Fiskeguiden.no

Nyheter, reportasjer og 2500 norske fiskeplasser

Lofoss Fisk ble rakefisk-vinner på Fagernes i 2015

Dato: 09.11.15

Til jubelen fra tusener av rakefiskentusiaster fra hele Sør-Norge ble den raka regnbueørreten til Lofoss Fisk kåret til årets vinner på Norsk Rakfiskfestival på Fagernes lørdag 7.november 2015. Fagjuryen var enige om at fjorårets vinner Røn Gard ble en god nummer 2, mens Noraker-fisken kom på 3.plass. Røn gard og Lofoss er to bedrifter med felles ledelse av brødrene Endre og Lage Røn på Røn gard som i 2015 kunne feire 50 års jubileum som rakefiskprodusent.

- Dette var så ubeskrivelig deilig. Jeg vill først og fremst takke broren min, Lage, og kona mi, Randi, og for øvrig hele familien. Vi er ei familebedrift, og å vinne dobbelt her er bare ubeskrivelig deilig, sa en skjelven og glad Endre Røn til avisa Valdres.


Det ble jamt også i år, bare ett poeng skilte de to på toppen.

- Vinneren har en fin og djup farge, ser delikat ut og har en frisk, fyldig og rein rakfisksmak. Den er en tanke for salt, men er smørbar med god tyggemotstand, kort sagt festivalens beste og en verdig vinner, sa fagjuryens leder Bjørge Løken.
Klekkeri og oppdrett


Det er i 2015 seks rakefiskprodusenter med egen oppdrettsfisk av regnbueørret, to i Nord-Aurdal og fire i Vestre Slidre. De seks anleggene får sin settefisk fra to lokale klekkeriene til Haadem på Leira og Røn gard. Produksjonen er totalt 300 000 settefisk og 45 tonn rakefisk.Wangensten AS er størst i Norge
Wangensten AS er den største rakefiskprodusenten i Norge og leverer fisk både til NorgesGruppen, Rema, Coop og Ica. De har eget selskap for oppdrett av regnbueørret i Sverige og produserer 350 tonn rakørret årlig, men har ambisjoner om å øke den med 100 tonn i året.
Nye produkter
Mens Jølstramuseet har overrasket sine gjester med å komponere en rakfisksuppe, presenterer Wangenstens datterselskap Valdresmeieriet en rakefiskmousse og en rømme spesielt for rakefiskselskaper. Fra før har de rakefiskølet Egir som de produserer i Flåm.
 

Kategori: