Fiskeguiden.no

Nyheter, reportasjer og 2500 norske fiskeplasser

- Ser du ikke tigerslangen, Eivind?

Ikke alle kuer er som norske Dagros.

-Aldri i verden om vi reiser dit, sa Anna Marie, da Eivind for noen år siden foreslo en tur til Tasmania. Hun grøsset ved tanken på å møte den beryktede tiger-snaken med sin dødelige gift og de andre farlige slangene som finnes overalt, både i stiene og hengende i trærne. Men Anna Marie liker spennende utfordringer. Plutselig står vi der midt i den mest aktive slange-tiden!

Her er vår andre rapport fra vår andre reise, som gikk med fly fra Sydney til Hobart i Tasmania , med 5 dager leiebil Hobart –Strahan-Devonport – Launceston, og derfra med fly tilbake til Sydney og Blue Mountain.

Look right, drive left. Anna Marie er en dreven co-pilot der vi i leiebil fra Hobart, den største byen på den australske øya, setter kurs for Strahan, og legger oss inn på et privat homestay. Vi velger fortrinnsvis å overnatte på denne måten litt utenfor byene. Det er billig, rommene er rene og vi får en hyggelig kontakt med vertskapet og de få gjestene vi møter ved frokostbordet. Det er personlig og gjestfritt.


Enorme villmarksområder


Med en befolkning på bare en halv million, forventer vi å finne et glemt og lite utviklet øyrike. Isteden blir vi møtt av et moderne veinett, godt tilrettelagt for turister, med stikkveier til vingårder og til spesielle opplevelsessentra med en fristende presentasjon og smaksprøver på gårdsmat, som kjøtt- og meieriprodukter, som de kjente tasmania-eplene og utvalget av knaskende gode grønnsaker.


Tasmania er ikke bare tett regnskog og mange fjell


Her er milevis med åpne landskap – med lyng og småbusker, elver og innsjøer.

Mount Cradle i bakgrunnen


Men det er den frodige naturen, men sine nasjonalparker fylt av eldgammel regnskog, elver og innsjøer og kjente fjellpartier som Mount Cradle, som lokker de fleste turistene hit. En bushwalk sammen med en guide på lett fremkommelige og godt merkede stier, delvis bygget av treverk, er en opplevelse for livet. Over en femtedel av øya er nasjonalparker og world heritage –beskyttede naturperler. Her er et yrende dyreliv som lett stikker seg bort i den tette skogen. Godt for dem. Langs veiene ligger det en mengde kadaver, dyr som har søkt ut av krattskogen og er kjørt ned av raske biler. Vi overraskes over den litt kjølige temperaturen og de lange lyse, dagene. Det er nesten som en norsk midtsommerdag.


Og så vinen, da


Tasmania har mye god vin, og selvsagt må vi smake på det meste. Eivind hater å spytte ut igjen smaksprøver. Vinen blir bare bedre og bedre. Likevel holder vi oss på veien. Promillegrensen er litt høyere enn i Norge, så vi holder oss trolig innenfor lovens grenser...Politikontrollene er er færre. Trafikken mindre og veiene bedre.


Det nedlagte gruvetoget som ble en turistattraksjonLokomotivføreren kjører med dampå og olje


Vi lar oss friste av det gamle gruvetoget som var nedlagt, men nå er satt i stand og er en stor turistattraksjon. Gjennom regnskog og stupbratte fjellsider slanger vi oss frem med damp og olje opp til den gamle gruvebyen Queenstown. Her finner vi restene av det tøffe
livet de gamle gruvearbeiderne, tømmerhoggerne og fiskerne som søkte rikdom og lykke.Toget slanger seg gjennom ville juv langs King Riuver


I dag ligger slagghaugene der som tause vitner. Den engang så fiskerike King River går fortsatt tung og brun av slam fra gruveområdene. Ingen våger å tro at den noen gang skal bli ren igjen.
Det er fortsatt noe gruvedrift i området, og private investorer drømmer om å finne nye drivverdige metaller. Høyt oppe mellom fjellene henger helikoptere med kjempestore metallsøkere på jakt etter gull-årene som de tror ligger skjult inne i regnskogens fjellknauser.


The fisherman´s armsDe juger på seg fisk også i Tasmania- som i Norge


Her er også naturdammer med stor ørret som fores av de besøkende med mat de kjøper i automaten. Et sånt museum må det være behov for også i Norge.
Vi besøker også den første landbaserte laksefarmen i ferskvann utenfor Deloraine. Den finner du mer om på andre reportasjesider i www.fiskeguiden.noGodt tilrettelagte stier inn i hjertet av villmarka
Båtcruiset forbi det smale Hells Gates, innover fjorden forbi laksefarmene og oppover Gordon River til villmarka i Franklin-Gordon Wild Rivers National Park er en stor opplevelse med den gamle og rike regnskogen tett rundt oss. Om vi bare hadde mer tid til å vandre videre innover mot fossefallene og resten av den store villmarka som er heritage-beskyttet og godt tilrettelagt for fotturister!


Der straff-fanegen måtte bygge fengsel for sine egne verstinger!Noen av de første straffangene komdenne øya


Vi går i land på Sarah-øya dit man førte de tidligste og sterkeste straff-fangene som kom til Australia. Her ble de satt til å hugge skog og bygge båter, og livet her var en prøvelse både for fangene og de som skulle forøke å styre gjengen. Lederne druknet eller bare forsvant etter hvert. Ja, straff-fangene måtte til og med bygge sitt eget fengsel for å bure inn verstingene blant sine egne!


Sydney


Det er på tide å komme seg videre til Anna Maries familie i Sydney i Australia. Vi klarer flyturen så vidt. Fastspente sitter vi i Airbussen mens vi flyr gjennom en monster-storm, som kapteinen med skjelvende røst kaller den. Men vi lander i Sydney klokka 10 om kvelden i 32 varmegrader. Tidligere på dagen hadde det vært 42 !Kai og Mel

Mens vi venter på fødselen til Anna Maries tantebarn, gjør familien alt for at vi skal trives og møte flest mulige av slekten. Over har vi Stanville-beachen med Kai og Melanie i ventetiden.


Fra luftige inntrykk i Blue Mountain til vakre strender i ManlyI romantiske omgivelser


Vi blir med Simon og Robyn på en lang dagstur og bush walk inn i den berømte og frodige Blue Mountain utenfor Sydney.Norge er ikke alene om å ha vakre landskap.Fra stranden i Manly i Sydney

Dagen etter fryder vi oss i sjøen fra en av de mange strendene i Manly, betryggende innenfor det solide hainettet som beskyttet badeplassen, en halvtimes fergetur fra sentrum.


Vi må ha et gjensyn med Operaen og snuse litt på storbyen. Vi koser oss begge to.


Anna Marie fikk aldri oppleve den supergi
ftige tiger-slangen i Tasmania, ei heller får hun se den ville haien utenfor strendene i Australia. Men hun vet råd. Eivind finner henne i akvariet, stående der forgapt bak en skrekkelig tanngard.
Og bak det solide glasset går en stim av levende hai som hun stirrer rett inn i øynene!


For en australier med all haien stimende utenfor badestrendene sine, er det en trøst at bare ett menneske ble drept av hai i Australia i fjor mens det i resten av verden ble haidrept 6 personer. Haien sprer seg til stadig nye områder, forteller eksperter. Ett av de områdene som haibestanden øker, skal være i marineparken utenfor øya KohChang i Thailand. Det er hyggelig å vite når vårt neste snorkel-stopp er nettopp der...
Varm hilsen fra Eivind og Anna Marie

Eivind og Anna Marie for Fiskeguiden.no

sydney.png

Sydney

ha.png

I Australia ble det drept bare ett menneske av hai i 2010, mens det i resten av verden ble drept seks personer.

Kategori: