På Kjerstadvaldet i Meldal ble det denne uken arrangert jenteuke, der fem kvinnelige fiskere fikk bruke elva i en uke.
Selje Cathrine Oftebro begynte å fiske da hun var 18 år, og arrangerer nå jenteuke for andre med samme interesse. FOTO: JONAS OLSEN WITHBRO
MARIT ROKSVÅG IVERSEN
NATUR, JAKT OG FISkE
- Vi er fem jenter som er med i jenteuka. Det er ikke så ofte man møter jenter i elva sånn ellers, så det er hyggelig å samles til en jentetur. Vi ønsker å ha et innslag av faglig påfyll også, forteller arrangør Selje Cathrine Oftebro,
Arrangementet varte fra lørdag til lørdag, og besto av fluefisking, foredrag og kasteinstruksjon, for å nevne noe. Det var heller ingen krav om erfaring for å kunne delta. Alle jenter er velkommen her, så det er ingen krav om at du må være en dreven fisker. Her får jentene prøvd seg på fluefiske, men de får fiske med det utstyret de vil, sier Oftebro.
KjerstadvaldetKjerstadvaldet eies av ekteparet Ingrid og Knut Voldøien. De forteller at det er første gang de har jenteuke på valdet, men at det nå kommer til å bli en tradisjon, i samarbeid med Oftebro. Voldøien stiller også med boplass, som er gangavstand fra elva.
Kjerstadvaldet eies av Knut og Ingrid Voldøien, og ligger mellom Meldal og Å. FOTO: JONAS OLSEN WITHBRO
Tre laks på 24 timer
Oftebro kommer fra Lillehammer, og forteller at hun har hatt med seg interessen for fisking i mange år.
- Jeg begynte å fiske da jeg var 18 år, og begynte med flue og laksefiske for fire år siden.
- Nå er jeg helt hekta. Man kan aldri bli utlært på det feltet. Flue og fluefiskehistorie har blitt til skikkelig "nerding" for min del, legger hun til.
På de 24 første timene i elva fikk de 3 fisker, skal vi tro Oftebro. Hun satte selv en personlig rekord med en hunnlaks på åtte kilo.
- Hva gjorde du med laksen?
- Jeg slapp den ut igjen. Hunnlaksen er freda, men jeg ønsker uansett å slippe ut fisken igjen. Jeg ønsker i hovedsak å praktisere fang og slipp, så fremt det lar seg gjøre på en forsvarlig måte, sier hun.
Ida Aas er en dyktig fluefisker. FOTO: JONAS OLSEN WITHBRO
LES OGSÅ: Kjører fra Lom til Fannrem seks ganger hver sommer: - Jeg kan stå i tre uker uten å få napp
Adrenalinkick
Dette er ikke første året det har blitt arrangert en slik sammenkomst. Jenteuke ble også arrangert i fjor, men da fisket de på Horgøien i Gaula. Ingrid Solbakken fra Trondheim var ikke i tvil om at hun også skulle være med i år.
- Det ga mersmak å være med i fjor. Det er ikke bare det å få laksen som er hensikten. Det er like viktig å få være i elva sammen med gode folk. Jeg er her for å lære, og jeg lærer av folk som er dyktige, forteller Solbakken, og viser til resten av jentene.
- Det å kunne stå i elva er helt fantastisk. Man blir nesten litt høy og får et adrenalinkick, spesielt om det er et par dager til du er ferdig, og ikke vet om du rekker å få fisk, sier Cesilie Aasen, som også er en ivrig fisker.
Ingrid Solbakken og Cesilie Aasen. FOTO: JONAS OLSEN WITHBRO
Flest menn
At det er flest menn som driver med samme hobby, legger ingen av jentene skjul på.
- Det hender seg at jeg får noen kommentarer på at jeg skal fiske laks i ferien min, men det er fra folk som synes det er kult, forteller Aasen.
- Det er sikkert mange damer som har lyst til å prøve seg, men ikke tørr, legger Marit Roksvåg Iversen til.
Mange av damene er også med i grupper på Facebook der det bare er kvinnelige fiskere. I følge Aasen har det åpnet seg et helt nytt miljø.
- Jeg synes det er fint at vi har et fellesskap blant jentefiskere. Det er mye aktivitet på Facebook-siden, så det er faktisk en del jenter som har samme hobby som oss, forteller hun.
Marit Roksvåg Iversen bruker heller sommerferien sin på å fiske laks, enn å dra til syden. FOTO: JONAS OLSEN WITHBRO
Orklas mest fotograferte fisk
Jentene forteller videre at de er opptatt av at dette er noe de gjør sammen. De gir uttrykk for at det er stor glede i gruppen når noen får napp.
- Da laksen bet i starten av uka, var det ikke jeg som fikk fisk, men det var vi som fikk fisk, bekrefter Aasen.
- Jeg tror det var Orklas mest fotograferte fisk, legger Solbakken til.
At det er stor forskjell i alder blant jentene har heller ikke det noen betydning.
- Vi er mellom 24 år og 52 år, men det er uvesentlig. Det er ikke den eldste som har mest erfaring her, det er heller motsatt, forteller Aasen.
Latteren satt løst på valdet. FOTO: JONAS OLSEN WITHBRO
Jentene ser helheten
Biologen Morten Kraabøl var invitert til å holde et foredrag for laksefiskerne. Han forsker på problemer knyttet til vassdragsreguleringer, og kom til dette arrangementet for å snakke om hvorfor laksen biter på fluene.
Kraabøl forteller at i år er året for å begynne med laksefiske.
- Det er i år man bør begynne med laksefiske. Det er mye laks i elva, og det gir mange muligheter til å få napp. Om noen vurderer å starte med det, er det i år det er mest givende, sier han.
- Hva tenker du om at det er flest menn som har denne hobbyen?
- Jeg tror at laksefiske vil appellere til damer. Fluefisking handler om estetikk, og det gjør også valget av fluer. Jeg tror rett og slett fluefiske ligger mer for damer enn menn. Jentene ser helheten, samtidig som menn ofte tenker på utstyret de bruker, forteller Kraabøl.