Ørret:
Fisketiden
Stig Werner er lommekjent i Oslomarka. Her gir han en oversikt over fiskemulighetene i de forskjellige årstidene. Her kan du nemlig fiske året rundt!Oppslagsbildet er fra Buruvann.
Oslomarkas vann ligger i høyder fra snaue 150 til godt over 600 over havet. Det betyr at årstidene varierer og at ørreten biter til ulike tider, alt etter vær og vind og hvor du befinner deg i Marka. La oss her guide deg gjennom Oslomarka ved de ulike årstider, slik at du i utgangspunktet har mulighetene til å oppsøke de forskjellige fiskeplassene til ka, bør du stå godt rustet til oppsøke de riktige fiskeplassene til rett tid.
Vårfiske
Isen forsvinner først i Østmarka. Allerede i midten av april kan du her oppleve å få årets første ørret.Rundvann, Smalvann, Sølvdobla, Langvann og Trollvann ligger alle i nærheten av Østmarkskapellet og blir tidlig isfrie. Kveldsfiske med bunnfisket mark eller en Montana-nymfe som trekkes rykkvis, bør gi deg resultater.
I slutten av april er også vannene sør for Losby Gods normalt isfrie. I første halvdel av mai bør du en kveld besøke Tappenbergvann og Midtre og Søndre Krokvann. Her er det flott ørret.
I Nordmarka er det som regel mulig å lure den første ørreten omkring 1. mai. Ofte kommer årets første melding om nordmarksørret fra Bjørnsjøen. Den blir tatt der Smalstrømmen renner ut. Også i utløpet mellom Gåslungen og Øyungen blir det raskt en åpen råk der det som regel står pen fisk.
Mellom 10. og 15. mai er de fleste vann sør i Nordmarka isfrie. Om du har noen dager fri i siste halvdel av mai, anbefaler jeg deg å ta bilen eller toget til Movann stasjon i Maridalen. Med bil følger du skiltet vei mot Sørbråten og kjører den så langt asfaltveien går, pluss ytterligere 100 meter på en hullete grusvei.
Fra Tømte og nordover ligger flere meget gode ørretvann, der beste bitetiden er fra siste halvdel av mai.
Kalvsjøen har vært spesielt bra i denne perioden. Flere år på rad er det her tatt døgnfangster på bortimot 20 ørret med vekt fra 300 – 800 gram!
De beste fiskeplassene finnes nord i vannet - i området rundt demningen og vikene rundt.
Store og Lille Gørja må du også besøke, og særlig vikene sør i Store Gørja. Her er det i tillegg gode vulgataklekkinger i begynnelsen av juni.
Også Aurtjerna om dagen og Fallgardsputten kan gi deg hyggelige overraskelser. Det er ypperlige fluevann alle tre.
Sommerfiske
I begynnelsen av juni bør fluefiskeren bite seg merke i følgende vann:
Rottungen, Øvre og Nedre Øyvann, Elvann, Smalvann, Måsjøene og Nordvann. I alle disse vann er det i perioden 1. juni til 20. juni massive klekkinger av ulike insekter, som den store og lille myrdøgnflua, vulgata og maursvermer.
Alle vann har pen abbor og ørret. Et par av dem har dessuten stor røye.
Som i vann ellers i Oslomarka varierer størrelsen på fisken, men i Rottungen, Øvre og Nedre Øyvann og Smalvann er det lettere å få ørret enn i Elvann og Nordvann.
Ørreten er til gjengjeld større her og fisk på kiloen er slett ingen sensasjon.
Måsjøene er mest kjent for sitt eventyrlige vulgatafiske som lokker kilosfisker inn på grunna, som regel utover i første halvdel av juni. Da står fluefiskerne nesten i kø langs stranda her.
Fra ca. 15. juni og utover i ukene 24-26, sykler du fra Stryken stasjon og inn til vannene nord i Nordmarka, til noe av de ypperste fiskeopplevelser i hele Oslomarka.
Her ligger det tett i tett med attraktive vann. Du har Store Daltjuven, alle vannene inne på Branntjernshøgda, du har Båhus Setertjern, Øvre og Nedre Skjortjern og Store Fyllingen.
Da Oslomarkas Fiskeadministrasjon ble etablert, ville ikke skogseier Løvenskiold gi slipp på fiskeretten i et av vannene på Branntjernshøgda. Her var fisket så godt at han ville beholde tjernet som sitt eget spiskammers.
Tjernet er fremdeles meget bra, men etter at programmet ” På fisketur med Bård og Lars” besøkte tjernet har det vært stor trafikk langs breddene, særlig i helgene. Hva heter så det tjernet, lurer du nok på? Svaret er Nordre Branntjern.
Snittvekt på ørreten i området ligger rundt 400 gram, med her er sjanser til å få fisk på flere kilo.
Katnoselva, med sine mange store og små løker, er også full av stekefisk og en og annen virkelig grov rugg. Det gode fisket holder seg som regel fram mot midten av juli. Da blir det for varmt vann og ørreten blir gående og sture.
På denne tiden lønner det seg heller å dra til de høyereliggende vann på Krokskogen. Her kommer våren senere og følgelig holder vanntemperaturen seg lavere over lengre tid. På Oppkuvplatået finner du slike vann.
Storørret
De store sjøene i Nordmarka kan by på stor fiskespisende ørret på mangfoldige kilo. Et monster på over 8 kilo ble tatt på garn i Trehørningen for et par år siden! Den største ørreten i Oslomarka finner du rundt i Helgeren, Hakkloa, Store Sandungen og Katnosa. Også Elvann, Langvann, Bjørnsjøen, Øyungen, Østre Fyllingen, Store Daltjuven, Bogstadvannet og som nevnt Trehørningen, har fisk på over 3 kilo!
I Østmarka er Nøklevann, Lutvann og Mosjøen er det mulig å få fisk på flere kilo. Ved dorging fra kano kommer du lettere i kontakt med disse grove ruggene. Prøv en stor, fristende skjesluk eller wobbler. Markdrag er også meget effektivt.
Dorgefisket er som regel best fra slutten av mai til slutten av juni, men også senhøstes når det såkalte sprangsjiktet utlignes, som lokker dyptsvømmende storørret opp i de høyere i vannlag, og følgelig blir lettere å komme i kontakt med.
Høstfiske
I andre halvdel av august, når dagene blir betydelig kortere og vannet kjøles ned, blir ørreten atter bitelysten. Da står en annen happening for tur – harvefiske. Mange vann i Oslomarka er godt egnet for harvefiske, både hva angår beliggenhet, tilgjenglighet rundt vannet og størrelsen på ørreten.
Når mørket senker seg over skogen, trekker den store ørreten inn mot land, og du kan oppleve dramatiske dueller med skikkelige rugger.
Flotte harvevann i Oslomarka er Trehørningen, Elvann, Langvann, Bjørnsjøen, Øyungen, Østre Fyllingen, Store Sandungen og dessuten Helgeren i Nordmarka, Storflåtan og Søndre Heggelivann på Krokskogen og Tappenbergvann, Søndre Krokvann og Steinsjøen i Østmarka.
Aurevann og Stokkevann i Lillomarka.
Harvefisket foregår helt fram til isen legger seg, men også fiske på dagtid kan utover høsten gi god uttelling. Særlig på solrike dager vaker ørreten tett, insektlivet yrer fortsatt og tørrfluefiskeren har gode muligheter for fine fangster på en lite selektiv ørret.
Harvefisket i Oslomarka er unikt. I fiskedagboken fra 2001 står det bokført 101 ørret tatt på dagtid i Nordmarka i perioden fra september og ut november. Snittvekt på rundt 300 gram. De fleste tatt på mark.
Bildet nr.2 ovenfra: Ørretgamp på 1,6 kilo fra Søndre Heggelivvann på Krokskogen.(Foto: Stig Werner).
Vinterfiske
Ørreten er stasjonær om vinteren, vannet er kaldt og stoffskiftet er tregt. Behovet for mat er ikke det samme som på sommeren. Skal du han noen sjanse til fisk. må du legge agnet der fisken står. Derfor er det viktig å kunne "lese" vannet før du begynner å bore hull i isen.
For å komme i kontakt med en vinterkald ørret, må du bore mange hull og fiske meget aktivt. I løpet av en dag kan det fort bli 30 – 40 hull. Har du ikke hatt kontakt med fisk i løpet av sju, åtte minutter, bør du bore nytt hull, 10 meter unna.
Prøver du deg i vann du kjenner fra fiske på sommerstid, lager du hull på plassene du da fikk fisk, der det vaket, men aldri kom til ellefr fikk napp.
Ørreten står erfaringsmessig ofte på samme plasser sommer som vinter og oppholder seg gjerne på dyp fra 2 til 5 -6 meter vinterstid. Er du kjent, kan du eliminere en del steder, og bli spart for unødig boring og tapt tid på en allerede kort vinterdag. Men følg ikke rådet slavisk.
Fiske med mormyshka og maggot, er den sikreste metoden for å lokke en kald ørretkropp til hugg. Når dagene blir lenger, prøver du en balansepilk.
I grålysningen og timen før det mørkner er beste fisketiden om vinteren. Jeg har fått fine ørretfangster om vinteren både i Grimsvann, Lille Daltjuven, Manntjern, Store Gørja, Smalvann, Haklokalven og Øyungen i Nordmarka. Like heldig har jeg vært i Loka, Rundtjern, Bleiksjøen og Dalstjern på Krokskogen, og i Tappenbergvann og Søndre Krokvann i Østmarka.
Isfisket varer fram til midten av april. Da starter jakten etter åpent vann på ny.
Dermed har vi gjennomgått årets mange fiskemuligheter i Oslomarka – skogene og sjøenes rike. Mange vann er ikke nevnt. Det er ikke fordi de er dårlige fiskevann, men fordi det er umulig å beskrive alle. Det er en av grunnene til at Oslomarka er så spesiell. Kanskje du selv kan oppdage et fiskevann som bare er ditt. Det gjelder bare å lete.
Fiske året rundt!
Alle over 16 år må ha fiskekort, som gir rett til ett redskap i alle fiskevann.
Oter,gjeddesaks og huggpilk er forbudt.
Du kan fiske hele året, bortsett fra elver og bekker og innenfor 100 meter på begge sider av os, der fisken er fredet i hele oktober.
Fiske etter kreps i alle vann, og fiske i laks- og sjøørretelvene, krever eget kort.
Informasjon
Oslomarka Fiskeadministrasjon
Sørkedalen 914
0759 Oslo
Tel: + 47 40 00 67 68
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
OFA
Fiskekort
Årskort kr. 340,- for senior, kr. 175,- for pensjonister og uføre, og kr. 395,- for familie/samboer pluss 1 barn under 18 år.
Trykk her for å få en oversikt over steder der du kan kjøpe fiskekort for OFA-området i Oslomarka