Fiskeguiden.no

Nyheter, reportasjer og 2500 norske fiskeplasser

De danske laksekongene i Tana!

På verandaen ser vi de to jubilanter sammen, klar til å feire sine 40 år ved Tanas bredder.

De to danske sportsfiskerne, Hans Christian Andersen og hans fiskekamerat Ole Gamst, har fisket i Tana fra Levajok siden 1963, og markerer dermed sitt 40 års jubileum som Tana-fiskere i år. De to siste årene har de drevet fiskeskole på Levajok Fjellstue fra midten av juni til ut juli. De underviser begge i fiske etter laks med spinner og flue ( ikke på altfor høyt nivå) og guider og ror sportsfiskere på sine beste fiskeplasser.

Levajok Fjellstue fungerte i gamle dager som overnattingsplass for gjester som kom med båt på Tana. Frem til 1965 var det engelske sportsfiskere her. De kom med postbåten den 8 mil lange strekningen fra Karasjok. Da kom veien på norsk side fra Karasjok til Tana Bru og man kunne kjøre med bil helt frem til fjellstua. Eieren av fjellstua i dag, er Ivar Hauge, 87 år og still going much strong. Han kjøpte fjellstua fra staten i 1965, og har selv tatt mang en storlaks i denne verdensberømte elva. Hans største på stang, veide 32 kilo, ikke langt unna verdensrekorden.

Superspinneren Flying Condom!


Spesielt førstegangsfiskere bør ta kontakt med de to hyggelige danske fiskerne på campen deres på fjellstua. De kjenner elva godt. Ikke bare får du instruksjon i fluefiske og fiske med spinnstang. De kjenner også strekningen som sine egen bukselomme og stiller opp som guide og roer, alt etter hva du trenger av råd og hjelp.
Rett utenfor Levajok Fjellstue er Tana forholdsvis smal og dyp. Oppstrøms ender hølen i en smal renne mot den finske siden. Ved lav vannstand kan man her vade ut til renna, der Hans Christian Andersen fikk en laks på 11 kilo på sin spesielspinner sist sommer.

- Flying Condom er ikke hvilken som helst spinner, sier Andersen.
-Den lærte jeg å bruke mens jeg bodde ved Blackwater River i Irland , der jeg i løpet av syv år fanget 400 laks, forteller han.


Levajohka-osen!Der Tana danner en s-sving , 30 minutter med båt, oppstrøms for Levajok Fjellstue er det en meget spennende fiskeplass. Nedstrøms for fjellstua , 10 minutter med båt, ligger "Finske Næs", "Engelskkulpen" og "Isakkulpen". Nedstrøms 4 kilometer fra fjellstua, ved utløpet av Levajohka, er det i dag en fredningssone på 50 meter på hver side av utosen. Her tok jeg tidligere to laks på fluene Torden & Lynild og Hår Marie på norskesiden.

Her er elva smaler og striere, og fra finskesiden blir det tatt en god dl fiske med flue fra land.
AilestrykeneDe øvre Ailestrykene, 6 kilometer nedstrøms for fjellstua, er det noen utrolig spennende fiskeplasser, med dype renner og kjempestore steiner. Her blir det tatt mye storlaks fra land, understreker Andersen.

De mellomste Ailestrykene, 7 kilometer nedstrøms fra fjellstua, er et bredt og rolig stryk, der laksen vandrer fortrinnsvis på norskesiden. Her ble det tatt flere laks på flue i fjor!
De nederste Ailestrykene , 10 kilometer nedstrøms fra fjellstua, er en minikopi av Storfossen, med store sjanser til storlaks.

En venn av meg tok i fjor en laks på13,8 kg og jeg selv en på 12,8 kg, også på Flying Condom, forteller Hans Christian..


Den øverste nakken i nedre Ailestrykene fisker godt på høy vannstand, der laksen stanser opp etter å ha passert strykene.Utløpet av BorsejohkaVed utløpet a Borsejohka, 12 km nedstrøms fjellstua, er den nederste av våre fiskeplasser, forteller Andersen. Her står laks som kan fiskes med flue fra land. Ja, hele den 12 km lange strekningen fra Levajok Fjellstue til de nederste Ailestrykene, kan fiske både med sluk og spinner fra land, presiserer han.
Shinmano 8 er favorittstanga til sluk og spinner
- Min favorittspinnstang er Shimano 8 ”, 10-30 gram med 16-20 lb line, og Strong Siglon V 20lb, som min beste. Favorittsluken er Bug Special" 20-30gram. Favorittspinneren Flying Condom 16gram, forteller Andersen.

Favorittfluer er mange - spesielt grønne og gule fluer har tatt mye fisk de siste årene.
Fiskeguide til 100 kroner timen!


Levajok Fjellstue har 3 stk 3-manns hytter ( kr. 350,00) og en 5-manns hytte
( kr.450,00), og her er muligheter til å plassere en campingvogn eller å sette opp telt, om man ønsker å bo slik. En 2-manns båt med motor koster 300,00 19:00-13:00.

Leien for en 3-mannsbåt med motor koster kr. 500,00 fra kl.19:00 til kl.13 neste dag. I dette tidsrommet kan man også ro selv.

En fiskeguide koster kr. 100,00 pr. time, en roer koster kr. 200,- pr. time i perioden fra kl.19 til kl. 13 neste dag. For en lokal roer koster minimum kr. 50,- mer pr. time.


Mer informasjon og bestilling:Hans Christian Andersen

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

( Fotos: Ole Gamst).

tanaok3.jpg

Kategori: