Fiskeguiden.no

Nyheter, reportasjer og 2500 norske fiskeplasser

Rakørret fra Hardangervidda!

Det er med spenning vi smaker på den. Er det full klaff i år også? Jo, denne kan vi være bekjent av å servere.Så sitter vi der ved bordet blant familie og venner og undrer hva de synes. De er like spent som det vi var. Jo, de nikker og løfter akevitt-glasset: Skål for fiskeren!

Og dermed er praten i gang. For ikke å gå glipp av neste års lag, lytter de interessert der jeg legger i vei og forteller historien til fisken, om hvilken flue jeg brukte og hvor dyktig jeg var for å lure den på kroken og berge tilsist lempe den i land etter en svært så dramatisk duell. Der jeg søkkende våt, men lykkelig, løftet den i været til fotografen, den misunnelige kameraten.
Og må vi fortelle hvor vanskelig det er å legge ned fisken. For mange fortoner det seg som et lotteri om fisken blir god. Om den ender som dårlig ferskfisk, som en saltpinne, eller som en knallrød, duftende, smaksterk og smørevennlig drøm.

Dermed skåler vi på nytt, for at vi lykkes atter en gang, og tenker med gru på fjorårets begredelige resultat. Da jeg måtte kjøpe fisken i butikken!Jeg brukte jo den samme oppskriften. Rengjorde butten og renset fisken som jeg pleier. La den ned i butten med buken opp, i en blanding av 4,5 prosent salt og en halv prosent sukker og var skråsikker på at laken sto over fisken under hele modningsprosessen i en temperatur på mellom 2 og 9 grader.Fikk aldri oppklart saken. Kanskje var fisken for lite feit, kanskje hadde den spist annen mat enn den fisken jeg pleier å legge ned. Jeg kjenner nemlig en kar som la ned fire butter med fisk som var hentet fra fire forskjellige vann på Filefjell. Den ble lagt ned på samme måten, men laken ble forskjellig fra melkehvit til blank som vann, og smaken var klart forskjellig. Det beviser at vannet, maten og fiskens kondisjon må bety mye. Det bekreftes ved at fisk fra enkelte vann aldri blir annet enn saltpinner.


Noen heller et glass konjakk eller to over laken til slutt. At jeg selv tok drammene istedenfor å helle dem over fisken, skulle vel ikke være grunnen til at fisken ble dårlig?Du må ikke være medisinmann eller ha overnaturlige evner for å lykkes med rakefisken. Å legge ned

Kvalitetsørret fra Hettefjorden!
Oppskriften er såre enkel, forklarte Arvid Widal fra Uvdal (bildet) som jeg for noen år siden møtte ved Hettefjorden inne på hardangervidda iferd med å legge ned nattens garnfangst. Inger Marie, Roy og Trond Ivar fulgte godt med.Ørreten renses, blodranden tas ut, gjellene likeså. Den vaskes og tørkes med et håndkle.
Du må ha en rein og romslig butt, helst av hardplast. Først et tynt lag salt i bunnen, så legges fisken lagvis ned på ryggen, med en liten klype salt i buken fremover mot hodet. De fleste bruker 4,5 - 5 prosent salt. Noen bruker i tillegg en halv prosent sukker. Det nyeste er å kjøpe en startkultur for å få fart på prosessen og stabil kvalitet ( se annen artikkel i Fiskeguiden).
Modningen bør skje i rom med temperaturer på maks 4 grader. Andre setter butten i kjølig kjeller eller i et kjøleskap med en temp på maks 7 grader.Så enkelt er det å legge ned ørret og annen fisk til rak, at det ikke er din skyld at du mislykkes. Det var råvaren, fisken som ikke var god nok!

Kategori: