Mens Fidel Castro soper inn millioner av pesos fra nye, rådyre turist-gettoer som skyter opp fra verdens vakreste strender , sitter vår venn Orlando Garsia Redriguez (73)i sin bakgate i Santa Clara og styrer sitt Hostel. Bare to rom har han som privatmann lov å leie ut til turister, og hver bidige pesos blir strengt beskattet.
Tekst og foto: Eivind Fossheim.
Kjempet sammen med Che Guevara.
Det var ikke akkurat slik han tenkte seg livet sitt da han sto sammen med Che Guevara og kjæresten Aleida March etter seieren over Bastista i Santa Clara i 1958. Men Orlando er likevel stolt av hva landet har fått til. I hans verdensdel er det ikke mange land der alle barn går på skole og det helt gratis, sier han. Legen og tannlegen kommer uten å betale for tjenesten, og du får fri behandling på sykehus, legger han til.
Likevel er det mye som må endres, vedgår han. Folk flest må få større innflytelse og mer kontakt med makta. Hele systemet må mykes opp og tilpasses dagens verden, legger han til.
Cubanere tror på et snarlig lederskifte.
Flere Fidel Castro-plakater langs hovedveiene på Cuba er tagget med Viva Raul. En av de mest kritiske til Castro-styret på vår reportasjereise, så frem til lysere tider med nytt lederskap i løpet ev ett år.Han er sjef for et av de store hotellene og gift med en amerikansk kvinne som har resten av sin familie i USA. Med Raul bak roret, håpet han på et bedre forhold til amerikanerne.
- Med Raul Castro forventer vi en sterkere grad av privatisering og en lettere hverdag, gjentar Orlando, der han fortsatt sitter med bildet av seg og helten for svært mange kubanere og de millioner av mennesker som lider under den økonomiske og sosiale urettferdigheten i Latin-Amerika. Norske turister på Cuba-ferie overraskes over hvor populær Che Guevara fortsatt er. Hans innsats for den fattige majoriteten overskygger hans til tider brutale fremferd overfor folk han ville kvitte seg med, mente en av de som fortsatt forguder ham. Trekker du på deg en Che Gueara -skjorte under ditt opphold på Cuba,blir du alltid møtt med et ekstra varmt smil fra det vennlige folket.
Liten inspirasjon
Særlig i noen av de største og dyreste hotellene kan man få inntrykk av det ikke bare er varmen som gjør folk litt trege og lite service-innstilte. Lønna er lav og de har liten inspirasjon til å yte noen service utover det helt nødvendig. På de store hotellene betaler du for opphold og maten og drikke og alt av aktiviteter på forhånd og går rundt med ditt armbånd i plast som et bevis på det. Betjeningen forventer ikke noe ekstra. Bare noen få skrur på charmen og yter sitt aller beste i håp om en ekstra belønning, fortalte en av hotellesjefene.
Ofte har sjefen lavere lønn enn de ansatte.
Turistguiden Adrian Dopico Asencio på Casa de la Amistad i Trinidad forteller at månedslønna der i byen ligger på 72-120 kroner, og det er ikke alltid sjefen som tjener mest. Riktignok har alle gratis hus og prisene på mat er langt rimeligere enn det turistene må betale, men likevel har det vært en hard tid etter handelsforbindelsen med Sovjet-Unionen brøt sammen. Også Adrian regner med bedre tider når Raul overtar. Mer privatisering og en oppmykning av enkelte håpløse lover og bestemmelser, kan utløse sterke kreative krefter og få mer fart i turistnæringen og utviklingen ellers, mener han.
Skal du overnatte og bo i Trinidad, så kontakt Casa Hospedaje,Francisco Javier Zerquera # 270 (Rosario), tel 0141 992165.Hyggelig verskap i en gammel ærverdig bygård der du får både rom og mat, midt i Trinidad sentrum.
Cuba har økt eksporten med 44 prosent.
USA-blokaden av Cuba i nesten 50 år har ført til at tap for landet på over 89 millioner dollar. Likevel har USA ikke klart isolere øya for internasjonal handel. Cuba- eksporten har hatt en økning på hele 44 prosent det siste året, fremgår det av oversikten som ble lagt frem på den internasjonale handelsmessen i Havana denne uka. Spania er best representert blant de 80 utstillerne, og av land med nasjonale paviljonger finner vi Tyskland, Brasil, Venezuela, Italia og Tyrkia. Canada er den tyngste importøren av cubanske handelspartnerne. I 2006 kom det over 600.000 kanadiske turister til Cuba, og turiststrømmen både derfra og fra de skandinaviske land er stadig økende, heter det i rapporten.
Ta opp haikere!
På Cuba er det påbud om å ta opp haikere. Det er liten risk. Her er lite kriminalitet og folk setter utrolig pris på skyss. Du får d e t varme smilet som takk for hjelpen. Dessuten er det lurt å ta opp haikere som skal din vei. Med manglende skilting og massevis av anonyme gater, er det utrolig lett å ta feil. Med en cubaner i baksetet har du en ubetalelig guide.
Men det finnes andre måter å navigere på. I byene dukker det nesten alltid opp en guttunge på sykkel som har lagt merke til din usikkerhet Han stopper deg, spør hvor du skal og ber deg så følge ham til han vet at du vil klare deg selv. . Ha en cuba-dollar klar som takk for hjelpen.
Vennlige og hjelpsomme
At cubanere er hjelpsomme og solidariske med både sitt eget folk og tilreisende, fikk vi et klart bevis for da vi gikk på en lokalbuss fra Cojimar og ikke hadde de lokale myntene som du må ha for å komme med. To personer i køen kom stille bort og stakk til oss de nødvendige myntene. Med et smil avfeide de vårt forsøk med betale tilbake med turistpenger.
Dette ville aldri ha skjedd på Majorstua om noen der sto i beit for småpenger til 20-bussen, tenkte jeg, og fikk bestyrket min kjærlighet til cubanere og øya deres.

Havana med Cuba-cab og gammel amerikanske skolebuss.
Våre ferietips for Cuba:
1.Kjøp deg Lonely Planet og les kortversjonen av øyas historie.
2. Kjøp deg enten en feriepakke hos en norsk turoperatør med reise og opphold, eller legg opp din egen tur.
3. Finn den billigste og beste flybilletten. Kommer du deg til Frankfurt, kan du derfra faktisk få en tur/rutur-billett til 800 kroner med Condor! Jeg valgte sist Air France fra Oslo via Paris og hjem igjen samme veien. Har du flaks, kan du ”kjøpe deg opp” til et best mulig sete på returen.
4. På forhånd bestiller du rom for to netter på hotell eller privat innkvartering i den gamle bydelen i Havana( Lonely Planet) Du trenger ankomstkvelden og hele neste dag til å oppleve høydepunktene i her Havana.
5. Selvfølgelig kan du ta turistbussen ned til strandparadiset Veradero og finne deg billig budget-hotell eller annen rimelig innkvartering og herfra surfe videre med de samme typeturistbusser til byer som Santa Clara og Trinidad.( Lonely Planet). Vi advarer mot å reise med lokalbussene på Cuba. De er elendige og bryter sammen før du aner det. Da risikerer du bli stående langs veien og haike i timesvis. Det er ikke gøy, verken i solsteiken om dagen eller på svarte natta.

En åpen kulp med mye fisk i ett av de enorme sumområdene
6 Med et ukesopphold på Cuba får du likevel en langt sterkere opplevelse ved å utforske øya sammen med en eller tre venner eller venninner i leiebil, som kan dele på leiekostnadene og bensinen, og som kan sammen bo dobbeltrom. En forholdsvis ny, liten leiebil (Hundai) kommer på ca. 2000 kroner med forsikring og muligheter til at to kan veksle om å kjøre.
Bensin får du til halv norsk pris. Det er lett å kjøre på Cuba. Her er liten trafikk, foreløpig!
7. Nyt sjømaten og lokal drikke! Maten på Cuba er billig. Du får en hummer-middag til under 100 kroner. Ølet er godt. Cuba libre og Mojito er et must.

Fra krigsmuseet i Grisebukta
8.Ting du må ha med deg til Cuba:
Lonely Planet( Kjøpes i Nomaden)
Godt kart over Cuba ( Kjøpes i Nomaden) Kartet får du ikke kjøpt på Cuba.
Liten førstehjelpspakke (Kjøpes i Nomaden)
Lommelykt
Solkrem
Myggolje
Solhatt
Solbriller
Er du avhengig av briller, bør du ha med deg et ekstra par i reserve.
Joggesko og sandaler.
Skjorte med lange armer
Shorts
Lett og lys langbukse
Lett flisjakke
Badebukse
Ta med US-dollar eller Euro. Mange banker veksler også norske kroner. I Havana finnes det en minibank. Noen hoteller tar visa-kort.
På flyplassen veksler du inn et passende beløp convertible pesos (CUC$ ) som du benytter for all betaling på Cuba. De kan veksles tilbake ved avreise.
Fra flyplassen i Havana og inn til byen koster en drosje CUC$25
Husk at du ved avreise fra Cua må betale en flyplassavgift på US$25 når du har fått boarding-kortet.
fiskeg.7.jpg
Fra gamlebyen i Trinidad - her er det musikk hver kveld
fiskeg.2.jpg
Du har strendene nesten helt for deg selv.