Fiskeguiden.no

Nyheter, reportasjer og 2500 norske fiskeplasser

Her får du kjøpt rakefisk!

-Etter et par akevitter er all rakefisk like god, hevdet vår venn Edvard Elsrud i et lag inne i Vassfaret for mange, mange år siden. Vi var enige. Vi hadde jo tatt noen drammer begge to. Dessuten føles alt bare godt for villmarkinger som opplever susen fra trollskogen og den lune varmen i koia etter en eventyrlig dag inne i de sagnomsuste traktene. Med ettersmaken av rakørreten på tunga, kommer også fiskeopplevelsen og de uforglemmelige historiene.

Selv om det er vanskelig å få rakefisk av vill ørret i butikkene som følge av Mattilsynets strenge krav til produksjonskjøkken, antar Fiskeguiden at det likevel blir omsatt flere 10 tonn av rakørret fra Hallingdal, Valdres og andre bygder der vill fjellfisk er det naturlige råstoffet. Fiskeguiden vil gjerne ha tips om leverandører både av rakørret basert på villfisk og på regnbueørret. De vil gratis kunne legge inn sin info på denne siden, som fortløpende vil bli oppdatert.
Rak vill fjellørret fra Jotunheimen

Fiskeguiden møtte Ingrid Grøv i Vang i Valdres (bildet 1). Hun har rakørret av vill fjellfisk, villørret fra Fillefjell! Her er adressen:Ingrid Grøv, Vang i Valdres.
EPOST

Bjørn Nilsen, Røn i ValdresRak vill fjellørret (finprikkørret) fra Hardangervidda:Øvre Vang gård,


Ole-Ivar Bakken og Anne Hasselknippe (bilde nr.2),


3520 Jevnaker, har kjøpt produksjonsanlegget til den kjente rakørret-produsenten Bakkegård i Geilo og legger nå ned villfisk av prikkørret fra Hallingdal/ Hardangervidda og ishavsrøye fra Vesterålen på gården sin på Jevnaker.tel + 47 61 31 04 69 / + 47 900 59 371


Priser for rakørret: Kr. 300,- pr. kilo for vakumpakka fileter, kr. 225,- for rund fisk.Vilhelm og Gudbrand Håvardsrud,3632 Uvdal, tel + 47 970 69 810
Uvdal i Numedal
Ole Løvstuen,Kyllestad,3632 Uvdal, tel 47 32 7433 08Øvre Flaata Gård, v/Stein og Kit Flaata,Øvre Flaata, 3632 Uvdal tel + 47 901 81 993Furuheim RakafiskPer LassegårdOle Gunnar LisleliLaagaros Fiskelag v/ Olav Thoen.Fjellsmak v/Gunhild BrunRak oppdrettet regnbueørret:

Henrik Haadem, Leira i ValdresNoraker Gård, Leira i ValdresOlav Wangensten, Leira i ValdresFossbråten Gård, Leira i ValdresKnut Hande, Røn i ValdresRakmakaren ANSRakmakarenRakrøye / rak ishavsrøye fra Arnold Jensen i Sortland:

Øvre Vang gård,


Ole-Ivar Bakken og Anne Hasselknippe,


3520 Jevnaker.


tel + 47 61 31 04 69 / + 47 900 59 371


kr. 185,- pr. kilo rund, 275,- som vakumpakkede fileter.Fjellrøye AS, Hattfjelldal i NordlandFoto fra Vang i Valdres: Eivind Fossheim.
Her får du kjøpt startkultur til rakefisk!:

Arne Månum, Månevegen 136, Leira.


Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.


tel + 47 909 44 815

selger 50 grams poser til 80 kroner beregnet på 100 kilo fisk, som tilsettes saltet. Til tross for at de fleste bruker 4,5 - 5 prosent salt og 1/2 prosent sukker, får de ofte ikke prosessen fort nok igang. Ved å tilsette Månums kultur, kommer man raskt i gang med den riktige bakterieveksten. Store rakfiskprodusenter som Wangensten benytter kulturen i sin prosess som en kvalitetssikring av produktet, men er også viktig for sportsfiskeren, som legger ned sin egen fisk.Hymne til rakefisken

Melodi: Dypt i bondens aker..
Innerst i en kjeller


hos hver ekte rakfiskmann,


mellom musefeller


står et rakfiskspann.


Fiskeren led savn og sult


for å fiske spannet fullt,


men han nådde da sitt mål,


Fiskermannens skål!
Spannet ingenlunde


er en knokkel-sarkofag


for der ligger runde


fisk i tette lag.


Pent det er å se derpå,


lukta kan være så som så


minner litt om gammel kål,


Rakefiskens skål!

Smør og flatbrødbunkersirlig stablet på asjett,


klunkeflasken klunker


livets menuett.


Gyldne dråper i et glass,


balsam for sopran og bass,


lystig sang og muntert skrål,


Akevittens skål!
Skål for fiskevannet,


skål for smør og øl og dram,


han som fylte spannet


og for hans madam!


Skål for fiskefluen lur,


skål for hver en fisketur,


lyse netter,varme bål,


Sommer-Norges skål!
Raking er metode for konservering av fisk.
Fisken fermenteres, dvs. gjennomgår en gjæringsprosess. Under fermentering så starter enzymer og mikroorganismer prosess som fører til biokjemiske forandringer i maten. Dette er enzymer og enkelte mikroorganismer er naturlig forekommende i fisken, men inaktive når fisken er i livet. Når fisken slaktes, så setter disse prosessene i gang. Det som skjer er at proteinet i fisken brytes opp av enzymer og melkesyrebakteriene omdanner karbohydratene til syrer. Dette samt noen andre aktivitet i fiskekjøttet som skjer samtidig er det vi kaller fermentering.
Resultatet er et matprodukt med endret næringsinnhold, smak og øket holdbarhet. Fisken sies også å være lettere å fordøye.

rak2ok.jpg

rak3ok.jpg

Kategori: