Fiskeguiden.no

Nyheter, reportasjer og 2500 norske fiskeplasser

Fisketips 1-2003: Bjerkreimselva!

Dette er et eventyr, sier Bjørn Vinningland (bildet). Etter at elva ble kalket, spretter det laks over alt. Han venter et kjempeinnsig av laks denne sommeren og med vårt kjennskap til denne elva, er vi ikke i tvil: -

Med normal vannføring, er Bjerkreimselva ett av våre hot’teste tips til de av våre lesere som er i tvil om målet for årets laksefisketur!

Selv om Bjørn Vinningland tok sin 12,6 kilos laks på mark i fjor, ble de fleste av hans årsfangst på 100 laks landet på flue, vedgår han uten å skjemmes. For Bjørn er ikke bare en erfaren rev som vandrer langs elva si hele sommeren. Laksefisket er for ham en livsstil og den beste medisin for kropp og sjel. Han høster av naturens overflod med god samvittighet, som en av de mange sambygdinger som er med i kultiveringen av et vassdrag de kan være stolte av å by frem for alle oss andre som elsker fiskestanga like høyt som vår samboer…

Nytt lakseeventyr i sikte!Blir det bare en normal vannføring, ligger alt til rette for et nytt lakseeventyr i Bjerkreimselva, mener Bjørn. Han mener det er få steder der det er lettere å få sin første laks. Riktig nok er det mest laks på 1,5 – 2,5 kilo som biter på, men inniblant slenger det fisk på både 5, 6 og 7 kilo, sier han. Å få laks på over 10 kilo må betegnes som et lykketreff, legger han til.

Noen mener at det er nesten blitt for mye fisk i Bjerkreimselva og lurer på om det settes ut for mye yngel!
Fiskeguidens kjentmann


Bjørn Vinningland er Fiskeguidens kjentmann i Bjerkreimselva. Han stiller gjerne opp med gode råd til førstegangsfiskere. Etter nærmere avtale viser han deg gjerne en av sine gode fiskeplasser og hvordan du fisker hølen, men Fiskeguiden vil understreke at slik bistand fra våre kjentmenn avhenger selvsagt av om de er ledige og at man avtaler en godtgjørelse for jobben. De fleste av oss som har fisket en stund, vet hva vi sparer av tid og ergrelser ved å benytte en guide noen timer første fiskedagen på et nytt sted.Det sosiale samværet viktig.
Dersom man ikke får tak noen guide, er det lurt å komme en dag før fisket starter og ta en tur med bilen og snakke med andre fiskere langs elva ogs studere deres fiskemåte. Men selvsagt må vi ikke forstyrre. Mange ønsker å være alene – uten plagsomme kolleger, mens andre igjen kan sitte å prate med deg i timevis uten å duppe snøret. For dem betyr det sosiale samværet mer enn fangsten.


Det nederste strekket er best.Bjerkreimselva er best fra sjøen og opp til Vikeså. På hele denne strekningen er laksen på plass fra fiskestart 15.juni. Tidligere var august beste fisketiden. Etter at elva ble kalket, er perioden 15.juni – 15.juli aller best, slik det er i mange elver i Sør-Norge.
I vassdraget og i sideelvene ovenfor Svelavatnet er fisket best i slutten av juli og i august, alt etter vannføringen.

FavorittfluerHva slags redskap vi skal bruke i Bjerkreimselva. Du kan fiske både med flue, sluk og mark. Bare reke er forbudt. Du kan fiske med en- og tohånds fluestenger. Bjørn binder sine egen fluer. Favoritten ligner på Irene Ravndals Bjerkreimsflue ( se fiskeguidens elveside), og Bjørn går helt ned i dobbeltkrok nr.10 ved liten vannføring. Da foregår det meste av fisket også grytidlig morgen og i skumringen om kvelden. Under normal vannføring biter fisken hele dagen!
Møresilda, takk!Bjørn favorittsluk er Møresilda, blank og rød, og kobber og rød, men i tillegg til flue og sluk, bruker han mark der hølene og vannføringen innbyr til det. Og Fiskeguiden legger til: Prøv en spinner i denne smålakselva!
Mer informasjon på Fiskeguidens egens side om Bjerkreimselva. Der finnes også nyttige linker og kontaktadresser.

bjerkreim3.jpg

bvinningland3.jpg

Kategori: