Fiskeguiden.no

Nyheter, reportasjer og 2500 norske fiskeplasser

Får du bare småfisk?

Publisert: 28.07.03

Perioden fra midten av juli til den andre uken i august er ofte en vanskelig fisketid. Elvene har lite vann. Vanntemperaturen er høy. Du får mye småfisk. Storfisken som har behov for mer oksygen for å fungere, går i dekning på rolige steder under oksygenrike fossefall eller søker større dyp. Der står den og sturer og gir blaffen i hva du måtte servere er godiser!
Med vanntenperaturer på bortimot 20 varmegrader, er det bare å vente på kjølige, forfriskende regnskyll. Eller søk til elver som har sitt utspring i snøbreer. Der er som regel både vannføringen og vanntemperaturen brukbar gjennom hele sommeren.
Jølstravatnet og Jølstra er en slik plass. Men også der står småfisken i kø for å nappe marken eller flua di. Du rister oppgitt på hodet over all småfisken.
Men fortvil ikke. Prøv å finne storfiskplassene. Sky som storfisken er, må du kanskje vente til kveldinga, til tussmørket. Da er storfisken mindre sky og elva er full av klekkende insekter. problemet er da å servere en flue som er konkurransedyktig blant svermen av levende insekter!

I elver som Jølstra må man nå bevege seg uhyre forsiktig for ikke å skremme den store ørreten.

Et godt tips er å søke til brekkene på store høler, dit storfisken søker når kvelden faller på, dit den søker fra sine trygge plasser oppe på dypt vann eller bak storstein under fossestryk.
Vi tar med et gladbilde fra utløpsoset i Jølstravatnet. Anna Marie Inssen kan såvisst smile etter å ha tatt en av de store mengder ørret på 300-400 gram har sluppet seg ned på matvandring i Jølstra denne sommeren. Det er et godt signal for høstfisket med flue i elva i tiden fra 15.august til 20.september.
 

Kategori: