Fiskeguiden.no

Nyheter, reportasjer og 2500 norske fiskeplasser

Storkveite på 146 kilo tatt på svenskepilk!

Publisert: 04.10.00

Harald Skoge (71) fra Larsnes lå og pilka fra båten sin, tre mil nordvest for Svinøya ved Stadlandet da han onsdag formiddag fikk seg en skikkelig overraskelse. Først trodde han at han satt fast bunnen, 63 meter der nede, men etter hvert oppdaget han at det var liv i andre enden av snøret. Det ga etter. På svenskepilken satt det ei storkveite som skulle vise seg å veie 146 kilo.
Hobbyfisker Harald Skoge har tidligere vært maskinist på fabrikktrålere, og har opplevd eventyrlige fisketokter fra Afrika til New Foundland, der han har vært med å trekke opp kveiter på over 350 kilo og styggstor hai og størje. Men etter at han ble pensjonist er dette den største fangsten han har tatt om bord fra sin Tresfjord Nordic 29 fot, forteller han i et intervju med Fiskeguiden.

Han er selvsagt alltid forberedt på storfisk. -Du vet aldri hva som hugger i en kilotung svenskepilk der nede på 63 meters dyp, sier han, og anbefaler andre å skifte til en større og kraftigere krok når de kjøper seg svenskepilk. Kroken som produsenten har utstyrt den med, er for liten og for svak til å berge storkveite og stortorsk. Det burde produsenten forstå, sier han.
Harald var ikke klar over hvor stor kveita var før han fikk pumpet den opp mot overflata. Men kveita visste heller ikke hva som ventet den der oppe. Så snart den fikk øye på Harald, spyttet den nemlig ut kroken og var i ferd med stikke av da Harald kastet seg rundt og fikk stoppet den med en lakse-klepp.
Kveita var for tung til å trekke inn i båten for Harald alene. – Jeg måtte slepe den til land, og det tok tre timer, sier Skoge. Først på fiskemottaket Sandefisk AS i Sandshamn fikk han hjelp til å hale den opp av sjøen.
Den fine og feite kveita viste seg å veie 146 kilo. Bare hodet alene veide 19 kilo! Fiskemottaket kjøpte fangsten. Selv Skoge og kona ofte har fisk på middagsbordet, var denne i drøyeste laget å håndtere.
Kveita til Harald Skoge ble tatt hånd om av Kim Van Iwaarden og Roar Flatøy på fiskemottaket i Sandshamn. Når vi vet at Roar er 1,90 meter høy, ser vi hvor stor også kveita er. 

Kategori: