Fiskeguiden.no

Nyheter, reportasjer og 2500 norske fiskeplasser

Mjøsa - tips og tricks for trollingfiske i Mjøsa.

Trolling-NM
Ørret:


Trolling-skole


Også svenskene er ivrige trollingfiskere, og en av de svenske utstyrsleverandørene, Regal Marin har laget en kort innføring til trollingfiske, som viser trollingfiskeren det grunnleggende innenfor trollingfiske som sportsfiske. Her er link til trollingskolen


Tips og triks for fiske i Mjøsa


Furnesfjorden en ideell plass for vårfiske. Her blir vannet fortest varmt, og krøkla går derfor først inn her tidligst om våren. Nattfisket er best da, noe som gjelder hele Mjøsa. Helgøya er også en veldig bra plass, med Sundet, Hornsodden, flaggstanga, Alleen, Holmen og Bergvika,


På vårparten er det i stor grad overflatefiske som gjelder. Bruk gjerne blysøkker 10-15 meter foran agnet, slik at du kan få agnet ned på forskjellige dyp. Prøv deg frem med forskjellige tyngder, fra 10 - 60 gram. Dette kan også være greit for å samle opp gress, og kvist og kvast. Du kan enten bruke pærebly med strikk, eller planerboard-klyper rigget med forskjellige pæreblysøkker til å feste på sena. Planerboard-klyper er enklest å håndtere, men blir noe dyrere.


Du kan også bruke dipsydivere i forskjellige størrelser. Det er en plate med en festeskinne på midten hvor du fester fortom til agnet i bakre ende, og monterer en snubber (gummi strikk) i fronten, for å ta av tyngden under hugg. Denne finnes i flere størrelser og tyngder, og er også vridbar, slik at den fisker både i dybden og ut til siden. Det som sies å være trikset med dipsy er å kjøre den på litt slakk brems, slik at den sakte fisker seg dypere. (det følger med en tabell som viser hvor dypt den går ifht. hvor mye sene du har ute. Så sneller med telleverk er greit å ha her...) Når du så har fisket av ned til f.eks 20 meter, napper du opp stanga slik at den løser ut, og sveiver inn og begynner på nytt. Når du får fisk, følger du med på hvor mye sene du hadde ute ved hugg. Dette gir en indikasjon på at fisken i allefall befinner seg på dette dypet. Om dette er helt eksakt på Mjøsa vet jeg ikke, har kun brukt disse på laksefiske i Østersjøen.


Hva slags agn er best?


Tomic, Bomber, Strike Pro, Lappia, Rapala Husky, Apex, Tasmanian Devil, Prey, Skjeer i ymse format, agnfisk rigget i diverse plastskaller (Vuoksi Raksi, Salsa, VK Rax, Cripled Anchovy etc...) Str 8-12 cm, og farger : grønt, blått, perlemor... her er det mye å velge i.


Dorge-hastigheten


Farten bør ligge på alt fra 1,6 knop til oppunder 3 knop. Det avhenger av agn og temperatur i vannet. På våren fiskes det gjerne saaakte og da med agn som fisker i disse hastighetene. Tomic f.eks fisker nok best i 2,5 - 2,7 knop. Alt som roterer og spinner bør fiskes saktere (og husk på gode og nok swivler for å forhindre tvinn på sena)

Hvis du har problemer med å høre at det biter så finnes det små bjeller å få tak i som festes i stangtuppeni flere butikker:

Klikk deg inn her: http://www.trolling.no


Tips for å tolke ekkolodd bilder og innstilling av ekkolodd


Norges Trollingforbund har fått flere forespørsel om hvordan ekkoloddet skal stilles inn og hvordan ekkoloddbildene skal tolkes. Her finner du et par artikler fra profesjonelle fiskere i USA, som fisker i Lowrance teamet:

Understanding your sonar


Lowrance har oppdatert sin sonar tutorial, og her er det mye nyttig info:
Lowrance Sonar Tutorial

Informasjon

Fiskekort

Ikke fiskekort.

Kategori: