Fiskeguiden.no

Nyheter, reportasjer og 2500 norske fiskeplasser

Trønderne best i røyking og graving av laks og ørret

Under NM i røkt og gravet laks og ørret vant bedrifter fra Trøndelag fire av fem kategorier.

av Anders Furuset, Intrafish

  1. aug, 2019 08:28

Utdelingen av priser skjedde i Trondheim fredag ettermiddag, under en matfestival som ble arrangert i byen. Det er bransjeforeningen Sjømatbedriftene som arrangerer konkurransen, som også er åpen for bedrifter som ikke er medlem hos dem.

Kåringen gjøres av en kombinasjon av en fagjury og en folkejury. Isfjord Norway vant den mest prestisjefulle klassen, åpen klasse med produktet varmrøkt krydderlaks.

«Her kommenterte fagjuryen at produktet hadde fin farge og var passe røkt. Nesten halvparten av folkejuryen skalerte dette produktet helt på topp på en skala fra en til ni. Fyldig, god tekstur, nydelig, tørr på utsiden og fuktig inni noe som er godt, er noen av beskrivelsene som ble gitt», heter det i en melding fra Sjømatbedriftene.

Det var Tore O. Sandvik, fylkesordfører i Trøndelag, som sto for utdelingene av premier.

19. gang

Konkurransen ble i år arrangert for 19. gang. Et fagpanel bestående av kokker og forskere fra Sintef og NTNU hadde valgt ut fem finalisert i hver klasse. Deretter kåret en et såkalt forbrukerpanel vinnere.

Aldri tidligere har det vært så mange påmeldte til NM-konkurransen. I år deltok 23 produsenter fra hele landet med totalt 84 produkter. NM-general og organisasjonssjef i Sjømatbedriftene, Kjetil Hestad, sier at dommerne hadde en krevende oppgave å plukke ut vinnerne.

– Kvaliteten på produktene har aldri vært bedre. Kombinasjonen av ærgjerrige produsenter og fantastiske råvarer gir resultater, sier Kjetil Hestad, i meldingen.

Resultatene

Kaldrøkt laks

  • Gull: Mikals Laks AS, Hjelmeland – Rogaland
  • Sølv: Mikals Laks AS, Hjelmeland – Rogaland
  • Bronse: Espevær Røkeri, Bømlo – Hordaland

Kaldrøkt ørret

  • Gull: Dolmøy House of Seafood AS, Hitra – Trøndelag
  • Sølv: Fiskeeksperten Reinhartsen AS, Kristiansand – Agder
  • Bronse: Mikals Laks AS, Hjelmeland – Rogaland

Varmrøkt laks

  • Gull: Garnviks Røkeri AS, Frøya – Trøndelag
  • Sølv: Dolmøy House of Seafood AS, Hitra – Trøndelag
  • Bronse: Mikals Laks AS, Hjelmeland – Rogaland

Gravet laks

  • Gull: Isfjord Norway AS, Trondheim – Trøndelag
  • Sølv: Fiskeeksperten Reinhartsen AS, Kristiansand – Agder
  • Bronse: Norsk Sjømat AS, Stranda – Møre & Romsdal

Åpen klasse

  • Gull: Isfjord Norway AS, Trondheim – Trøndelag
  • Sølv: Leiren Laks AS, Vaksdal kommune – Hordaland
  • Bronse: Mikals Laks AS, Hjelmeland – Rogaland
Kategori: