Fiskeguiden.no

Nyheter, reportasjer og 2500 norske fiskeplasser

Den største Namsen-laksen på 10 år!

Sverre Rye Sundsten (50) fra Stavern landet i går morges(2003) en rugg på 22 kilo på Bertnem/Foss i Namsen. Laksen er den største som er tatt på 10 år i Namsen.

Årets fiskestart ble helt annet en Sverre Rye Sundsten hadde drømt om på forhånd. Allerede lørdag kveld skjedde det ting som fikk Sundsten til å forstå at dette ville bli en fisketur langt utover det han tidligere hadde opplevd på sine turer til Namdalen.

– Jeg skulle ikke starte fisket i Namsen før etter midnatt, så derfor tenkte jeg at jeg fikk prøve lykken i Bjøra utover lørdagskvelden.
Hvor lenge vi hadde rodd i Bjøra, er jeg ikke helt sikker på, men plutselig nappet det kraftig i stanga, og jeg tenkte: Nå tar jeg er årets første laks..,.

Oppførte seg rartIfølge Sundsten oppførte den såkalte laksen seg svært underlig under "kjøring", og hvorfor fikk han raskt svar på når roeren Stig Helmersen skulle kleppe.– På enden av kroken satt det en elleve fots laksestang med en ny Ambassadør 7000. I enden av snøret på den nygåtte stanga satt det i tillegg en wobler, og vips så hadde jeg plutselig fisket til meg verdier for 3.000 skattefrie kroner, sier Sundsten.

Men for Sundsten skulle "fangsten" i Bjøra vise seg bare å være en liten forsmak på hva som ventet han i Namsen noen timer senere.
– Det så ikke så veldig bra ut fram til klokken 05.00. Det var ikke tegn til laks der vi rodde på Bertnem/Foss. Derfor foreslo roeren min Stig Helmersen at jeg skulle sette på wobbleren jeg fikk da jeg fisket stanga i Bjøra kvelden før. Jeg gjorde som roeren sa, og etter en time skjedde det som jeg aldri trodd skulle skje. Et kjempenapp og laks så sterk som en hest. Periodevis gikk den som en torpedo i elva og Helmersen fikk det svært travet de nærmere to timene kampen sto på, forteller Sundsten.
Gledestårer


Da laksen endelig var på land klokken 06.15, fikk både Helmersen og Sundsten et aldri så lite sjokk. Vekta stoppet på drøye 22 kilo og viste seg å være den største laksen som er tatt i Namsen på 10 år. Sist det ble tatt en tilsvarende laks, var i 1993 da Morten Stene og Jon Toresen tok en laks på 21,7 kilo i Bjøra 1. juni.
– Dette er så stort at det vanskelig lar seg beskrive med ord. Jeg har grått og ledd om hverandre. Selv om også jeg har drømt om en slik laks i alle de år, hadde jeg ærlig talt aldri trodd det skulle skje, sier Sundsten og tørker bort en gledeståre.Ruggen på drøye 22 kilo skal inn til avstøpning, og avstøpningen skal få hedersplass på kontoret, forteller Sundsten som i dag er den største aksjonæren i Overhalla Industrier.– Det jeg har opplevd på det siste døgnet har vært så sterkt at det sannsynligvis vil ta lang tid før jeg blir helt normal igjen, sier Sundsten og tar et godt tak rundt roeren sin som han mener har en stor del av æren for at laksen kom på land – og at han fikk sitt livs opplevelse i Elevenes Dronning.


Laksedebut for Steinkjer-jente!


Toril Kristensen (33) fra Steinkjer debuterte som laksefisker med en laks på hele 10 kilo i Bjøra på premieredagen.
Utgangspunktet for fisketuren til Bjøra natt til i går var at ektemannen Erling Kristensen ønsket å ha med seg sin kone til premieren i Namsen, men for Toril ble overhallaturen langt mer enn et besøk til Namsen sine bredder for å se på andre fiskere. Bare tre timer etter at sesongen i Namsen var i gang, tok hun selv en laks på 10 kilo i Bjøra.


– Jeg har aldri fisket laks eller vært i nærheten av en lakseelv i hele mitt liv, så dette var stort, sier Kristensen med et stort smil og holder opp den nygåtte bjøralaksen på 10 kilo.

Uten vald


Men det var ikke bare for Toril å kaste ut snøret i Bjøra. Hun sto uten fiskevald, men takket være Håkon Sprauten på Skogmo Gjestgiveri løste det problemet seg raskt.
– Da han fikk høre at jeg hadde lyst til å debutere som laksefisker, fant han et vald til meg umiddelbart, og klokken halv to om natta var jeg på plass ved Glømmen/Flasnes i Bjøra, sier Toril.
Fra Toril startet å fiske til storlaksen hogg til, tok det rundt en og en halv time. Hogget var så kraftig at Toril ble helt skjelven i bena der hun sto og kjørte laksen langs bredden av Bjøra.
– Jeg fikk heldigvis assistanse av ektemannen min og en kompis av han, fordi vi hadde glemt igjen både klepp og håv. Det endte med at Erling til slutt måtte ta laksen i spolen for å få den på land, sier Toril.
familiens storfisker.


At vekten stoppet på 10 kilo blank, synes Toril er ekstra stas. Ektemannens rekord fra to år tilbake er på 6,5 kilo.– Nå har jeg noen kilo å gå på. Det kan være godt i forhold til at han skal forstå hvem som er storfiskeren i familien.Men Ove Løvåsen fra Ski fikk den første laksen i Namsen!


Ove Løvåsen (38) fra Ski måtte sette ut to overstøinger før han endelig fikk en nygått laks på kroken. Noen minutter over 03.00 landet han en laks på 11.1 kilo ovenfor Sellæghylla i Namsen, og kunne notere seg for årets første laks i denne berømte elva.

Tekst og foto: Stein Aa. Olsen, Trønder-Avisa.

namsen3.jpg

Kategori: