Fiskeguiden.no

Nyheter, reportasjer og 2500 norske fiskeplasser

Nybegynnerflaks i Målselva!

Det er onsdag 9.juli 2003. Vi er på tur til Målselva, jeg og fiskekameraten min Are Larsen. Are er en dreven ørretfisker, men noe særlig laks er det ikke blitt, forteller Terje Kvilstad fra Harstad.

Hva slags redskap vi har med oss? Ares vanlige 11 fot slukstang skulle holde. Og snella også, selv om den er i minste laget. Jo, det går. Vi får presset på 100 meter 0,43 – sene. I tillegg plukker vi ut fire sluker fra butikken: to Toby’er, en i sølv med røde finner og en i svart og kobber, og 2 møresilder, en i kobber og rød og en i sølv og rød. Det får holde for en amatør!

Kortsonen


Vi skal fiske i kortsonen nedenfor Målselvfossen. De fleste av oss er på plass lenge før fiskestart kl.6, med utsøkte, dyre laksestenger, velsmurte kostbare sneller og skrin fylt av sluker i alle regnbuens farger. I tøffe vadebukser har vi sikret oss de beste plassene og står klare til å takle enhver utfordring.Hvor blir det av ham?


Mens vi sjekker stengene våre for ente gang, undrer jeg meg over hvor Are er blitt av. Har han forsovet seg? Nei, der kommer han, bare 10 minutter før starten går.

De beste plassene på kortstrekningen er besatt av fiskere som misliker enhver nykomling som prøver å smette seg inn i rekken av petri brødre. Men Are finner en plass helt øverst på brekket, den ingen andre vil ha på gunn av den sterkere strømmen.

Sitter han fast?


Tiden går. Laksen vil visst ikke bite i dag. Jeg kaster et blikk oppover mot Are. Det har gått en halv time og ingen har kjent noe. Det ser ut som om Are sitter fast. Plutselig går han nedover. Stanga står i spenn. Han tauer på noe tungt – noe levende!

De andre sneller inn så han får kjøre fisken skikkelig. Stakkars den som surrer snøret sitt inn i Ares redskap nå!
Det er ikke utstyret som teller!


Fisken er snill. Snart ligger den på siden i strandkanten. Kjempestor er den også! 16,2 kilo!
Litt misunnelige er de nok, de andre sportsfiskerne. Men Ares fangst setter fart i forhåpningene hos de andre. Når en puslete ørretfisker med sine vanlige gummestøvler, og et utstyr som de andre har lagt på hylla for flere år siden kan få en kjempelaks som denne, må da vi også kunne gjøre det, tenker de nok, der de øker takten i kastene sine.

Men Ares fisk var den eneste som kom på land denne økta…
600 laks er gått opp trappa!


Terje Kvilstad forteller om et labert fiske i Målselva den siste uka. For noen få dager siden var det gått opp 600 laks gjennom trappa. Det er mye fisk i vassdraget, men er ikke villig til å ta. Kanskje laksen på denne tiden har det så travelt med å komme seg videre lenger oppover i vassdraget at den ikke har tid til å leke med fiskerne. Nå er det muligheter lenger oppover i vassdraget, ja langt oppover i vakre høler som vi finner for eksempel i Dividalen.Olav Voigt forteller til Fiskeguiden i dag at det til nå er tatt 194 laks under Målselvfossen, av dette er 113 storlaks med en snittvekt på 10 kilo, 51 mellomlaks og 30 smålaks.

Foto: Terje Kvilstad.

Kategori: