Fluesnyhet
Bruk Biocraft XT LA snelle sammen med Biocraft XTR A Fly. Den perfekte kombinasjon !! Stanga har fått Topp score i Alt om Fiske nr 1/2007. Stanga leveres i fire modeller fra # 5 til # 8. De tre letteste er tre-delt, mens åtterstanga er fire-delt.
"Årets stangnyheter står allerede i kø for å bli testet. Først ut er fluestanga Biocraft XTR-A fra Shimano - som åpenbart kan mer enn å lage haspelsneller og sykkeldeler.
Å bli lagt merke til i mengden av 9 fots fluestenger i # 6 er ingen liten utfordring, men Shimano gjør et godt forsøk med sin nye toppmodell, Biocraft XTR-A. Allerede transportrøret vekker en viss oppsikt i grafittlook med avtagbart bærehåndtak i cordura. Heller ikke innholdet er A4: Det første som faller en i øynene er håndtaket. Korken er belagt med et tynt plastmateriale som ikke skal - eller kan - fjernes! Det gir håndtaket en matt glans, og tegningene i materialet er mindre framtredende enn vi er vant til, men i hånden kjennes det som kork, og belegget gir sikkert god beskyttelse både mot skitt og skader. Stanga veier 93,5 gram, og snellefestet i titan med Fossil Wood-innlegg er ganske stilig og står godt til et merke som gjerne forbindes med finmekanikk. I klasse 6 følger det ikke med noen fighting butt, men endepluggen kan skrus ut, og vi tipper at gjengene passer til Shimanos løse fighting butter som kommer med tyngre stenger i denne og andre serier. 0gså dragringen av typen Fuji Titanium vekker oppsikt med sine lange støttebein, men derfra og ut er Biocraften heller diskret. Enbeinte hard chrome ringer fra Pac Bay er surret med svart tråd på matt svart klinge, og finishen er helt i stil med prisen - 4999 kr.
TERJE BOMANN-LARSEN
Halvaksjon er konklusjonen etter den første oppspenningen, men når jeg mater ut klumpen på WF-snøret, merker jeg snart at det er krefter i rotdelen som også vil være med. Kasteren er viktigere enn stanga når det gjelder å kaste langt, og Biocraft XTR-A kaster da heller ikke lenger enn andre velbygde stenger i klassen, men den gjør det bemerkelsesverdig lett! Særlig mindre rutinerte kastere vil sette pris på stangas tydelige tilbakemeldinger og den relativt rolige kasterytmen. Her er det nesten ikke mulig å time feil, og buktene blir trange og fine uten at de blir vanskelige å håndtere. 0gså dyktige kastere bør trives med denne stanga, som legger ut 25-30 meters kast nærmest på autopilot, og lar deg konsentrere deg mer om fisket enn om kasteteknikk. Den gode følelsen av kontakt med kastearbeidet gjør den dessuten til et førstevalg for nattfiske. Også speykast går greit på lengder mellom 15 og 20 meter, men til dette kunne jeg ønsket meg en litt stivere (flatere) topp. Toppen er i mykeste laget også når det gjelder å styre overhåndskast med høyeste presisjon. Nå er vel ikke AFTM 6 den mest valgte klassen for lett og presis presentasjon av små tørrfluer, men ønsker du at stanga også skal mestre det, bør du gå ned en snøreklasse. Med WF 5 holder stangtoppen god kontroll, og selv om det lettere snøret ikke gir deg like klare tilbakemeldinger, blir stanga slett ikke vanskelig å håndtere. Satt opp med snører i både klasse 5 og 6 har Shimano Biocraft XTR-A et bruksområde som omfatter så vel sjøørretfiske i sjø og elv, som det meste av innlandsfiske fra høyfjellsvann til lavlandselver.
MIKAEL K. BLOMBERG
Med Shimanos Freestone-stang i friskt minne, så vet jeg at japansk kvalitet ikke er å forakte. Samtidig vet jeg at Shimano eier 100 % av G. Loomis, og det kan ikke være uten betydning. Denne stanga er bekreftelsen på det. Rent eksteriørmessig er det ei fin stang med god kork, gode surringer og lette ringer av høy kvalitet. Derfor startet jeg testkastingen med høye forventninger. Ved de første "viftene" uten snelle føltes stanga noe framtung, men ferdig rigget og med en del snøre ute tenkte jeg ikke noe mer over det. Med et standard WF-snøre i # 6 har den en aksjon som ligger et sted mellom 1/2 og 3/4 med en forholdsvis stiv topp og bunn, mens mellompartiet kanskje er noe mykt for min kastestil. Da jeg satte på et WF-snøre i # 5, stemte det enda bedre. Dette er ei god stang til vanlig, norsk tørrfluefiske. Tuppen jobbet fint med dette snøret, mens jeg måtte være nøyere med snøret i # 6. Her var det lettere å pådra seg griserumper. Velger du et snøre i klasse 6 til denne stanga, bør du sørge for at klumpen er kort. For lengre kast og til deg som gjerne vil ha mye snøre utenfor ringene, passer et long belly-snøre i # 5 bedre.
VEGARD VEBERG
Shimano har med XTR-A-serien tenkt i nye baner i forhold til stangdesign. Den matte klingen er ikke det første som slår meg, men derimot det "gummierte" korkhåndtaket. En mulig løsning på problemet med dårlig kork? Grepet er i alle fall behagelig nok. Snellefestet er også spesielt, og hele designen oser funksjon. For en stangserie hvor et funksjonelt ytre åpenbart har vært viktig for produsenten, er det også viktig at det "indre" virker som det skal. Stanga har en relativt kraftig tupp som trekker aksjonen ganske langt ned. Slaglengden er kort. Stanga oppleves lett og setter uanstrengt fine bukter uten ettervibrasjoner. Den nederste delen av bunndelen er ganske stiv og gir et godt fraspark når dobbelttrekket sitter. Selv om bunndelen er stiv, oppleves den ikke som død, og jeg får kontakt med hele stanga med hele klumpen utenfor stangringene. Best utnyttelse av stanga får jeg med et WF 5 med om lag 14 meters klump, og det blir uproblematisk å gjøre kast opp mot hele snørets lengde. Et vanlig WF 6 fungerer også utmerket, men jeg opplever det som om den lengre klumpen fungerer best. Alt i alt har Shimano kommet med et godt og funksjonelt verktøy, glimrende til sjøørret med små fluer og på blankt vann - forhold hvor både presentasjon og kastelengde kan være vesentlig for resultatet. 0g for dem som tror refleksene fra en lakket klinge kan skremme sky fisk, kan stanga i hvert fall bidra til økt tro. 0g kanskje en og annen sky ørret..."