Fiskeguiden.no

Nyheter, reportasjer og 2500 norske fiskeplasser

Høstflua II

høst

Høstflua II er en veldig bra flue etter sjøørret enkel og binde er den også. Kan brukes i saltvann og etter ørret/røye.

Høstflua II

Tekst/Foto. Tom Andre Antonsen

Krok: Her tager man hva man haver. Hovedsaken er at man har en relativt lett krok. I de fluene jeg har sendt til flueringen har jeg benyttet bl en lett caddis/nymph-krok(12’), og når jeg gikk tom for forannevnte:en tørrfluekrok(også det i 12’) med litt større krokgap. Vedr flua som er avbildet ovenfor, har jeg benyttet Tiemco TMC 200R -10’.



Kropp 1(underkropp): Bindetråden. Fargen på bindtråden ikke så farlig, da du kan evt kan ”justere” på dette med farging med vannfast sprit-tusj.Har man sprit-tusj kan man variere fargen/sjatteringen etter eget ønske. De fluer jeg har sendt til flueringen, er prikket med svart sprittusj. Jeg har for øvrig brukt hvit bindetråd. Du kan selvfølgelig også dubbe inn litt haretron på kroken (tynt).


Kropp 2(kaninstrippen): En standard bred kaninstrip (fargen kan være alt innen duse farger som brunt,grått,svart) som er delt i to. Her er jeg ganske nøye. For at du ikke skal miste mye av pelsen på stripen, så vender jeg skinnsiden mot meg, og stryker all pelsen til den ene siden, og holder det der mens jeg med en skarp og rett saks klipper midt på stripen. Etter dette friserer jeg stripen, dvs jeg prøver så godt jeg kan å få en avsmalning bakaover(spiss). Jeg mener dette lille bindemomentet bidrar til enda bedre bevegelse i flua.


Evt krage: Ønsker du å imitere en yngel til minste detalj, kan du legge inn en liten krage i et, eller annet mykt materiale, f.eks marabou, eller litt kaninhår spunnet i løkke. Da vil du få en mer lik profil ift det virkelige.


Evt øyne: Det er ikke noe som sier det er forbudt å legge inn et par øyne, hvor du da kan binde inn vaskelenke (str ,de som sitter på lenkentil kulepennene på postkontoret). Festes under kroken for å få best stabilitet i flua.

Binderekkefølge:

1. Det første jeg gjør, er å lage ferdig stripen, med alt som dette innebærer(se over). Jeg lager flere i slengen.


2. Fester bindetråden bak krokøyet og surrer bakover et lite stykke og lager siden en stor dubbingløkke som jeg binder inn bakover mot krokbøyen.Ei stor løkke henger nå ut bak. Bindetråden tørnes bakover til den ”flukter” krokspissen.


3. Så festes kaninstripen i punktet ved krokspissen. Når dette er gjort surres bindetråden
fremover til like bak krokøyet.Siden festes kaninstripen foran, og jeg surrer den tvunnede dubbingløkka fremover med jevne turn mellom hårene på stripen. Fester så ribben av bindetråd.


4. Avslutter med et lite hode, og lakker hodet.


5. Etterpreparering: *Når lakken har tørket på hodet, kan du gjerne lakke bindetråden på undersiden av kroken. Dette gjør kroppen sterkere.


*Benytt deg gjerne av fargelegging med tusj, for å få fram den farge/sjattering du ønsker.


Nb! Jeg fisker mest med den brune varianten, men benytter også andre farger når jeg føler for det.


6. Tips: Hvis du f.eks skal binde ei flue som imiterer de veldig små sildestørrelsene, så kan du bytte til en hvit kaninstrip, hvor du i ei dubbingløkke dubber inn holografisk sølvflashdubbing, og surrer dette forover med jevne turn mellom hårene i stripen.Dette har vært effektivt når f.eks sjøørreten beiter på de små str av brisling og sild.




”Flua i vannet”:


Årstid: Fisker best om høsten, men også bra senere på våren når yngel og småfisk har kommet på grunnene igjen. Også bra om sommeren. Om vinteren fisker jeg ikke spesielt mye med denne flua, og den har heller ikke gitt noe særlig med fangster, de gangene jeg har fisket med flua om vinteren. Om vinteren benytter jeg helst andre fluer.


Jeg fisker den med flyt, da har jeg full frihet til å fiske med den hastighet som jeg måtte ønske, uten at den synker til bånn. Må imidlertid innrømme at min bruk av flyt også er en emosjonell sak: liker rett og slett å se plogen bak flua-uansett om fisken tar, eller ikke.

Inntrekk: Varierer veldig, men har mest hell med tre veldig korte/kjappe inntrekk, avløst av laaaaaange/saaakte (drar snøret i lange drag hvor håndenføres langt bak meg). Ofte tar fisken i taktskiftet. Men det er aldri noen fasit.


Fortom: Jeg bruker alltid lang fortom-ofte 2x stanglengde. Muligens ikke nødvendig - det går vel mer på en slags tvangsforestilling jeg har. Benytter som oftest 0,18 eller 0,20. Viktig mtp bevegeligheten.0,28 blir for grovt til denne flua.


Har fått mye sjøørret på Høstflua, kanskje ikke de helt store, men mye mellom 1,5 og 2 kg. Noen på 2,4. En av mine heftigtste fluefiskeopplevelser hadde jeg for noen år siden med denne flua, da en stor ”gjeng” med sjøørret (både brune og blanke) strøk forbi en odde jeg hadde stått lenge og kasta ved. Dette var i slutten av september. ”Gjengen” stoppa opp ved odden og beitet på et eller annet, men samme hva jeg serverte – den tok ikke. Prøvde div store og mellomstore sildeimitasjoner, børstemark, wolly, reker uten at gjengen fattet interesse. Det var da jeg byttet til Høstflua at det begynte å skje ting. Hadde fisk på hvert kast omtrent, og ved 3 tilfeller røyk fortommen .Her var det både 2, 3, 4 og ca 6 kilos som krusa i området. Fikk imidlertid 3 flotte fisk fra 1,5 til 2 kilo. Dette varte i ca 45 minutter før fisken forsvant. Flua kommer kanskje best til sin rett de gangene jeg opplever at sjøørreten er svært sær på hva som presenteres. På den annen side fisker den selvfølgelig rævva, når sø’en beiter på større sild.
 

Kategori: