Fiskeguiden.no

Nyheter, reportasjer og 2500 norske fiskeplasser

På luksuscruise i øvre Mekongelva

Det første luksuscruiset på den øvre strekningen i den ville og viltre Mekongelva fra Jinghong i Kina og ned til Chiang Saen i Nord-Thailand ble en dramatisk reise og en opplevelse for livet for reisevante Eivind Fossheim og Anna Marie Ianssen og 18 andre passasjerer fra USA, England og Australia. Se også Reiselivsguiden.com.


I vanskelig stryk var alle tre kapteinene på brua.


Som grunnleggeren av rederiet Pandaw, skotten Paul Strachan, hadde vi også i mange år drømt om å seile den øvre strekningen av Mekongelva, eller Mother of Water, som elva også kalles. Nå var vi der, klar til å være med på Pandaws aller første luksuscruise fra Jinghong til Chiang Saen.

Vi er like spent som Paul der vi gikk ombord i luksusbåten Laos Pandaw for å cruise den vanskeligste navigerbare øvre strekningen av den 4350 kilometer lange elva som har sitt utspring i isbreene inne i Tibet og renner gjennom seks land til den ender ute i Chinasjøen.


Som Paul var også vi klar over de overraskelser vi kunne møte under den skiftende vannføring i disse lite kjente villmarksområdene.
Med mye vann går elva tung og boblende stri over skjulte skarpe bergnabber som kan skjære opp det sterkeste skroget. Men risikoen for å havarere på lav vannføringen, er minst like stor, der vi snodde oss ned gjennom de langt smalere og mer steinete fossestryk og de lumske, skjulte grunnene på de mer snille og rolige partiene.


Vi var klar over at skiftende vannføring og strømforhold kunne føre til endringer i vår reiserute og at det er viktig at vi på ekspedisjoner som dette måtte ha en fleksibel holdning til det som kunne skje underveis. I så fall ville vi få en opplevelse for livet, sa Paul.Ikke lett å styre båten her.


Vi opplevde flere skuffelser på reisen vår, men takket være et mannskap som raskt løste de mange problemene, ble cruiset vårt likevel en sterk opplevelse.


Vi var like spent som Paul der vi gikk ombord i luksusbåten Laos Pandaw for å cruise den vanskeligste navigerbare øvre strekningen av den 4350 kilometer lange elva med sitt utspring i isbreene inne i Tibet og som renner gjennom seks land før den ender ute i Chinasjøen.


Vi var klar over de overraskelser vi kunne møte under den skiftende vannføring i disse lite kjente villmarksområdene. Med mye vann går elva tung og boblende stri over skjulte skarpe bergnabber som kan skjære opp det sterkeste skroget, men risikoen for å havarere på liten vannføring, er minst like stor ned gjennom de smale og steinete fossestryk og de lumske, skjulte grunnene på de mer rolige partiene.


Vi er klar over at de usikre vann- og strømforhold kunne føre til endringer i vår reiserute og at det var viktig at vi på ekspedisjoner som dette måtte ha en fleksibel holdning til det som skjedde underveis. I så fall ville vi få en opplevelse for livet.


Vi opplevde flere skuffelser på reisen vår, men takket være et mannskap som raskt løste de mange problemene, ble cruiset vårt likevel et minne for livet.


Fantastisk show med stjerneartister fra de seks Mekong-landeneOgså vi på første rad fikk merke vanndansen.


Kveldens show i Mengbalanaxi-teateret var en opplevelse for livet. Maken til en fantastisk miks av dans, sang og musikk i en frisk og fargesprakende regi, har vi aldri opplevd. Med stjerneartister fra de seks land med grenser til Mekongelva, fikk vi oppleve alt, fra nydelig ballett til spennende og hasardiøse luftsprang og akrobatiske øvelser. Showet ble avsluttet med en dramatisk vanndans, der vannspruten dynket oss grundig, vi som satt på de første setene!Vakkert og stilig.

Fantastisk botanisk hageAldri sett maken til trær som brukte alle sine knep for å skaffe seg næring og hjelpe sine nabotrær.


I den berømte Menglun botaniske hagen, og ett av Kinas viktigste botaniske forskningssentre, fant vi også en nordmann, eller rettere sagt en minnestein over Norman Ernest Borlaug. Han var plantevernekspert og fikk Nobels fredspris i 1970 for sin innsats med den grønne revolusjon.
Dette var en botanisk opplevelse for Eivind som er vant til å pusle hjemme i museumshagen i Jølster. Aldri har vi sette et slikt mangfold av truede, sjeldne eksotiske planter som dragetreet, det giftige upas treet og klokkeblomsten som åpner og lukker seg ved soloppgang og solnedgang. Og så The dancing grass, da, som beveger seg når vi snakker til den eller den hører sang og musikk!


Vakre drakter fra de etniske folkegruppene


Livet ombord i et lite luksuriøst fartøy som dette, var en opplevelse i seg selv. Alle lugarene var like. Store og romslige med separate deilige senger. Derfor var det ikke nødvendig å bruke våre egne puter som vi alltid har med oss i bagasjen. Her var delikate og velutstyrte baderom med separat dusj/toalett. Fra komfortable stoler på dekk kunne følge livet på elva, på stranda og i de frodige åsene som omfavnet oss.

Det var alltid tre retters lunsj og middag og med to valgmuligheter for forrett og hovedrett. Vi fikk servert øl og vin, kaffe og the og mat døgnet rundt, som alt var inkludert i cruise-prisen. Spisesalen lå på dekk, åpen og deilig og luftig under tak, med bord til 4, 6 eller 10 personer. Siden ingen hadde faste plasser var det god anledning til å bli kjent med hverandre. Med en kjerne av så mange erfarne reisevante folk var det selvfølgelig lett å finne tema å snakke om, og du verden hvor lett og uanstrengt praten gikk med frie drinker ombord!Inn i Laos


Cruisebåten vår, som egentlig var et ombygget fraktefartøy med mange års trafikk på Mekongelva, var 44,5 meter lang, 8,5 meter bred og stakk 2,5 meter ned i vannet. Den hadde et mannskap på 22 personer, hvorav tre skipsførere som hver var lommekjent på sine lokale strekninger.


Det ble en flott reise nedover den sterkt trafikkerte og strie Mekongelva, omgitt av den frodige jomfruelige regnskogen og et livsmiljø for 20 000 plante-arter, 430 forskjellige pattedyr, 1 200 fugler, 800 vanndyr og 850 forskjellige fiskearter. I Mekongelva lever også verdens største ferskvannsfisker som den fire meter lange kjemperokka og mekong-malla som kan bli 300 kilo.


Vi så lite til det yrende dyrelivet som regnskogen skjuler, men bare tanken på at vi var omgitt av en slik rik naturskatt som det er så riktig å bevare, gjorde opplevelsen vår enda sterkere.Landsbyene lå høyt oppe i åsen


Der vi sto ved rekka og følte regnskogen på pulsen, ble vi revet ut av våre tanker om hvor heldige i er som kan reise slik rundt omkring i verden. Bare noen meter passerte vi en død, flytende mann. Vi kunne selvsagt ikke stoppe og plukke ham opp, tung og stri som strømmen var. Kapteinen hadde nok med å styre unna den steinete leia.
Og det var som liket forfulgte oss. To dager senere kom nemlig den døde mannen flytende fordi oss mens vi lå ved kai langt nede i elva.


Heldigvis klarte vi å fortrenge den nifse opplevelsen for en stund da vi ombord på ettermiddagen fikk en flott danseoppvisning av Thai Traditional Dancing & Sunset Cruise. Grasiøst og fargerikt.Barna tok i mot oss med glede og undring.


Å være med på et elvecruise er en helt spesiell opplevelse. Om det er varmt, føles likevel temperaturen frisk og behagelig i den lette brisen vi vanligvis har langs elvene og som her duftet som fineste parfyme fra regnskogens rike flora. Sammen med den du er glad, i eller gjengen du deler opplevelsen med, er dette virkelig hva vi kaller det gode liv. Vårt elvecruise, eller ekspedisjonen, som det også kalles, ble en av våre sterkeste reiseopplevelser.

Fra godstolen på dekket lar vi blikket stadig sveipe over den frodige regnskogen som passerer revy. Vinker til folk på strendene nedenfor sine hjem, med hus du knapt kan skimte bak de veldige trærne. Du beundrer de guddommelige gyldne pagoder og templer, og landsbyer som dukker opp i åsene langs leia.


Vi skvetter til ved plutselig å se rett inn i en fjellvegg, to-tre meter fra rekka, mens båten med fortsetter sin ferd ned gjennom smale og steinete fossestryk. Noen ganger føler vi at dette må gå galt, men så kommer inn i de brede rolige partiene av elva, og pulsen går ned. Det vi ikke vet, er at nettopp i slike områder er det mange grunner båtføreren må styre unna.


Fremme i styrehuset står de tre kapteinene, alle tre med lang erfaring som skipsførere på hver sine strekninger der de kjenner hver skjulte stein og grunne. Og alle tre er på brua samtidig når de raser ned gjennom de vanskelige stedene. Sammen er de hele tiden enige om den tryggeste leia under vannforhold som råder akkurat der og da.


Vi legger til ved kaia i Ton Phueng, der vi på tollstasjonen sjekker oss inn Laos. Selvfølgelig måtte vi her besøke det døgnåpne berømte Kings Romans Casino og det eksotiske markedet i Don Sao.Det er mye liv i landsbyen, og spesielt når de får besøk av turister.


I de ville regnskogene og fjellene langs øvre Mekongelva bor det mange etniske folkegrupper. Vi besøkte flere av de små landsbyene. I en av dem var det faktisk bygget en liten kristelig kirke med støtte fra en vestlig hjelpeorganisasjon, der alle de 350 beboerne møttes to ganger om dagen. Hyggelig var det også å besøke silkelandsbyen Hmong-folket. Overalt var det ryddig og rent og alle virket lykkelige og smilende til tross deres fattigdom. Det virket som de hadde det bra med det de dyrket av mat og hadde av inntekter på sitt tekstilarbeid.


Gjestfrie landsbyboere
Litt vemodig var det å ta farvel med mannskapet og med våre medpassasjerer. Noen skulle fortsette med et nytt Pandaw-cruise sørover på Mekong til Luang Prabang, Laos, andre skulle avslutte med en tur i fjellene i Nord-Thailand mens fire av oss skulle reise hjem fra Chang Rai via Bangkok.


Kategori: