Fiskeguiden.no

Nyheter, reportasjer og 2500 norske fiskeplasser

River Dee er drømmen for fluefiskeren

Middle Blackhall

Laksen river ut snøre. Med kraftige huggende hodesleng søker den å fri seg fra den rødoransje silver shrimp flua. Men den myke og spenstige enhånds-Loomis’en demper for støtene. I neste øyeblikk kaster den sølvblanke kroppen seg til værs, mens jeg akkurat tidsnok senker stanga og hindrer den i å slå seg av kroken eller kappe den 0.25 mm Maxima-fortommen.

Den tynne sena har jeg valgt med omhu for å gi de små fluene en mer fri og fristende gange. Dessuten føler jeg å ha god kontroll. I vannføring og bredde likner River Dee veldig på min egen Jølstra. Elva er lett å springe langs. Her er det greit å kjøre fisken og lande den, hvis den da ikke setter seg fast i de mange store steinene som ligger skjult ute i strømkanten.


Silver shrimp- min favoritt i River Dee på ettersommeren


Mens Anna Marie løper etter kamera, klarer jeg etter hvert å styre laksen inn mot torvkanten, inn på gresset, der ghillien David Gibbon legger hendene sine om sporden og hodet på den slitne fisken. Med tommelen og utstrakt langfinger måler han lengden, og møter mitt lykkelige blikk med et smil og et solid håndtrykk.


-Gratulerer! Du har nettopp landet en 15 punder! Godt jobba, sier David og klapper meg på skulderen. Tenk å da en storlaks på denne vesle stanga, sier han og himler med øynene.

-Her i elva er det vanlig å benytte tohåndsstenger i 13-14 fots lengde, forklarer han.Ghillien David Gibbon og Anna Marie er minst like glade som jeg over storlaksen min.


Anna Marie kommer til og knipser i vei. Jeg føler ilinger gjennom ryggmargen der vi lar storlaksen gli tilbake i elvestrømmen. Min første fluelaks i River Dee. Dessuten viser det seg at dette er dagens største fisk i den 130 kilometer lange berømte lakseelva.

Vår innleide kokk, Margaret Souther ( til venstre)sørger for at fisketuren til River Dee også blir en stor matopplevelse


Ikke i noen annen lakseelv har jeg møtt et bedre fiskermiljø. Alle gleder seg over fangsten min.

Det sosiale samværet med våre profesjonelle guider og lokale fiskere er viktig. Eddie, Anna Marie og David har mye å snakke om


Gode Eddie, som tidligere på dagen har landet to grilse ( smålaks ) litt lenger nede på strekket, kommer løpende opp til lodgen når han får høre om fangsten min.David håver en grilse full av lus for Eddie. Den tok flua helt inne ved torvkanten.


Midt under lunchen banker han på døra og kommer stormende inn. Gledesstrålende trykker han hånden og slår meg på skulderen så suppeskåla danser på bordet. Skulle nesten tro det var han som hadde fått storfisken, hoppende glad som han er på mine vegne.

Foran fiskehytta ved elva.David, Eivind og AndrewDe godt organiserte elvene, med sine profesjonelle skotske ghillier, lokale fiskere, oppofrende vertskap og andre vennlige mennesker som som bor langs de skotske elvene, gjør oppholdet til en spesiell opplevelse for norske sportsfiskere.


David med sine favorittfluer for august-fiske


Middle Blockhall er en attraktiv bortgjemt fiskestrekning, men likevel lett tilgjengelig, bare en halvtimes kjøring fra flyplassen i Aberdeen.
Fiskestrekningen består av høler som glir over fra raske stryk til rolige partier med ulike dybdeforhold.Elva flyr lett opp et par fot og får en tildelks brun farge etter kraftige regnskyll, men faller fort tilbake til normal vannstand når sola titter frem igjen.

Etter å ha blitt kjent med de beste plassene, som foran og bak store steiner midt ute i elva, fristende markerte strykkanter og giftige bakstryk,blir jeg også fort klar over at mange av de beste lakstakene ligger langs land, like utenfor torvkanten ved økende vannføring.


Middle Blackhall - vallet er beregnet for 3 stenger, men det er ikke noe i veien for at flere personer deler stengene seg i mellom i økter på 2 eller 4 timer.

Elva er bred nok til å tåle motfiske, og spesielt her i Skottland, der fiskere flest viser hensyn og opptrer som gode gentlemen.

Fiskestrekningen på motsatt side er heller ikke hvilket som helst laksevall. De fleste kjenner Cairnton Water, der Mr Arthur Wood uviklet det berømte greased line fiske i 1930 -årene. Ikke bare har denne elva et historisk sus over seg. Den er omkranset av vakker natur med blomsterenger, grønne, frodige sletter og vakre skogområder.

Vallet strekker seg fra et merke på sørsiden ovenfor Douglas Pool, og nedstrøms til Mill Rush Pool nedenfor Invercannie Pool. Selv det meste av strekningen kan fiskes fra land, er det absolutt en fordel med vadebukse for å nå ut til laksetakene på brekket og over mot midten utenfor de grunne partiene.Vi bor på Glenbogle Lodge, et par steinkast fra fiskehytta ved elva. og har en glimrende oversikt over fiskeplassene. For en norsk fisker er ikke bare lodgen ren luksus. Den norskbygde tømmerbygningen med alle sine fiskerminner fra norske lakseelver, gjør at vi også føler oss hjemme her. Bygningen er romslig og luksuriøs.
Ideell for 3 ektepar eller 6 fiskere.Glenbogle Lodge, en stor brunbeiset norsk tømmerbygning som i sin tid ble oppført i Laksfors i Vefsna og deretter transportert over til Aberdeen og satt opp igjen her ved River Dee av en skotte som elsket Norge og som fisket mye i norske elver.


I River Dee må all laks settes tilbake.Hver sjuende laks blir tatt to ganger.


Fra vårt luksuriøse soverom og den felles storstua har vi god oversikt over strekningen til Midle Blackhall og fiskehytta, bare et par steinkast nedenfor oss. Tømmer-lodgen er ideell for 6 fiskere, men har egentlig plass til 8 personer. Huset har en felles salong, spisestue, kjøkken og rom for fiskeutstyr. Her er 3 doble og 2 enkle soverom, to bad og to toaletter.
Lodgen er basert på at gjestene kan stelle seg selv, men Margaret, som er kona til den pensjonerte ghillien som bor på lodge-tunet, lager gjerne lunch og middag, alt etter våre ønsker. Ved siden av å betale henne for jobben, dekker vi også råvarer og drikke som hun kjøper inn til måltidene. I leieprisen for lodgen inngår daglig rengjøring.


Dette bildet er tatt fra nordsiden av elva, på det berømte vallet Cairnton Water. På motsatt side ser har vi Middle Blakhall-strekket.


Ghillien David Cowie på Cairnton-strekningen, med bilde Arthur Wood. Denne elvstrekningen med bolig og et hele ble nylig solgt for over 70 millioner kroner.


Det var her på Cairntown-valdet i denne fine klassiske lakseelva at greasedline-fisket ble utviklet av sportsfiskeren Arthur Wood. Metoden gikk ut på å ved å smøre inn fluesnøret med fett for å føre flua høyt i vannet, og spesielt for fiske med tunge laksfluer.

Wood brukte greasedline ved lav vannstand og med langskaftede fluer med sparsom påkledning. Også overfor sjøørret og ørret når døgnfluenymfene stiger mot overflaten var metoden effektiv.

I dag benyttes enten rene flytesnører, eller som jeg , en halvannen meter sinktip-snøre i enden for å hindre at flua striper.

David Cowie viste meg fiskehytta til Arthur Wood, og han håpet at hele hans fluesamling og alt hans fiskutstyr må bli tatt vare på og med tiden bli et museum ved bredden av River Dee.


Middle Blackhall


David mener at Arthur Wood landet nesten 5000 laks i tiden 1920-1934, og i fluesamlingen hans ble jeg overrasket å finne at mesteparten av fluene var lett dresset og med enkel krok.Spesielt var Wood opptatt av Blue Charm, som han tok 393 laks på i tidsrommet 11.februar - 13.juni 1931, mens han fikk bare noen ytterst få på fluer i andre mønstre. Den 19.mai 1931 landet han forøvrig en laks på 23 kilo, fremgår det av notatene til den gamle mesterfiskeren.

Fremdeles bør en lettdresset Blue Charm være et godt tips for River Dee i vårdager med glassklart vann, mens dagens sportsfiskere nesten utelukkende bruker de oransje-fargede fluene nesten hele sesongen.Begge de profesjonelle ghilliene David Gibbon og David Cowie mener fluer med enkel krok går bedre i vannet, men gir dårligere kroking. Derfor anbefaler de fluer med dobbe eller trippelkrok, med ikke krok større enn nr.6 på stor elv, men man bør gå helt ned i krok nr.12 ved liten vannføring. De anbefaler begge tohånds fluestenger fra 13 til 15 fot og flytesnøre ved fiske i River Dee. Når de velger singlehand-stang, er det først og fremst for å kunne ta laksen raskere inn og derved plage den mindre før de setter den tilbake, samtidig som de er sikrere på å få landet de store ruggene.


Ingen av dem avviser min påstand om at en laks går roligere på en myk enhåndsstaqng enn å bli trumfet inn med en kraftig 15-foter, og vedgår at høres mer morsomt ut å lande den på så lett redskap. Den sportslige opplevelsen ved å lande min laks på 7 kilo på en 9-foter, ble da også fremhevet i ukesrapporten om fisket i River Dee. Det gjorde godt å lese for en sportsfisker som ofte blir uglesett for å benytte altfor svake greier til fiske av storlaks.


River Dee har sitt utspring i Cairngorm-fjellene nordøst i Skottland, og renner ut i Nordsjøen i Aberdeen etter et løp på nesten 13 norske mil gjennom den frodige Granpian-regionen.River Dee er den beste av de tidlige lakseelvene i Skotland
David Smart ( til venstre) organiserer fisket på Middle Blachall og vår erfarne ghillie David Gibbon foran Glenbogle Lodge.


I salongen samles fiskerne seg etter middagen


Slik sover du på Glenbogle Lodge


Overalt i lodgen finner vi bilder av trofelaks både fra skotske og norske elver

Topp organisert laksefiske!David


Vannføringen i River Dee oppdateres to ganger daglig i laksesesongen.

Fangsten oppdaters daglig.

Ledige stenger oppdateres timesvis.

Online eller manuell booking – der du kan bestille plass på øyeblikket.Dayly river levels, daily catches, rod availability, online booking, beat descriptions and advice pages / Daglig vannføring, dagens fangst, ledige stenger, online bestilling, vall-beskrivelser og annen infoToday’s river heights


DeeLine: 09065 500 411


Kategori: