Nordens krokodille får skylda for lakseforbudet
Fisker og forsker setter søkelys mot gjedder etter at laksen har forsvunnet i Tanavassdraget, mens «Jenter som fisker gjedde» ønsker å løse problemet.
PREDATOREN: Nordens krokodille eller gjedda er kannibal, men også veldig glad i lakseyngel. Mange fiskere gir skylda på gjedda når laksen har nådd bunnivået i Tanavassdraget.
FOTO: IMAGEBROKER/CHRISTIAN GUY / IMAGEBROKER
Tom Stian Tretnes HansenJournalist
Johan Ante UtsiJournalist
Publisert 8. apr. kl. 20:21 Oppdatert i går kl. 11:23
Ung fisker og politiker mener den norske staten må granske årsakssammenheng i et større bilde, da en av europas største laksevassdrag har nådd historisk bunnivå.
KRITISERER FORVALTNINGEN: Jon-Christer Mudenia (Árja) mener forvaltningen må ta gjedde og de andre predatorene mer seriøst.
FOTO: HANNAH NOSTE / NRK
– Vi vet at gjeddebestanden har økt i vassdraget, og at det er vanskelig å systematisk ta ut rovfisken i elva, sier Jon-Christer Mudenia.
En av gjeddas yndlingsrett er lakseyngel, men den spiser allslags fisk, ja til og med andre gjedder.
Gjedda er kommet i søkelyset siden norske myndigheter stopper laksefiske i Tanavassdraget ut året, og begrunner dette med overfiske, gjedde og ørret som hovedårsak til den alvorlig situasjonen.
Tanaelva er grenseelva mellom Norge og Finland i Nord-Norge.
Mudenia slår følge med ekspertene, forskere utelukker ikke at all lakseyngel havner i magene på gjedda.
Forsket på gjedda i Tanavassdraget
NINA-seniorforsker Martin Arne Svenning har undersøkt nærmere på hva gjedda spiser i Tanavassdraget.
Seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) Martin Arne Svenning
FOTO: SKJERMDUMP
Han ledet et forskningsprosjekt i år 2018–2019 i øvre del av Tanavassdraget. I laksens gyteplass, Iešjohka, i Karasjok kommune.
Han undersøkte gjeddas og sjøørretens mageinnhold sammen med tre lokale representanter ved Tanafiskeforvaltning (TF). Totalt ble det samlet inn 600 gjedder og 350 sjøørret.
– Det vi fant ut var at over 50 prosent av mageinnholdet var lakseyngel, sier Svenning.
Seniorforskeren understreker at gjedda utgjør større skade mot laksebestanden når laksebestanden er lav, sammenlignet med et normalt år. Da de gjorde undersøkelsen var laksebestanden nærmere 20 prosent i sitt fulle potensial.
– Dersom laksebestanden hadde vært god, så ville kanskje gjeddas uttak av lakseyngel vært på nærmere 15 prosent, og det er vel det som har gjort det levelig for laksebestanden i flere år, sier Svenning.
Det er uvisst hvor stor gjeddebestanden faktisk er i Tanavassdraget, men seniorforskeren sier de vil sette i gang et nytt prosjekt. Da vil de merke 75 gjedder og prøve å finne ut mer om gjedden i vassdraget.
Gjedda og laksen har sameksistert i Tanavassdraget over 10 000 år, ifølge forskeren.
MONSTERØRRET: I påska postet Ánne Hedvig Salmi Nordsletta dette bildet, men det er manipulert. Siden hun ikke fikk fisk, satte hun en gigastor kanadiske ørret i bildet.
PRIVAT
«Jenter som fisker gjedde» vil løse problemet
Instagramgruppen «Jenter som fisker gjedde» består av fire jenter fra Karasjok.
– Det som er bra med laksefiskeforbudet, er at vi kan fiske etter gjedden i fred.
VIL HJELPE: Ánne Hedvig Salmi Nordsletta klar til å fiske gjedde når isen går opp om våren.
FOTO: PRIVAT
Det sier en munter Ánne Hedvig Salmi Nordsletta, som tilhører gruppen. De lagde Instagram gruppeprofilen for å vise venner og bekjente bilder når de er på fisketur.
Siden hennes far er laksefisker og hun har spist mye laks under oppveksten, foretrekker hun nå gjedde fremfor laks.
– Gjedda er en delikatesse. Jeg lager gjeddekaker av gjeddas filé, men av og til bruker jeg også bare å steke den, sier Nordsletta.
Nå vil gruppen redde laksebestanden ved å fiske gjedder i vassdraget.
– Vi vil hjelpe til med å fiske gjedder slik at laksebestanden klarer å øke igjen, sier hun.
– Løsningen er ikke å fiske gjedda
Selv om jentene har gode intensjoner med å hjelpe laksen, så kan det ha en motsatt effekt, mener seniorforsker Martin Arne Svenning.
– De fleste forsøkene som er gjort på for å tynne ut gjeddebestanden ved å ta ut store gjedder har vært mislykket, fordi det har en motsatt effekt, sier Svenning.
Dersom man tar ut store gjedder så vil kannibalismen avta blant gjedder. Det er de småe gjeddene som spiser lakseunger, ifølge seniorforskeren.