Fiskeguiden.no

Nyheter, reportasjer og 2500 norske fiskeplasser

Nå kommer de utenlandske sportsfiskerne!

Nå må vi passe oss! Heretter kan det bli trangere om fiskeplassene våre, mener fiskeguidens redaktør som har deltatt på to store konferanser om fisketurisme der det klart kom frem at den nye statlige selskapet Innovasjon Norge, som lanseres 1.januar og omfatter det som i dag heter Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (SND), Norges Eksportråd, Norges Turistråd og Statens veiledningskontor for oppfinnere, kommer til å satse kraftig på fisketurisme. Norsk Turistråd og Foreningen Norske Lakselver er allerede ute i Europa og markedsfører fiskeherlighetene våre.

Norge er Europas mest populære reisemål for sportsfiskere, men lite har vært gjort for å tilrettelegge forholdene for utlendinger som gjerne vil fiske her. Norske sportsfiskere kan prise seg lykkelige for det. Til nå har det vært romslig på fiskeplassene våre. Prisene på fiskekort har ikke vært avskrekkende.

Millioner av turistfiskere vil til Norge!
Vi har ikke sett mye til de 500 000 ørretfiskerne fra England, ei heller de 240 000 nederlandske sportsfiskerne som hvert år reiser utenlands for å fiske. Av de 1,8 millioner tyskere som fisker regelmessig, hvorav 25 000 er fluefiskere, har heller ikke stått i kø ved norske elver og vann. Av utenlandske fiskere har vi truffet flest svensker og dansker, men bare noen få av de 3,4 millioner svensker og 600 000 danske sportsfiskere som fisker mer enn en uke hvert år, uten at de har vært spesielt plagsomme for oss.
25 000 fluefiskere i Tyskland!
På den nasjonale konferansen om turisfiske i Trondheim i helgen, la Holger Bente ( til høyre på bildet) og Siegbert Stumke fra det tyske sportsfiskebladet Rute & Rolle, fram resultatene av en stor leserundersøkelse blant sine 70 000 abonnenter om hva man ønsker seg av en fisketur til Norge. Mange av dem har allerede vært her opptil flere ganger, og redaktør Holger Bente understreket overfor Fiskeguiden at de til nå har konsentrert seg om sjøfisket på Norskekysten. Med sine 25 000 fluefiskere, må man imidlertid regne med en større invasjon dersom forholdene legges til rette for dem ved norske vassdrag.
Naturen er den store magneten!
Av undersøkelsen fremgår det at tyske sportsfiskere i tillegg til fiskemulighetene setter aller mest setter pris på vår natur og vårt kulturlandskap, stillheten, menneskene og følelsen av frihet. Det de misliker, er de generelt høye prisene, bomavgiftene og de tilfeller av forurensning de kommer over.

Kommer i egen bil
87 prosent av tyske fiskere kommer i egen bil, og mens 92 prosent har besøkt Sør- og Midt-Norge, har bare 8 prosent av fiskerne vært nordpå. 41 prosent av leserne har vært i Norge opptil fem ganger, 37 prosent mer enn fem ganger!


97 prosent har dårlig eller ingen peiling på norsk språk, og bare 8 prosent mener det er viktig for norske vertskap å snakke tysk. 9 av 10 fiskere kommer tydeligvis langt ved bruk av armer og annet kroppsspråk! Mer en 75 prosent foretrekker fiske i sjøen, 13 prosent i innsjøene og 11 prosent i elvene. 55 prosent av fiskerne kommer sammen med venner, 43 prosent sammen med familie. 54 prosent mener det er viktig med andre aktiviteter for de som ikke fisker, 35 prosent mener at det ikke er så viktig.
Viktig med fryser!
8 av 10 fiskere mener det ikke nødvendig å ha profesjonell guiding eller opplæring. De er likevel svært opptatt av sikkerhet og forsikringsordninger, men merkelig nok mener over halvparten av leserne at det ikke nødvendig med flytevest!Båtene bør være i beste stand. Det må være tilgang på fryser og rensedisk. At det finnes en fiskeutstyrsbutikk i nærheten, er ikke nødvendig, mener over 60 prosent av fiskerne. De satser tydeligvis på eget utstyr, og er ikke klar over den overraskelsen de kan få ved å oppdage at man må benytte helt andre greier i mange norske elver og vann enn det de tar med seg hjemmefra.

Reportasje: Eivind Fossheim

Kategori: