Fiskeguiden.no

Nyheter, reportasjer og 2500 norske fiskeplasser

Der står ørreten din!

Utosfiske ved utløpet av Jølstravatnet

Den aller sikreste fiskeplassen for ørret finner du i innost, der elva eller bekken renner inn i vannet. Er du nybegynner eller du kommer til et ukjent vassdrag, så start fisket der.

Tekst og foto: Eivind Fossheim.


Ikke for tidlig!


Men prøv deg ikke for tidlig på sesongen. Når isen går opp om våren , er smeltevannet i elver og bekker altfor kaldt. Fisken foretrekker fortsatt å beite ute på dypere og varmere vann. I april og mai må du derfor konsentrere ditt fiske i selve vannet. Kast ut en spinner, la den gå til bunns, for så å trekke den i froskehopp inn mot stranda. Ørreten tar som oftest når sluken stopper opp mellom hoppene!


Den første ”varme” vårflommen


Først når elver og bekker flømmer opp etter dager med sønnavind og ”varmt” styrtregn i juni, er det viktig å være på plass ved innoset. Ute ved maribakken og i strømkanten samler det seg ørret på over kvartkiloen for å jafse i seg de mengder av mark, insekter og annet småkryp som vannmassene river med seg på sin ferd gjennom forsommerskogen.
Gjør også noen kast de første 50 meterne oppover i elva, ovenfor osen. I flomsituasjoner lar ofte større ørret seg narre opp i den første hølene, beruset av jakten på alle godbitene som kommer drivende med strømmen.

Søk innosene etter styrtregn!


Etter de første regnflommene på forsommeren , dabber fisket raskt av. Ved vanlig sommervannføring, trekker ørreten seg tilbake på beiteplassene i vannet eller blir stående i hølene oppe i elva. Da er det nesten dødt i innosene.


Men vær endelig på plass igjen med marken eller flua når elva atter flømmer opp etter nye kraftige regnskyll utover hele sommeren. Under høstflommen er det på’n igjen, for å jakte på de første tidlige gytevandrerne som gjør seg klar til bryllupsfeiringen oppe i elva. Dersom du da serverer den riktig flua eller en liten mark på småkrok, blir det du som kan feire.


Innos-utstyr.


Fiske med enhåndsstang og våtflue, tørrflue, nymfe kan gi kjempefangst i innos. Nymfa eller tørrflua koster du på skrå oppstrøms og slår til like raskt som ørreten snapper. Våtflua kaster du på skrå over midtstrømmen, for så å trekke den opp langs strømkanten til standplassen din.


Det meste effektive innos-utstyret er likevel en 9 fot lettspinnstang ( 2 -.12 gram), rigget med en ultralett snelle, 0,16-sene, 14-krok med en nymfelang mark , og 2 stk. SSG-blyhagl ( 3,2 gram), akkurat nok vekt til å få kastet marken på skrå over midtstrømmen. Du lar strømmen ta snøret og føre flua eller marken i en bue over osen ute ved maribakken og inn mot din side igjen. Ved markfiske, gir du øyeblikkelig slakksnøre når du kjenner napp, for så å slå til. Med fluestanga må tilslaget komme øyeblikkelig.

Hold båten unna innoset!


Båtfiske er bannlyst ved innos. Dersom noen ror inn mot elveosen med båt, trekker ørreten seg øyeblikkelig tilbake, ut på dypt vann, bort fra elvestrømmen. Den beste fiskeplassen og hele innos-fisket er ødelagt for alle parter.


Storfisken står i utosen!


Fisket etter ørret i utos, der elva renner ut av vannet, er en kjempegod fiskeplass når ørret – og stor ørret – slipper seg ned i elva på matvandring fra St.Hans-tider og helt frem til gytefisken dukker opp fra slutten av august til slutten av september.


På samme måte som i innos, er ørreten også her ekstremt lettskremt der den står ute i dyprenna, med et vaktsomt blikk mot enhver fiende. Dersom du ikke trør varsomt, og kommer inn i ørretens synsfelt, er fisken lynraskt tilbake i innsjøen utenfor din rekkevidde, eller den trekker seg ned i dekning i første hølen nedenfor.


Bruk en liten spinner som feier over dyprenna. Prøv en nymfe med nappindikator på oppstrømsfiske i dyprenna eller bruk mark som agn.


Utosfiske med mark og dupp som nappindikator!


Den mest effektive fiskemetoden er å finne seg en standplass der suget fra elva såvidt begynner inne i selve vannet. Bruk det samme lettspinnutstyret som ved innos-fiske, men bare et lite splitthagl på lina 30 cm fra marken for å å få den ned, og en liten dupp ( ikke de tunge kasteduppene) som nappindikator, montert på sena, en meter ovenfor det lille blysøkket.
Kast langt og litt på skrå oppstrøms, og la den svake utløpsstrømmen føre duppen og marken sakte nedover mot brekket. Straks duppen markerer fisk, gir du tilslag, og ørreten er din!
Beste fisketiden i utos er fra midten av juli og frem til slutten av september.


Sikkerhet


Vi anbefaler å bruke vadebukser ved ørretfiske, og spesielt i vassdrag med ofte kaldt smeltevann fra snøfjell og breer. Det er også viktig å ha en fiskevest med trykkluftpatron som kan blåses opp og fungere som en flytevest om du skulle miste fotfestet i elva. Prøv ikke å finne fotfeste igjen. La deg drive nedover og svøm på skrå inn mot en holme eller land.


Vårbeitefiske i høyfjellet.


I enkelte fjellsjøer inne på Hardangervidda og i andre fjellstrøk der isen ligger lenge, kan du oppleve kjempefiske også i issmelte-perioden. Elvevannet av varmes opp av den sterke høyfjellsola i mai og åpner innoset, dit ørret i store mengder søker for å jafse i seg de første svermene av klekkende insekter. Hadde det vært lettere å ta seg frem i fjellet i denne tiden, ville langt flere sportsfiskere søkt hit med fluestanga. De som har opplevd dette vårbeitefisket, spesielt på Hardangervidda, drømmer alltid om å komme tilbake.

Skitt fiske!

Russaaa.jpg

Russåa, utoset til Russåvatnet

fiske.innlop.movatnet.jpg

Innløpet til Movatnet i Jølstravassdraget.

Kategori: