Fiskeguiden.no

Nyheter, reportasjer og 2500 norske fiskeplasser

Makrell!

Makrell!

Når Norges mest sprelske fisk spruter i vannflata så måkene blir steingale, da er det sommer! Men trodde du makrellen spreller av glede, tok du nok feil. Makrellen mangler svømmeblære og klarer ikke holde seg i ro. Derfor kan den befinne seg på 30 meters dyp i et øyeblikk og over overflaten i det neste. Til makrellfiskerenes store fortvilelse.

Det gjør ikke saken noe enklere at den med sin torpedoformede kropp er en av havets raskeste svømmere. Du vet aldri hvor du har den. Hvis du da ikke får den ferdigfisket og på tallerkenen:

Den enkle clinch-knuten er ikke god nok


Rask og sprek!

Makrellen er en pelagisk, hurtigsvømmende fisk som om sommeren og utover høsten opptrer i store stimer langs kysten og ute i Skagerrak, Nordsjøen og sørlige Norskehavet. Sesong: April - november. Størrelse: Opptil 66 cm, sjelden over 40 cm. Vekt: Opptil 3.5 kilo. Årlig lander norske fiskere mellom 140 og 160.000 tonn makrell i Norge. Den er lettest å få fatt i juli og august. Da kommer fisken inn til vestlandskysten og inn i fjordene. På denne tiden er kvaliteten også best.
Helstekt makrell på grill

4 personer.Grilltid: 15-25 min. Ca. 15 cm fra glørne. 2 store eller 4 små makrell salt, pepper. 1 sitron. 2-3 løk. 1 fennikel eller ½ stangselleri, 3-4 ss olje.makrellSlik gjør du:

Rens og tørk makrellen godt og gni dem inn- og utvendig med grovt salt. La fiskene trekke 10 min. Skjær renset løk i tynne ringer og renset fennikel i skiver og strimler.

Skyll fisken lett, tørk den og fyll buken med løk og fennikel. Lukk buken med tannstikkere eller grill-nåler. Pensle fisken med en blanding av sitronsaft, pepper og olje og grill til fiskekjøttet er fast ved ryggbenet. Pensle flere ganger med oljen og snu fisken når den er fast og lysebrun på undersiden.


Eventuelle rester av løk og fennikel grilles på et stykke smør- eller oljepenslet aluminiumsfolie ved siden av makrellen. Serveres med sprø pariserloff og en grønn salat.Varmrøkt makrell med lefse, persille og creme fraiche for 4 personer:

1 pakke lefse, 2 ss rømme/creme fraiche, 1 stk varmrøkt makrell og 1 bunt persille
Fordel et par skiver makrell på lefsa. Stryk på creme fraiche og dryss over finhakkket persille. Rull sammen og spis!


Makrell i tomat 1,5 kg makrellfilet.


Saus:

Ca 0,5 l tomatpure, 1,25 dl matolje, 1,5 dl husholdningsfløte, 2-3 ss sukker, 1 ss salt, 0.5 ts pepper og 0.5 ss eddik (7%).Slik gjør du:

Skjær filetene rene for ben. Rør først oljen inn i tomatpureen og deretter fløten. Tilsett krydder. Bruker du mye fisk og lite saus, må fisken saltes ekstra. . Smør formen godt. Legg filetene taksteinlagt med saus mellom og over filetene. Dekk formen med folie eller lokk og stek ved 200 grader i ca 30 min. Kan fryses i små porsjoner til pålegg, men tåler ikke å lagres lenge.Tekst og foto: Merete Glorvigen 

Kategori: