Fiskeguiden.no

Nyheter, reportasjer og 2500 norske fiskeplasser

Komagelva 2018

En fin Komag-laks. Foto: Eivind Fossheim.
Laks: Sjøørret: Ørret: Røye:

Fisketiden

Villaks 24.06 - 31.08

Fra 1.august skal all hunnlaks gjenutsettes. 

Villaks under 35 cm og sjørøye og sjøørret  under 30 cm skal gjenutsettes.Døgnkvote 3 laks , sesongkvote 20 laks pr. fisker.Årskvoten på sjørøye er 10 pr. fisker,

Sjørøye 01.07 - 31.07

Sjøørret 01.06 - 14.09
Fredningssoner: Pedersenkulpen, øvre del av Allemannskulpen, Russekulpen og Portkjeften.
Midtsesongsevaluering med forhåndsavtalte tiltak.

 

Som skapt for fluefiske med enhåndsstang

Komagelva munner ut i Varangerfjorden ved Komagvær. Laksen går helt inn til Bjørneskaret, 25 kilometer fra utløpsoset.

Komagelva, eller Storrajohka som den heter på samisk, har sine kilder inne på Varangerhalvøya og renner ut ytterst i Varangerfjorden ved Komagvær, mellom Vardø og Vadsø. Den slynger seg ned gjennom en vid, åpen dal med slake åser til Bjørneskaret. Her vider landskapet seg ut og danner en stort, åpent myr- og hei-landskap. Fra nord kommer Fosselva inn. Nedenfor Bjørneskaret, der elva flyter stillere, er det mye tett vier-kratt, men ingen skog. Vassdraget er vernet. Laksen går helt inn til Bjørneskaret, 25 kilometer fra utløpsoset. Elva er ikke stri, men veksler vakkert mellom høler og stryk. Elvebunnen består av kuppelstein, vekslende med grov grus og sand. Steinene er kledd med mørk mose. Hølene er små og grunne.Vannet klart. Gyteplasser finnes over alt. Isløsningen endrer stadig på elveløpet og hølene. Laksens snittvekt er rundt 2-3 kilo. Storlaks finnes også, men sjelden over 10 kilo. Rekorden er 17!
Sjørøya går opp i Komagelva rundt midten av juli. Snitt for sjørøya er 0,8 kilo. Med stor trafikk kan fisken til sine tider være meget sky, men desto sprekere er den på kroken. 

Komagelva er delt opp i 7 soner, og fiskekortet som dekker alle soner, kr.300,- for finnmarkinger, kr. 400,- for andre nordmenn og kr. 500,- for utlendinger. Kortene kjøpes på Bruhytta, der elva krysser E75.  Her får du også desinfisert utstyret. Siden elva er grunn og klar, er fiskereglene utformet for å unngå kroking av laks. Oppstrlms fiske med våtflue er forbudt. Det er også fortyngede våtfluer og nymfer. Største tillatte enkeltkrok er no. 2, no.4 for dobbeltrok. No 10 er største tillatte nymfekrok. Kun flytesnøre er tillatt. Markfiske er tillatt frem til 10.juli. De 5 fredningssonene er merket med skilt på elvebredden.


Den dansende opphengerflua frister fremdeles laksen i Komagelva


Komagelva 12.august 2011

Tekst og foto: Eivind Fossheim.




På hitsiden av steinen tar laksen den dansende flua.




-Jo, selv om det var en litt treg start på sesongen, har vi hatt et brukbart fiske her i Komagelva, sier Rolf Berg fra Vardø til Fiskeguiden no, der han står og finkjemmer elveosen med den lange fluestanga si.



Rolf Berg foretrekker fremdeles fiske med glidende opphenger




Som endeflue bruker han den kjente Komager´n mens det på den meterlange glidende opphengeren sitter en Silver Grey, begge på enkelkrok nr.10.



Komagern




Om og om igjen lar han opphengerflua danse over krusningene til den vesle hola på hitsiden av den vesle steinen på oversiden av veibrua. Her står alltid en laks, sier han, og gir seg ikke. Kanskje står han der ennå, Rolfen fra Vardø.



Silver Grey danser over strykene




Oppgangen kom sent, bekrefter Eva Mc Master overfor Fiskeguiden.no. Normalt kommer den på elva 10.juli. I år ble det liv i kulpene først 15.juli. Kanskje var det så mye mat i havet at den ventet i det lengste med å få på elva, spekulerer hun.
700 laks! -Vi dykket i elva midtveis i sesongen og telte over 700 laks, forteller hun. 29.juli var det landet 400 fisk på tilsammen litt over 1 tonn. Den største, på 12 kilo, er tatt av Asbjørn Larsen, forteller hun.
Komagelva er spesiell for meg, etter flere hyggelige reportasjeturer sammen med den legendariske fiskekonsulenten Paul Hagala, som forlengsdt er gått bort.


Laksekongen


Laksen og sjørøya i Komagelven berget oss fra mang ei knipe i årene da sjøgarna var svarte og den skrinne jordlappen i Komagvær kastet lite av seg, forteller laksekongen Paul Hagala.

Vi sitter på elvebredden og studerer smålaksen som spretter der ute i Olastrømmen. Midnattsolen legger et lysrosa skjær over vidda. Som et mørkefiolett bånd slynger elven seg gjennom havet av vierkratt og lyng under den guddommelig lyse polarhimmelen. Det er julinatt på Varangerhalvøya. Vi strekker oss i lyngen, det føles godt mellom de hundrevis av fluekast mot forførende, levende sølvstrimer ute i strykene.



Laksekongen Paul Hagala. Foto: Eivind Fossheim



Tok sin første laks som 12-åring


Alt som 12-åring tok Paul Hagala sin første laks i Komagelven. Det var her faren lærte ham kunsten å lure laksen og sjørøya på kroken. Det var hit han måtte gå for å sikre seg fangst dengang foreldrene ikke visste sin arme råd hvordan de skulle skaffe mat til seg og ungeflokken på ti.

Paul er den eneste stangfiskeren jeg kjenner som har levd av å fiske laks med stang. Han er også en av de få fiskerikonsulenter som kan fiske selv!
Paul kommer plutselig til å tenke på historien som gjorde slik lykke på et møte blant fiskerikonsulenter nordpå.

Han tar gjerne en reprise om hannkatten som var ute på rek til alle døgnets tider, og som eieren kastrerte så den skulle holde seg hjemme i sofakroken om kveldene som katter flest...
Om hannkatten sluttet med sine nattlige frierier? Jo, svarte eieren, det ble slutt på slagsmålene. Etter operasjonen ble han bare konsulent.


Flue på glidende opphenger.


Etter en befriende latter triver Paul stanga og setter kurs for holmen og laksen han har sett seg ut. Pipa glir ned i brystlommen. Han skyver hatten frem for å skjerme seg mot den lave solen.
Med sin lange tohåndsstang legger han snøret mykt over strømmen, helt over mot den andre bredden. I enden har han en ganske stor våtflue. På den glidende opphengeren sitter en dobbeltkrok March Brown med gullbuk og krokstørrelse 8.

Paul har vist meg hvordan han fester opphengeren til fortommen slik at den kan gli ned mot endefluen så snart fisken sitter(se tegningen). Fiskemetoden er helt spesiell for Komagelva, men brukes også med stort hell i Syltefjordelva.

Med den lange stangen sin styrer Paul fluene sakte tilbake over midtstrømmen og hølen slik at opphengerflua striper overflaten. I selve strømkanten, bak steiner og små lommer i elva, der laksen oftest står, lar han opphengerflua ligge og danse litt, for så å føre den inn mot stranda der han står.

Det hender at endeflua gir fangst, men den brukes mest til styring av den stripende opphengerflua. Det er presentasjonen av den, måten å servere den på, som tenner laksen og sjørøya.

Det er ikke bare laksen i Komagelva og Syltefjordelva som kaster seg over stripende flue. Paul har også brukt fiskemåten med stort hell i mange elver sørpå.

Siden vi første gang skrev om mine turer med Paul, har vi fått mange hyggelige tilbakemeldinger fra fiskere som har prøvd metoden i sine elver, og spesielt etter smålaks i mindre vassdrag. Bare prøv selv, og la oss gjerne høre om dine erfaringer.


4819 laks på stang!


Paul Hagala var kongen blant laksefiskere nordpå. I fiskeboken sin noterte han hver bidige laks siden han som 12-åring tok sine to første. Helt alene plukket han opp 4819 laks på stang i sitt liv. 4381 laks har han tatt i Komagelva, resten i andre elver. Som 16-åring tok han 100 laks på én sommer.


Laks som båndhund!


- Dette er første gang jeg har sett en mann leie laksen hjem i bånd, skrev Paul Lorch Eidem i hytteboka til Paul Hagala etter et besøk i Komagelva.

Før i tiden var det nemlig vanlig å oppbevare laksen levende i mindre dammer i elveløpene til det var på tide å gå hjem. Da kunne man sløye dem og samlet bære fangsten hjem til bygda like fersk.

Paul hadde laksen sin gående i en høl like utenfor hytta, tjoret til et tre med en løkke om sporden!
Paul Hagala har lagt fiskestanga fra seg for godt. Vi finner ham ikke lenger i Olastrømmen. Han er borte, men minnene lever.

Men en annen storfisker kan vi treffe på.Steinar Sundkvist, ble også tidlig rammet av laksefeberen til Paul Hagala.Treffer du ham herinne,fortelle han gjerne om sine knep og gode fiskeplasser i Komagelva.

Få en avtale med Steinar og lær deg elva og fiskemåten å kjenne. Har han ikke tid selv, skaffer han deg en annen guide.


Blue Charm som styreflue


Steinar Sundkvist triver sin 18 fots fluestang når han søker til Komagelva. Som de andre lokalkjente fiskerne, sverger også han til stripende opphengerflue. Som styrende endeflue bruker han en stor Blue Charm. Som fiskende opphengerflue sitter det en mindre utgave av Sølvdokka.
.
Selv om de lokale ekspertene bruker lange tohåndsstenger, er Komagelva som skapt for fluefiske med énhåndsstang, og spesielt når sjørøya går opp. Med vadebukser kan du ta deg frem over det meste av fiskeplassene, og du får bruk for alle dine erfaringer og knep i de spreke duellene som venter deg der inne på vidda.
Komagelva, Vestre Jakobselv og Kongsfjordelva er de mest interessante elvene på Varangerhalvøya. Sjørøyefisket er best i Komagelva og Skallelva, mener Sundkvist.



Noe av det vakreste jeg har opplevd!



Fantastisk! Foto: Jan Petter Gustavsen.




Komagelva er noe av det vakreste jeg har opplevd, sier Jan Petter Gustavsen på Jessheim. Heller ikke han glemmer sin første fisketur inn i denne arktiske villmarka.


Foto:Jan Petter Gustavsen 

Fiskeguidens kontaktmann:




Steinar Sundkvist,

Peder Holtsgt. 19,

9950 Vardø,

tel + 47 789882 38 / + 47 922 89 833.

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.



Fangstrapporter:



Fisket i Komagelva har de siste årene gitt svært ujevne fangster, men elva regnes fortsatt blant de mest spennende i Finnmark.

1995: 902 kg laks (2,2) og 142 kg sjøørret/sjørøye (0,8)

1996: 985 kg laks (2,1) og 174 kg sjøørret/sjørøye (0,7)

1997: 287 laks på 614 kilo (2,1) , 25 sjøørret på 24 kilo og 256 sjørøyer på 167 kilo.


1998: 1330 kg laks (2,1) og 267 kg sjøørret/sjørøye (0,9)

1999: 868 kg laks (2,4) og 253 kg sjøørret/sjørøye (0,7)

2000: 2764 kilo laks (2,4) og 255 kilo sjøørret/sjørøye (0,8)

2001: 909 kilo laks (2,2) og 23 kilo sjøørret og 219 kilo sjørøye

2002: 318 laks på 1027 kilo, 31 sjøørret på 30 kilo og 518 sjørøyer på 353 kilo.

2003: 824 laks på 1745 kilo, 65 sjøørret på 51 kilo og 410 sjørøyer på 304 kilo.

2004: 775 laks på 1893,5 kilo, 57 sjøørret på 69 kilo og 555 sjørøyer på 377 kilo.

2005: 2369 kilo laks og 610 kilo sjøørret/sjørøye.


2006: 1056 smålaks på 1887 kilo, 510 mellomlaks på 2186 kilo og 58 storlaks på 472 kilo,tilsammen 4545 kilo, samt 136 sjøørret på 163 kilo og 388 sjørøyer på 320 kilo.


2007: 464 smålaks, 779 mellomlaks og 65 storlaks, som tilsammen utgjorde 1308 laks på 4666 kilo. I tillegg ble det tatt 63 sjøørret på 83 kilo og 192 sjørøyer på 162 kilo.


2008: 1175 laks på 3312 kilo og 50 sjøørret/sjørøyer på 61 kilo

2009: 645 laks på 1776 kilo, 87 sjøørret på 188 kilo og 49 sjørøyer på 47 kilo

2010: 1155 laks på 3068 kilo laks og 25 sjøørret på 49 kilo.

2012: 1318 laks på 3745kilo (2,8 kg snitt), 232 sjørøyer (blink) på 209,7, 49 sjøørret på 55,8 og 7 pukkellaks på 10 kilo. Av laksen som ble tatt, ble det gjenutsatt 177 lak på 580 kilo.

2013: 958 laks på 6658 kilo og 372 sjøørret på 783 kilo.


2016: 1262 laks på 3828 kilo, hvorav 235 laks på 937 ble gjenutsatt. I tillegg ble det tatt 185 sjøørret/sjørøyer på 260 kilo, hvorav 36 fisk på 48 kilo ble gjenutsatt.


Fangster som i gode, gamle dager!.



Det var glede i Komagelva sommeren 2006. Laksefangstene smakte av gode, gamle dager. Årsfangsten på over 4,5 tonn var det dobbelte av resultatet i 2005. Og suksessen fortsatte både i 2006 og 2007. I motsetning til de fleste lakseelver i 2007, fortsatte Komagelva sin fremgang med en årsfangst på 1308 laks på 4666 kilo! Men så kom baksmellen. I 2009 var fangsten halvert fra året før. Men det var nok bare et midlertidig dropp. I 2010 var fangsten igjen over 3 tonn.



Informasjon

Fiskeforvaltningen:


Finnmarkseiendommen • Finnmárkkuopmodat

Steinar N. Christensen

tel 09975 / + 47 905 03 329

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Kirkeveien 20, 9811 Vadsø


Komagvær Jæger og Fiskeforening:

leder Kjell-Odin Larsen,

Kr 4 g 15,
9950 Vardø,

tel + 47 482 95 202 / + 47 954 85 904 /+ 47 468 09 306


Eva McMaster

Søndre Berggate 23

9950 VARDØ

+ 47 99 53 31 69

www.komagelv.com


Kart over alle lakseelver i Finnmark



Guiding,transport og overnatting:





Arctic Adventures



Øyvind Zahl Arntzen,

Fossesvingen 25,

N-9800 Vadsø,

tel + 47 78 95 14 72 / + 47 90 76 04 12,

EPOST



Vardø Hotell


Kaigt.8

9950 Vardø

tel + 47 78 98 77 61

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Vardø Hotel



Gjestegården Pensjonat


Strandgt. 72

9950 Vardø

tel + 47 78 98 75 29.



Skagen Bo & Havfiske


Peder Holtsgt.34

9950 Vardø

tel + 47 78 98 79 33 / + 47 957 73 889

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Skagen BO & Havfiske


Kiberg Bed and Boat


tel + 47 41 32 86 79

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

a href="http://www.stavseth.net/kbb">Kiberg bed & Boat



Hytte Komagvær


v/Arnt Strømme

tel + 47 78 98 67 86 / + 47 90 98 62 83 / + 47 41 33 67 86



Hytte ved Syltevannet


Søndrevåg Kiosk

tel + 47 78 98 78 77



Rom i hus i Hamningberg


Bjørn G. Johnsen

tel + 47 48 18 23 81



Bruhytta

Fiskekort

Kortselger og forpakter:

Komagvær JFF

www.jakobselva.no
Fiskere bosatt utenfor Finnmark kjøper kort gjennom de lokale reiselivsbedriftene Vestre Jakobselv campingen, Varangertunet, Jakobselvkaia (Pikkuskitsi), Varanger Fjellstue og Arntzen Arctic Adventure. 24 kort er tilknyttet overnatting.


Desinfeksjon av utstyr:
Vakthytta i Komagvær,
9960 Kiberg
10.00 - 13.00 og 16.00 - 20.00

Tel + 47 78 98 82 38 / + 47 92 28 98 33