Fiskeguiden.no

Nyheter, reportasjer og 2500 norske fiskeplasser

Her får du finnmarksrøya!

Her får du finnmarksrøya,dronningen blant sportsfiskene, skriver journalist og forfatter Per Tørmoen. Hans nye bok, Fri mann, er omtalt på vår nyhetsside. Bildene til denne tipssiden er hentet fra boka hans.

Er du fluefisker, så ta en tur inn i de sentrale deler av Laksefjordvidda i Finnmark. Kom deg et par mil inn på flate fjellsletta når myggen er på sitt mest intense og insektene klekker, så har du en god sjanse til å treffe dronningen av alle sportsfisker; finnmarksrøya.

For å komme på talefot med henne må du brenne av en del energi på å vandre fra vann til vann når tiden er moden, noen uker etter at isen er gått, når vannet når riktig klekketemperatur, og før det blir så varmt at den kuldekjære røya svimer av.

Sammenfallet av klekking og godt flueføre har lett for å komme fra midten av juli og kan godt vare noen uker, men blir det russervarme i lange perioder, dør det hen.

Anleggsveien ved Adamselv og inn på vidda åpner normalt 20. juli, og dette pleier å være prime time. Da kan du også kjøre langt inn i fjellet, og får kortere vei til herlighetene. Alternativt til inngangsporten på nordsiden, går du inn fra syd, og følger ruta inn mot Gurtevassdraget. Dette er en litt lengre tur, men til gjengjeld følger du mange spennende elver og vassdrag innover, og får et mer vekslende fiske, om du ønsker det.
Fluevalget er like enkelt som det er vanskelig, du må matche klekkingene, gode fallskjermdøgnfluer i sort og grønt på krok 14 er helt sentralt. Vårfluer som Streaking Caddis, Elk Hair og varianter, samt superpuppan hører naturligvis med. Og sist, men aller mest: De fleste og største fiskene får jeg som regel på Daddy NoLegs: Stankelbein uten bein; bundet på streamerkrok nummer 10/12, brun, forlenget kropp, tynne og lange grizzle-hacklespisser som vinger, samt cognac-farget hackle som flytehjelp og illusoriske bein.Da handler resten bare om å være våken døgnet rundt. Så fort det stilner av i et godt røyevann, og det er innsektliv i overflateten samt varmt og gjerne østavær, så begynner røyene å søke seg oppover mot overflatespenningen. Det blir din sjangs. Og din lykke!

bok4.per.storroye.jpg

Kategori: