Fiskeguiden.no

Nyheter, reportasjer og 2500 norske fiskeplasser

Grunneier har tapt rundt 200.000 kroner på strenge fiske-regler

Stanser fiske i lakseparadis for tredje gang i historien

Det er bare å legge fra seg fiskestanga og dumpe ned i campingstolen igjen. Nå stenges elva Gaula nok en gang for å redde villfisken.

STOR LAKS: Mange kommer langveis ifra for å kjenne på fiskelykken i Gaulavassdraget i Midt-Norge, inkludert Eivind Hagen fra Oslo. Nå er det stengt for laksefiske i elva. 

FOTO: PRIVAT

Sara Tangen KillingbergtrøJournalist

Morten AndersenJournalist

Publisert i går kl. 21:33 Oppdatert i går kl. 22:06

Del på FacebookDel på TwitterDel på epost

Vann helt opp til knærne og flere kilo på kroken. Det er en drømmesommer for mange.

Hvert år strømmer ivrige fiskere fra hele verden til Gaulavassdraget i Midtre Gauldal. Her er sjansen for fangst av storlaks enorm.

Men fiskeparadiset har nå fått en støkk. Tirsdag klokka 12 ble laksefisket i elva midlertidig stanset, midt i høysesongen. 

– Jeg har fått tre napp. Så i år har det vært dårlig. Det var lite vann fra starten av. Han lever på nåde fisken nå, sier sportsfisker Borgar Nyberget.

TØRKE: Gaula er Trøndelags nest lengste elv. Vassdraget som vanligvis er full av vann og fisk, tørker inn i sommervarmen.

FOTO: ROGER MYREN

Ørken-lignende tilstander

Det er sydenvarmt i Trøndelag for tiden, noe mange nyter godt av.

Men fiskerne venter spent på at regnbygene endelig skal sige over fylket. Med høy vanntemperatur og lite vann, så forvalterne seg nødt til å stenge elva.

– Det er klart at det ikke er en ønskesituasjon, men fiskevelferden og biologien veier mest. Når man driver ei næring på naturressurser kan det skje slike uforutsette ting, sier daglig leder, Torstein Rognes, i Gaula Fiskeforvaltning.

Laksefiske har blitt stengt to ganger tidligere i 2018 og 2019, også da på grunn av tørke og tropevarme.

– Da er det fornuftig å stenge elva, sier sportsfisker Ahed El-Najar fra Oslo.

ENIG I AVGJØRELSEN: Ahed El-Najar har flere ganger fått mange kilo på kroken i Gaulavassdraget. Han er glad for at forvalterne stoppet laksefisket nå, for å berge bestanden. 

FOTO: PRIVAT

Ingen sure miner for stengingen

Fiskerne som NRK har snakket med er alle enige. Det er lurt å tenke på laksen. 

– Det blir jo litt etisk feil å fortsette fisket. Vannet er jo veldig varmt, og det er det i flere Trøndelagselver, som i Namsen for eksempel, forteller El-Najar.

 

 

Grunneier har tapt rundt 200.000 kroner på strenge fiske-regler

Hunnlaksen og sjøøretten er fredet i Gaula. Det betingede fiskeprinsippet med fang-og-slipp gjør det vanskelig for laksen å hente seg inn igjen i det varme klimaet.

– Fisken er jo nødt til å få restituert seg og ha bra tilgang på oksygenrikt vann. Slik som situasjonen er nå er det ikke sånn, sier Rognes.

CATCH AND RELEASE: Eivind Hagen skriver «Let them go, so they can grow» under bildet av den 11 kilo tunge laksen han fikk på kroken i Gaula i juni. Skjermdump fra Instagram tatt 27.juli 2021 klokken 20:40. 

FOTO: SKJERMDUMP

– La oss håpe på regn, sier fisker Eivind Hagen. 

Og regn, kan det bli

Stenginga gjelder frem til torsdag klokka 18.

– Det kommer jo et værskifte inn seint på onsdag, og da ser det ganske lyst ut i løpet av torsdagskvelden. Da kan vi begynne å lette og åpne opp for fiske igjen, sier Rognes.

MÅTTE STENGE: Torstein Rognes, i Gaula Fiskeforvaltning, sier at været avgjør for når de kan åpne opp for laksefiske igjen. 

FOTO: MORTEN ANDERSEN

Publisert i går kl. 21:33 Oppdatert i går kl. 22:06

Del på Facebook Del på Twitter Del på epost

Kategori: