Fiskeguiden.no

Nyheter, reportasjer og 2500 norske fiskeplasser

Flest laks tatt i Surna, den største tatt i Driva mens Eira hadde største snittvekta

Årets laksefiske er over og avisa Driva  har tatt en titt på laksebørsene for Surna, Driva og Eira. Surna har gitt flest laks, mens den største laksen ble tatt i Driva. Eira kan skilte med høyest gjennomsnittsvekt.

 

 

 

Greit år: Administrativ leder i Surna Elveeierlag, Georg Solem, oppsummerer sesongen som tilfredsstillende. – Målet på 1000 ble nådd i forhold til antall, men vi skulle gjerne sett at totalvekta kom på 5000 kilo slik at snittvekta ble en stor kilo høyere, sier han. 
    
      (Foto: Gøran Rønning)

Greit år: Administrativ leder i Surna Elveeierlag, Georg Solem, oppsummerer sesongen som tilfredsstillende.overfor avisa Driva.– Målet på 1000 ble nådd i forhold til antall, men vi skulle gjerne sett at totalvekta kom på 5000 kilo slik at snittvekta ble en stor kilo høyere, sier han. FOTO: GØRAN RØNNING

Laksebørsen på Elveguiden viser at den totale laksefangsten i Surna ble 4072 kilo, fordelt på 1040 laks. Dette gir en gjennomsnittsvekt på 3,92 kilo.

Den første måneden var gjennomsnittsvekta på laksen høg, men denne fikk en nedgang og flatet ut i siste halvdel av sesongen.

Flest Surna-laks ble ifølge statistikken tatt på flue; 531 laks, mens 284 ble tatt på mark og 259 på sluk. 56 laks ble tatt på andre ting, som wobbler og spinner.

Jonas Bekkedal dro sesongens tyngste laks i Surna på valdet Honnstad/Mogstad. Denne var 15,2 kilo. På plassene bak følger Roy Seth med en laks på 14,7 kilo tatt på Austigard Skjermo/Nygard Lodge, og Jörn Beck med en på 14,2 kilo på Øvre Sæter Fiskecamp.

Størst i Surna: Jonas Bekkedal dro sesongens tyngste laks i Surna. Den 112 cm lange hunnlaksen på 15,2 kilo ble tatt på mark på valdet Honnstad/Mogstad 16. juli. 
    
      (Foto: Privat/elveguiden.no)

Størst i Surna: Jonas Bekkedal dro sesongens tyngste laks i Surna. Den 112 cm lange hunnlaksen på 15,2 kilo ble tatt på mark på valdet Honnstad/Mogstad 16. juli.  FOTO: PRIVAT/ELVEGUIDEN.NO

Mest laks ble tatt på Honnstad/Mogstad, der totalen endte på 198 laks med en samlet vekt på 786,4 kilo.

Av laksene var to registrert som støinger, samt at to pukkellakser ble tatt. I tillegg til 1040 laks ble totalt 80 sjøørret også landet i løpet av denne sesongen i Surna, samt tre brunørret.

– Tilfredsstillende sesong

Administrativ leder i Surna Elveeierlag, Georg Solem, oppsummerer sesongen som tilfredsstillende.

– Antallet er brukbart. Målet er 1000 laks med samlet vekt på 5000 kilo. Antallet ble nådd, men ikke totalvekta, så vi skulle gjerne sett att snittvekta ble en stor kilo høyere, sier han.

Sett under ett oppsummerer han sesongen med mye storlaks i starten, mye smålaks hele sesongen, mens det ble et generelt svakt mellomlaksår.

– At det er mye smålaks lover godt for framtida. Men det har vært urovekkende lite mellomlaks hele sesongen, samt at storlaksen sviktet den siste delen av sesongen. Dermed ble også snittvekta lav, fastslår han.

Tørt vær og ikke en eneste flom ser han som noe av årsaka.

– Dette kan gjøre sitt til at storlaksen ikke kommer før nå utover høsten. Ellers var det veldig godt med storlaks i starten og veldig bra med smålaks hele tida, så noen svak sesong for Surna har det ikke vært. En får vel konkludere med at vi har hatt en tilfredsstillende sesong, avslutter Solem.

43 laks i Eira

Fasiten for Eira denne sesongen ble 43 laks og 21 sjøørret, ifølge Elveguiden, de fleste tatt på flue. Totalvekta på laksen her ble 227 kilo, hvilket gir en gjennomsnittsvekt på 5,27 kilo. Vektene på sjøørretene lå på mellom 0,6 og 5,4 kilo.

Cato Rønnestad sin hannlaks på 114 cm og 14,5 kilo ble stående som den største. Denne ble tatt på flue allerede 9. juni. 

Størst i Eira: Cato Rønnestad tok den største Eira-laksen i år, en hannlaks på 114 cm og 14,5 kilo. 
    
      (Foto: Privat/elveguiden.no)

Størst i Eira: Cato Rønnestad tok den største Eira-laksen i år, en hannlaks på 114 cm og 14,5 kilo.  FOTO: PRIVAT/ELVEGUIDEN.NO

Sesongens største tatt i Driva

I Driva viser statistikken på scanatura.no at det er tatt 311 laks totalt, og at samlet vekt er 1318,9 kilo. Her blir gjennomsnittsvekta dermed 4,24 kilo.

Med sin rugg på 16,4 kilo tatt på flue 29. juni i sone 1, ble Tor Jacobsen stående med sesongens største laks i Driva. Geir Hammer la beslag på andreplassen med en fin laks på 15,6 kilo, tatt på flue i Furu elv/ Kiklingbrekkhølen 20. juni.

Drivas sølv: Vi har ikke bilde av Drivas største laks, men her er nummer to. Geir Hammer med sin laks på 15,6 kilo, tatt på flue 20. juni. 
    
      (Foto: Privat/scanatura.no)

Drivas sølv: Vi har ikke bilde av Drivas største laks, men her er nummer to. Geir Hammer med sin laks på 15,6 kilo, tatt på flue 20. juni.  FOTO: PRIVAT/SCANATURA.NO

66 sjøørret som ble dratt opp, med vekter fra 0,4 til 6,0 kilo, ble alle satt ut igjen. Det ble også tatt 10 pukkellaks, en regnbueørret og en brunørret.

Kategori: