Fiskeguiden.no

Nyheter, reportasjer og 2500 norske fiskeplasser

Nå går Jølstra og mange andre elver tjokka full av bitevillig gangsfisk!

Jovisst er vi  heldige, vi som kan ta oss fri og nyte den siste fiskeuka i Jølstra der gangsfisken nå forbereder bryllupsdansen i Europas beste aurevassdrag. I flere av hølene står det nemlig stimer av fisk fra halvkiloen og opp til 5-6 kilo som kan la seg forføre av en fristende godbit servert av den erfarne sportsfiskeren om følger våre tips her.

Med den nåværende store vannføringen slipper  det seg nå ned stimer av  fisk full av rogn og melke som trimmer seg til gyteprosessen.  Du finner dem allerede i utløpsoset, og speseilt de store kubbene på flere kilo, som her tar en liten"stop over" før de slipper seg ned i de viltre strykene, og da gjerne når sola er gått ned og mørket faller på. 

De beste mulighetene har du grytidlig morgen i de aller øverste hølene, der gytefisken fra Jølstravatnet står over det første døgnet for å bli kjent med temperatur- og strømforholdene. Så slipper de seg videre nedover , og som laksen, vender mange av dem tilbake til plassene der de har vokst opp og gytt tidligere. 

De første to-tre døgn på elva er mange av dem litt vare av seg. De blir stående iynoen timer på dype, rolige steder under strie, beskyttende stømpartier. Etter hvert lar de seg føre inn mot de dype partiene langs land  mens andre slipper seg ned på utløpet av hølene, der de kan leike seg og slåss med annen fisk, mens rogna og melken modnes og utvikles klar for bryllupsdansen  senere i høst.  

Hva bør vi så servere den bryllupskåte gangsfisken? 

Jølstermetoden, det utralette markfisket som vi har videreutvklet etter oppskrift fra de sveitsiske alpesjøer, er etter vår mening den mest effektive fiskemetoden etter ørret og annen laksefisk, og og ikke minst på gangsfisk. Men også eksperten  på fiske med spinner, sølvkroken spesial, toby sølv og andre av våre klassikere, har gode sjanser for å lure aure på flere kilo i tillegg til førstegangsgyterne av storaure fra  halvkiloen og oppover mot kiloen. Er du en dreven fluefisker, så sett på en dobbeltkroket "oterflue" med sølvbuk og fisk over strømkantene og de nedre delene og utosene av de store hølene. 

De av oss med lang fiskeerfaring, og som etter hvert opplever hvor viktig det er å ta vare på fiskemulighetene våre, mener det er viktig å gjenutsette den store hunnfisken så den kan fullføre gytinga.  Slipp den tilbake og du opplever dobbel fiskeglede! 

Skitt fiske fra

Eivind Fossheim

 

 

 

Kategori: