspx/


Vannføringen i Bjerkreimselva/Gjedlakleiv

Nesten er fordobling av fangsten på ett år!

For en eventyrlig sesong! Fangsten i 2011 ble nesten det dobbelte av det gode resultatet året før! Takket være systematisk kalking, bra med mat i havet, god vannføring og god styring av fisket, ble det landet ialt 21,7 tonn laks, hvorav 1,2 tonn ble gjenutsatt. 

Nå har fangstene stabilisert seg. I 2013 var totalfangsten for vassdraget 11 tonn, 5 tonn mindre enn året før. Ved gode vann- og temperaturforhold bør imidlertid årsfangsten ligge på 15 til 20 tonn. Det er en typisk smålakselv der laksen har en snittvekt på rundt 2-3 kilo, men det finnes laks på over 10 kilo.



Jan Børge Tveit med storlaksen sin i 2010. Dette året ble det også innført rapportplikt på «catch & release». 412,6 kilo ble gjenutsett i Bjerkreim, 453 kilo i Tengs og Fotland. Foto:Keth Odland




15-åring med kjempelaks på flue




Rick Henry Eskeland Goos med sin 15 kilos fluelaks.

- Trøtt som jeg var i morges, hadde jeg mest lyst til å sove videre. Men jeg lot meg lokke av kameratene mine og det angrer jeg ikke på, forteller 15-åringen Rick Henry Eskeland Goos til Fiskeguiden etter å ha dratt på land sin 15 kilos laks på flue 5.august 2008.

.
Allerede ved syvtiden sto jeg på fiskeplassen min i Bjerkreimselva og svingte fluestanga. På første kastet satt kjempelaksen, forteller Rick Henry. Fiskeplassen er hemmelig og det samme er flua, men avslører at det var en hårvingflue i krok nr.6 med innslag av et fluoriserende materiale.


Jeg trodde først det var en svidde, som de kaller smålaksen på våre kanter, men den hisset seg opp og dro ut så mye snøre at den måtte være større, sier Goos. Han strammet bremsen på snella til snøret og fortommen var på bristepunktet. Pumpet den litt lenger oppover i elva slik at han fikk mer sidepress. Etter 10 minutters duell tok kreftene slutt. Det var umulig å lande den. Jeg måtte uti og fikk meg et skikkelig adrenalinkick da jeg grep den rundt halerota og oppdaget at jeg måtte legge fra meg fluestanga for å bruke også den andre handa under gjellene for å lempe den på land.


Deretter ringte jeg kameratene mine, som fisket et annet sted, og ba dem komme ned for å se på svidda mi. Vekta holdt ikke mål. De måtte opp til Elveeigarlaget for å veie den.


Om jeg har noen gode råd til de som ikke har fisket i Bjerkreimselva før? Jo, det må være at de respekterer reglene om bevegelig fiske. Danskene er verdens hyggeligste mennesker når vi treffes, men ikke i elva, der blir mange av dem stående på samme plassen i timesvis og klumper seg sammen rundt deg når du får fisk, sier 15-åringen, som etterlyser litt mer folkeskikk ved elva, også blant mange nordmenn.


Goos mener at den beste fisketiden i Bjerkreimselva fra august og frem til fredningstiden 20.september. Når regnet skyller ned i bøtter og spann i denne perioden, kan man oppleve kjempefangster, sier Goos. Hittil denne sommeren hadde han tatt 4 laks og mistet 6.


I Bjerkreimselva fisker alle jenter og gutter under 16 år helt gratis på hele elvestrekningen. Elveeierlaget fortjener honnør for en slik holdning.




Bjerkreimselva blant landets beste lakselver!


Etter at Bjerkreimsvassdraget ble kalket, er det nå ett av landets beste laksevassdrag.


Begrenset kortsalg


Bjerkreim elveeigarlag har vært klar over at trafikken langs elva- og spesielt ved de populære hølene - har vært altfor stor til sine tider. Derfor selges det nå et begrenset antall sesongkort, med loddtrekning dersom det melder seg altfor mange.


Samtidig har man kuttet ut firmakortene for å dempe trafikken noe, sier Torill Gjedrem til Fiskeguiden. Hun er ansatt av elveeierlaget for å administrere fiskeordningen, og mener at begrensningen av sesongkort har ført til et redusert fiske. For lokale fiskere uten sesongkort, sitter det langt inne å måtte kjøpe seg de kostbare døgnkortene, sier Torill Gjedrem.


Beretningen om Bjerkreimselva




Fiskeguidens kontakter og fiskeguider:


Irene Ravndal,

EPOST

Irene er fluefisker og kjenner elva godt, hun binder fluer, hun kan guide deg og hjlpe deg med å kjøpe fiskekort og en plass å bo.




Torill Dalene Gjedrem bekrefter overfor Fiskeguiden.no at hun kan organisere en fiskeguide for noen timer til fiskere som kommer hit for første gang eller som ønsker å lære fiskeplassene og fiskemåten bedre å kjenne.


Torill D. Gjedrem,

Gjedrem,

4387 Bjerkreim,

tel + 47 480 43 487
<br

Fiskeguidens kjentmann


Bjørn Vinningland, her med sin laks på 12,6 kilo tatt i 2002, er Fiskeguidens kjentmann i Bjerkreimselva. Han stiller gjerne opp med gode råd til førstegangsfiskere. Etter nærmere avtale viser han deg også gjerne en av sine gode fiskeplasser og hvordan du fisker hølen. Fiskeguiden understreker imidlertid at slik bistand fra våre kjentmenn avhenger selvsagt av om de er ledige og at man avtaler en godtgjørelse for jobben. De fleste av oss som har fisket en stund, vet hva vi sparer av tid og ergrelser ved å benytte en guide noen timer første fiskedagen på et nytt sted. Bjørn kan treffes på Tel: + 47 51 45 02 17 / + 47 51 45 40 27.




Nytt lakseeventyr i sikte!


Med god vannføring ligger alt til rette for nye lakseeventyr i Bjerkreimselva, mener Bjørn, som påstår at det er få steder det er lettere å få sin første laks.


Riktig nok er det mest laks på 1,5 – 2,5 kilo som biter på, men inniblant slenger det fisk på både 5, 6 og 7 kilo, sier han. Å få laks på over 10 kilo må betegnes som et lykketreff, legger han til.


Trond Askildsen med sin laks på 4,5 kilo tatt 29.juli 2011




Det sosiale samværet viktig.


Dersom man ikke får tak noen guide, er det lurt å komme en dag før fisket starter og ta en tur med bilen og snakke med andre fiskere langs elva og studere deres fiskemåte. Men selvsagt må vi ikke forstyrre. Mange ønsker å være alene – uten plagsomme kolleger, mens andre igjen kan sitte å prate med deg i timevis uten å duppe snøret. For dem betyr det sosiale samværet mer enn fangsten.


Det nederste strekket er best.


Det beste strekket av Bjerkreimselva, som kalles Tengselva ( se egen side),er fra sjøen og opp til Vikeså. På hele denne strekningen er laksen på plass fra fiskestart 15.juni. Tidligere var det beste fisket i august.


Etter at elva ble kalket, er perioden 15.juni – 15.juli aller best, slik det er i mange elver i Sør-Norge. I vassdraget og i sideelvene ovenfor Svelavatnet er fisket best i slutten av juli og i august, alt etter vannføringen.


Favorittfluer


Trond Askildsen (42) er oppsynsmann i Bjerkreimselva og med Loop Tackle Europe Pro Team. Men han er ikke bare en dyktig og erfaren sportsfisker. Han binder også fluene sine selv. Her er hans favoritter for Bjerkreimselva som han gjerne deler med våre lesere. Tvi, tvi!

Aurora Cascade


Mønster finnes på YouTube kanalen til David McPhail.




Red but variant


Fluo fire orange bucktail.
Fluo orange floss.
Medium sølv oval tinsel.
Isbjørn vinge.
Junglecock.




Ally's Shrimp


Orange bucktail.
Fluo orange-sort floss.
Gold medium oval tinsel.
Naturel ekorn vinge.
Orange hane hackle.
Junglecock (valgfritt)



Bjerkreim spesial


Fluo orange floss.
Pearl miniflatbraid
Sølv oval tinsel.
Gul bucktail.
Blått hanehackle.
Sort tempelhund.
Opal mirage Flash.
Small Fits conehead.
Junglecock.




Bjerkreimsflua


Gullfasan.
Sølv Mylar tinsel.
Small oval tinsel.
Blått hanehackle.
Sort tempelhund.
Junglecock.




Sunray Shadow


Naturel isbjørn
Sort geit.
Junglecock.




Hva slags redskap vi skal bruke i Bjerkreimselva? Du kan fiske både med flue, en eller tohåndsstang, sluk og mark. Reke er forbudt.


Bjørn binder sine egen fluer. Favoritten ligner på Irene Ravndals Bjerkreimsflue , og Bjørn går helt ned i dobbeltkrok nr.10 ved liten vannføring. Da foregår det meste av fisket også grytidlig morgen og i skumringen om kvelden. Under normal vannføring biter fisken hele dagen!


Møresilda, takk!


Bjørn favorittsluk er Møresilda, blank og rød, og kobber og rød, men i tillegg til flue og sluk, bruker han mark der hølene og vannføringen innbyr til det. Og Fiskeguiden legger til: Prøv en spinner i denne smålakselva!


Blant landets aller beste


Bjerkreimselva er den beste lakselva i Rogaland og en av de aller beste i landet. Etter at man begynte å kalke vassdraget i 1996, er Bjerkreimselva blitt en eventyrlig god lakselv. Det skyldes ikke bare kalkingen, men også de store mengder laksyngel ( 400 000 - 500 000 stk) som årlig settes ut i hovedelva og sideelvene.



Bjerkreim Elveeigerlag organiserer de fleste rettighetshaverne fra grensa mot Eigersund kommune, oppover elva forbi Svelavatnet, der vassdraget deler seg med en grein til Skjæveland og Håfreisteåna opp til Håfreistevatnet, en fiskestrekning på totalt 54 kilometer.

I nedre del av vassdraget, finner du Fotlandsfossen, der det ble bygget ny trapp i 1976.





Private ordninger


Den nederste og beste delen i Egersund tilhører en rekke grunneiere som ennå ikke er blitt med i kortordningen, men som hver for seg leier ut de fiskedagene de ikke selv benytter. En av dem er f. eks. Hans Fotland.

Siden staten har gått så sterkt inn med millioner av kroner til årlig kalking, er det naturlig at man burde ha en fellees kortordning for hele vassdraget som tilgodeser folk flest, mener Fiskeguiden.no


Beste fisketiden på strekningen fra sjøen og opp til Vikeså, er fra midten av juni til midten av juli. I vassdraget og sideelvene ovenfor, er det beste fisket i august. Det fiskes med flue, sluk og mark. bare reke er forbudt.


Bjerkreimselva har et bevegelig fiske, som vil si at du starter fisket øverst går en meter nedover for hvert kast.



Vær oppmerksom på fangstkvoten og fredningssonene ovenfor og nedenfor Fotlandsfossen.


Bjerken-flua


Bjerkenflua til Harald Larsen, Fiskeguiden.no



Fiskeguidens fluefiskemedarbeider Harald Larsen har komponert denne favorittflua i Bjerkreimselva:

Krok: Dobbel Laksekrok str8-10.

Tråd: Svart str 6/0

Tag: Ovalt Sølvtinsel

Hale: Røde hanefjær fiber

Ribb: Ovalt Sølvtinsel

Kropp:3 stk Påfuglherl

Ving: Svart Polarrev

Under: Røde hanefjær fiber

Cheeks: 2 stk Jungle Cock

Hode: Bindetråden



Fangstrapporter for Tengselva og Bjerkreimselva:


1995: 1448 kg laks (2,1) og 124 kg sjøørret (0,9)>bR>
1997: 3730 kg laks (2111 stk) og 168 kg sjøørret ( 97 stk)

1998: 9779 kg laks (1,8) og 323 kg sjøørret (1,1)

1999: 8618 kg laks (1,7) og 362 kg sjøørret (0,8)

2000: 6168 laks under 3 kilo, 777 laks på 3-7 kilo og 17 laks på over 7 kilo, som tilsammen er 6962 laks på 13813 kilo. I tillegg ble det tatt 516 sjøørret på tilsammen 441 kilo.

2001: 14490 kilo laks (1,9) og 370 kilo sjoorret (0,8)

2002: 11861 kilo laks og 189 kilo sjøørret

2003: 6804 laks på tilsammen 14037 kilo og 124 sjøørret på tilsammen 104 kilo.

2004: 5616 laks på tilsammen 10458 kilo og 190 sjøørret på 152 kilo.

2005: 7914 laks på 13663 kilo og 160 sjøørret på 135 kilo.


2006: 6927 laks på 11897 kilo og 89 sjøørret på 98 kilo.

Av dette ble 6,9 tonn tatt i Bjerkreimselva mens
4,9 tonn ble landet fra Tengselva.

2007: 5020 laks på 11055 kilo og 116 sjøørret på 125 kilo. Av dette var 2832 smålaks, 1174 mellomlaks og 23 storlaks.

2008: 5404 laks på 13178 kilo og 37 sjøørret på 40 kilo.

2009: 4474 laks på 9323 kilo og 56 sjøørret på 70 kilo

2010: 6676 laks på 12823 kilo og 27 sjøørret på 48 kilo.I tillegg ble det gjenutsatt 651 laks på 820 kilo og 7 sjøørret på 7 kilo

2011: 6809 laks på 20502 kilo og 90 sjøørret på 94 kilo

2012:6 312 laks på 15705 kilo og 38 sjøørret på 37 kilo. I tillegg ble det gjenutsatt 907 laks på 1566 kilo og 15 sjøørret på 15 kilo

2013: 4437 laks på 9895 kilo og 47 sjøørret på 41 kilo

2017: 4417 laks og sjøørret på 12038 kilo, hvorav 463 fisk på 1019 kilo ble gjenutsatt.

 

Fangst og skjellprøver i Bjerkreimselva 1986-2006




Stor ørret

Tor Magne Helleren tok en ørret på 6 kilo på flue i Ørsdalsvatnet 9.september 2001


Fiskekart her


Informasjon

Fiskeguidens lokalguide:


Irene Ravndal,

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Irene is a flyfisher, she know the river, she tying flies, she may hjelp you buying fishingcards and a place to stay.


Bjerkreim Elveeigarlag BA


Torill D. Gjedrem

Gjedrem

N-4387 Bjerkreim

tel + 47 480 43 487

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

www.bjerkreimselva.no


Tengs, Fotland og Tengsareid Fiskeeigarlag



Sigve Tengs

Tengsveien 3

N-4370 Egersund.

tel + 47 51 49 45 18

www.bjerkreimselva.no


Fiskekroken Bjerkreim


N-4387 Bjerkreim

tel + 47 91 32 25 01

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Fiskekroken Bjerkreim


Hytte og guiding:


Sportsfiskeren Jonny Opstad (33) drivermed hytteutleie og turistveiledning i Bjerkreim. Han kjenner veldig godt sone 2

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Johnny Opstads hjemmeside

Fiskekort

Websalg av sesongkort og fiskekort for perioden 1-14.juni åpner 12.april for sesongkort sone 3,4,5 og 6 og fiskekort for perioden 1-14.juni sone 2,3, 3b, 5 og 6


Sesongkort i sone 1, 2 eller 3b:

Ta direkte kontakt med kortselger:

Sone 1 for kort til 1-14.juni og sesongkort, bedriftskort : Bernt Hestnes tlf. 51 45 02 70
Sone 2 for sesongkort, bedriftskort : Tore Tengesdal tlf.51 45 02 31
Sone 3b for sesongkort: Ada Rosland tlf. 51 45 01 12

Kategori: